Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur planterar man dahliaknölar?

Fråga

Jag tycker knölarna av dahlia som jag köpt ser skrumpna ut. Är de verkligen ok? Och hur planterar man dem bäst? Hälsar Alana

Svar

Dahliaknöl - LL
 
Man kan lätt tro att de där skrumpna knölarna är utkasserade. Men de uppsvällda dahliaknölarna har vatten- och näringsreserver och det är därför naturligt att de är skrumpna och taniga på våren. Det viktiga är att plantan har små skottanlag i knölvecken. De syns antingen som små ljusröda knoppar, eller ljusa utväxter om de börjat gro. 
Ibland sitter en bit av fjolårets stam kvar. Den är förbrukad och ofta lite mjuk.
I varma trakter kan dahlian planteras ut direkt på växtplatsen i en varm och mullrik jord på solig plats. Annars förodlas knölarna i kruka eller flera tillsammans i en större låda. Dahliaknölen trivs att planteras ganska grunt, 3-5 cm under marken. Fördriv på en sval, 12-15 grader, och ljus plats. Håll jorden lite fuktig och plantera ut i landet när frostrisken är över. Sprid ut knölar och rötter i planteringsgropen. Mycket näring och vatten under hela växtperioden är idealet för denna annars lättodlade växt som ger massor av exotiska blommor under hela sensommaren.
 
 
Lycka till!
Hälsar Karin
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.