15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Virka en ytterkruka

Virkad ytterkruka av jutesnöre
Planteringskrukor i plast är praktiska på många vis. De är lätta, tåliga och ofta betydligt billigare än motsvarande storlek av lerkruka.
För att odla och dra upp plantor passar de perfekt, men när de används till krukväxter är de enkla plastkrukorna något många av oss gärna gömmer i en ytterkruka. 
 
plastkruka med virkad ytterkruka
Plastkruka med och utan virkad ytterkruka.
 
Ett annat alterantiv är faktiskt att virka (eller sticka!?) en ytterkruka.
En klar fördel är att du helt kan anpassa den efter krukans storlek vilket ibland kan vara ett krux när man letar ytterkruka.
 

Man behöver inte vara överdrivet händig för att kunna virka en ytterkruka som den på bilden.
Den virkade ytterkrukan behöver ingen botten eftersom den inte kan hålla vatten så det är egentligen lite mer av ett fodral än en hel ytterkruka.
En liten fördel som gör den både snabbare och enklare att virka.
 
Virkad ytterkruka
 
Jag valde att virka min ytterkruka av jutesnöre som kan passa bra eftersom det är så tåligt, men även andra kvaliteter kan självklart användas eftersom den lätt kan tvättas om den blir solkig.
Jutegarnet gav en grov struktur och krävde en stor virknål, men gick också väldigt snabbt att virka.

Så här virkar du en ytterkruka

  • Börja med att virka en kedja av luftmaskor som är någon centimeter längre än krukans omkrets längst ner. 
  • Slut kedjan till en ring genom att virka en fast maska i första luftmaskan.
  • Härefter bygger du på varv på varv med fast maskor, stolpar och luftmaskor som du själv tycker blir bra.
  • Beroende av krukans form behöver du troligen öka omkretsen något en bit uppåt några gånger. Det gör du genom att smyga in någon eller ett par extra maskor med några varvs mellanrum. Fler och mer ofta om du har en tunn tråd, färre om du virkar med ett kraftigare garn.
  • När "fodralet" mäter en eller ett par cm mer än krukan är hög, avsluta med en fin kant med luftmaskor eller kanske med ett par rader med avvikande färg?
Det här är bara ett exempel på många olika möjligheter. Du kan lätt göra din egen design genom att välja olika virktekniker, garnkvalitet och färg(er).
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.