Beskärnings-dagar! Upp till 40% rabatt
Fakta & Råd

Bekämpa sniglar - 10 bästa tipsen

Spansk skogssnigel på pensé - LS
 
Mördarsnigel spansk skogssnigel som åter penséer i trädgård - LS
På bara några timmar kan hela sallatsodlingen i pallkragen vara uppäten av den spanska skogssnigeln. 
 
Den spanska skogssnigeln, kallad mördarsnigel, observerades första gången 1975 i skånska Påarp utanför Helsingborg. På 1980-talett exploderade spridningen och den härjar nu så långt upp som till de norrländska kusttrakterna kring Umeå. Tyvärr saknas naturliga fiender på våra breddgrader. Här är de tio bästa tipsen för att bli av med denna invasiva marodör som inte hör hemma i Skandinavien. Råden gäller också andra besvärliga sniglar, som den lilla åkersnigeln.
 

Bekämpning av spansk skogssnigel

Spansk skogssnigel mördarsnigel som äter blad och växtdelar och ger skador
Snigeln raspar i sig födan med sin vassa tunga, vilket ger karaktärisktiska, ojämna kanter. Typiskt är ocks att de börjar från bladkanten. TIll höger: Vittja fällor och plocka sniglar sena kvällar och tidiga morgnar då de är som mest aktiva.
 
Här kommer tio välbeprövade och effektiva sätt att få bukt med snigelplågan. I ett bostadsområde kan man gå samman och göra större inköp av till exempel Nemaslug cch Snigel Effekt för att få en effektivare och billigare bekämpning i ett helt område. 
 

10 tips för att hålla mördarsnigeln under kontroll

  1. Var noga när du köper/byter växter och kolla under och i krukan efter spår och ägg. Skölj eventuellt rötterna.
  2. Ställ gärna nya växter isolerat i ”karantän” om möjligt några veckor och kolla efter angrepp.
  3. Var tidigt ute under våren och oskadliggör så många ägg och ungdjur som möjligt. Plocka sniglarna för hand och klipp dem direkt rakt av bakom halsmanteln med en sax. Det är det mest humana sättet att avliva dem.
  4. Inhägna värdefulla växter med koppartejp eller snigelkant som de inte kan ta sig över. Kopparämnet känns obehagligt mot den fuktiga snigelkroppen och hindrar dem att klättrar över.
  5. Odla växter de inte gillar som barriär; pelargoner, ringblommor, pioner, kermesbär, rabarber och höstflox. Även barrväxter och växter med hårda blad som rhododendron undviks. 
  6. Strössla ut järnsulfatpreparatet Snigel Effekt, där de håller till. De äter av medlet som de sedan snabbt dör av.
  7. Sätt ut beten eller fällor som vittjas ofta, till exempel nedgrävda burkar med öl, snigelfällan Slug X eller tagetes och salladsblad där de kan samlas upp varje sen kväll och tidig morgon.
  8. Använd biologisk bekämpning med nematoder, Nemaslug, som vattnas ut i jorden. Kombinera med att blanda in lockande föda i det uppslammade medlet, som döda sönderklippta sniglar. Här kan du läsa vidare om denna metod.
  9. Gör en bred barriär runt odlingarna som sniglarna inte vill passera; hit hör aska, koppartejp, snäckskal och svag elström. 
  10. Undvik täckodling. Det är visserligen det bästa för växterna men också rena paradiset för sniglar som frodas under det fuktiga, varma växttäcket. Om du har stora snigelproblem, håll upp med denna odlingsform under en säsong så att populationen går rejält tillbaka.
 
Gräv ner döda sniglar eller använd dem som bete. En död snigel kan inte leverera livsdugliga ägg. Släpp inte ut levande sniglar någon annanstans. 
 
 
 

Spansk skogssnigel - biologi

Liksom andra sniglar är den spanska skogssnigeln, Arion vulgaris, hermafrodit. Den är tvåkönad och kan befrukta sig själv. Äggen läggs under sensommaren, sedan dör de vuxna sniglarna medan de unga övervintrar på skyddade ställen som hålrum i jorden, 1-2 dm djupt. De som överlevt kommer fram i april-maj och förökar sig efter några veckor.
 

ägg och juvenil ung snigel av spansk skogssnigel mördarsnigel
De vita äggen är ca 3.5 mm i diameter och läggs i klumpar om 20-30 stycken på fuktiga, skyddade ställen. Här med en veckogammal ung snigel, det är denna form som övervintrar.

 

Den vuxna snigeln är 8-15 cm lång, färgen varierar från beige via orange till mörkbrun och den har ett segt, ymnigt slem som gör den oaptitlig för djur som normalt äter sniglar. Unga exemplar är ljusare och kan ha längsgående, mörkare ränder på sidorna.
Från ägg till könsmogen snigel tar det ca två månader. 
 
Snigeln äter både dött och levande växtmaterial. Folknamnet ”mördarsnigel” har den fått av att den äter andra sniglar. Den raspar i sig födan med sin vassa tunga som lämnar karaktäristiskt ojämna kanter på blad och växtdelar.
Genom glupskheten och en snabb förökningstakt kan ett gäng snabbt fördärva hela odlingar. Till favoritfödan hör många doftande växter som tagetes, kryddväxter, påskliljor och lök. Men också sallat, dahlia och funkia är snigelmums.

Forskning har visat att tagetes och sallat triggar snigeln att äta mera medan ärter och bönor ger dålig aptit.
De är beroende av fukt, regniga somrar ökar bekymren och skuggiga trädgårdar är mer drabbade. Tät vegetation, komposthögar och täckodling är gynnsamma platser för alla sniglar.
De är mest aktiva kvällar, nätter och tidiga morgnar men också dagtid om vädret är mulet och svalt. Glansiga slemspår avslöjar var de dragit fram.
 
Tyvärr saknar den spanska skogssnigeln naturliga fiender på våra breddgrader. Jordlöpare och paddor äter snigelägg och unga sniglar, men inga djur ger sig på de slemmiga vuxna sniglarna. Myskankan äter alla stadier av snigeln, men få trädgårdsägare kan hålla ankor som husdjur året om. 
Spridningen sker främst med plantor och jord där ägg och unga sniglar lever. 
 
 
 
Foto: Dialectum, Karin Elmberg, Linda Sandström och Tilman.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.