Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Odling & skötsel  /  Växtbelysning   

Guide - så väljer du växtlampa

gemini vaxtlampa
De effektiva växtlampor som finns idag har revolutionerat hobbyodlingen. De ger odlingslust året om! Med denna guide kan du välja vilken lampa som passar bäst för ditt behov: övervintring, frösådd, stödbelysning eller en kombination?
 
Gemini växtlampa wexthuset
Wexthuset har sveriges största sortiment av växtlampor. Vår egen Gemini är en smidig LED-lampa som enkelt kan klämmas fast vid en bokhylla, ett odlingstråg eller en fönsterbräda.

Här kan du läsa om fakta om ljus och vad de olika enheterna som lampfabrikanterna använder betyder. Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av alla lampor. Wexthuset har sveriges största sortiment och vi hjälper dig gärna att välja efter dina växters behov. Dra dig inte för att fråga - Här får du personlig hjälp!

Vad ska lampan användas till?

Hur mycket och vilken slags ljus växten behöver varierar beroende på vilken fas den är i och vilken typ av växt det är. Med växtlampan blir din vinterodling flexibel – du kan odla var som helst och flytta runt odlingen. Plantorna blir frodigare och klarar angrepp bättre. Du kan skörda salladsgrönt på vintern och övervintra citronträd.
Växten mår bäst av ljus 12-16 timmar om dygnet men det måste vara mörkt minst 4-5 timmar. Också växter behöver vila. 

Lampa för övervintring

Syftet är att växterna ska gå ner i varv och inte lockas att växa och bli gängliga. Här behövs en lampa som ger ett vitt eller kallvitt ljus och som inte utstrålar värme. 
 
citronträd som övervintrar med växtbelysning
Ju högre temperatur, desto mer ljus behöver växterna för att må bra under vintern. Med en växtlampa känner sig citronträdet  som hemma. Det trivs  bäst med sin naturliga vintertemepratur runt 10 grader och belysning 12 timmar per dygn.
 
Ju varmare en växt står, desto mer ljus krävs för att växten inte ska bli tanig. Övervintring av medelhavsväxter som citrus, pelargoner eller oliver i vanliga rum behöver mycket ljus. 
Därför är det bästa att försöka hitta en så sval plats i hemmet som möjligt, ner till 5-12 grader (som är Medelhavets naturliga vintertemperatur). 
Ett riktvärde är 10-12 timmars ljus om dygnet, längre och längre fram mot våren. 

Växtlampa för trivselljus

Prydnadsväxter inne i rummen måste få tillskottsljus för att orka må bra. Vi har många fina armaturer som passar detta syfte och man ser vilken effekt denna ljusterapi har på växterna som riktigt piggnar till.
 
primula växtlampa från wexthuset i köket med kryddörter
Också växter som vi vill skörda av trivs i det vita ljuset där de prunkar och blir en prydnad i köket. En doftande örtagård prunkar under lampan Primula.
 
Välj en lampa med ett behagligt ljus i det varmvita spektrat så det inte upplevs konstlat. Detta ljus har ungefär samma sammansättning som det naturliga solljuset och ger ett trevligt sken.

Växtlampa för uppdragning av frö och plantor 

Här behöver ljuskällan vara nära, helst 10-20 cm ovanför plantorna. 

odling av sticklingar och frösådd med växtlampa
Frösådder och sticklingar behöver ljus för att bli kompakta och fina. Här under lampan Lightwave 4 x 54 watt, en av våra mest populära lampor för odling och uppdragning av plantor,

Tillväxt sker under hela dygnet men främst under morgontimmarna. Välj en lampa som ger ljus i hela fotosyntes-spektrat (se artikeln om ljus). Ljuset är varmt vitt eller drar mot ljusrosa. Den är också lämplig för växter i hydrokultur och andra odlingssystem där man vill skörda under vintern. 
12-16 timmars ljus är lagom för frösådder och sticklingar. 

Olika lampor

LED växtbelysning

LED-lampor passar för all slags odling. De har extremt hög effekt och rätt ljuskvalitet som ger optimal fotosyntes och därmed bäst växtkvalitet. De avger dessutom ingen strålningsvärme och har lång livslängd (upp till 50 000 timmar), men är dyrare än andra lampor. Med LED räcker 30 W till knappt 1 kvm, jämfört med minst det dubbla för andra slags lampor.

gemini led lampa wexthuset
Gemini är en LED-lampa som enkelt kan klämmas fast på en bokhylla eller fönsterbrädan.

LED betyder Light Emitting Diod. Varje lysdiod sänder ut ljus i en riktning med bara en slags färg. Man kan mixa olika slags dioder för att skräddarsy behovet för växten. En del LED-lampor kan också, till skillnad från andra ljuskällor, skifta färg. Det gör att man kan använda samma lampa till flera olika slags odling genom att ändra ljussammansättningen.

LED-lamporna är miljövänliga, innehåller inga skadliga ämnen som bly, kvicksilver eller halogengas och sänder inte ut ultraviolett strålning. 90% av ledlampornas energi omvandlas till ljus och bara 10% till värme.
Utvecklingen inom växtbelysning är i stort sett mest fokuserad på LED-belysning. Förut blev LED-dioderna varma och behövde kylas ner med en liten fläkt, men i moderna lampor har man löst detta. Man har också gått över till att ange lampornas prestanda i enheten mikromol per watt (µm/W), som anger hur mycket ljus som avges i det spektra som växten behöver för sin fotosyntes.

Lysrör för växter

Dessa lampor passar för övervintring och uppdragning av växter. Vanliga lysrör är långa medan kompaktlysrör (lågenergilampor) inte är mycket större än en vanlig glödlampa. De passar i en vanlig sockel (E27) och kan användas i alla armaturer där de får plats.
 
växtlampa med lysrör
Lysrören ger ett bra växtljus med låg energiförbrukning. Här Uno 24 watt som är både nätt och lätt. Perfekt både som tillskottsljus och vid odling.

Lysrören ska vara fullfärgslysrör (ger ett kallvitt ljus) eftersom det innehåller alla våglängder som växten behöver. Rekommendationen för tillräcklig effekt är 60-200 W per kvadratmeter – betydligt mer än vad som behövs för en LED-lampa. Är antalet watt lägre behöver lampan vara tänd längre.
Lysrör placeras ganska nära växterna och det är praktiskt om man lätt kan ändra hur högt eller lågt armaturen hänger.

Högtrycksnatrium och metallhalogenlampor för växter

Passar för övervintring och allmän växtbelysning. De är på väg att fasas ut till förmån för energieffektiva LED-lampor.

högtrycks natriumlampa

Högtrycks natriumlampor ger ett bra växtljus men med stor energiåtgång.
 

Men för den som odlar eller övervintrar i ett stort, svalt utrymme kan de vara bra. Många professionella odlare använder dem. De ger ett ljus i det varmgula spektrat och täcker upp till 10 kvadratmeter. Nackdelen är att lamporna är tunga, drar mycket el och avger mycket värme. Därför passar de inte i små utrymmen.

Fler tips för växtlampor

 • Ljuset avtar med kvadraten på avståndet. Om man dubblerar avståndet så når bara 1/4 del så mycket ljus växterna. Det är därför viktigt att lampan kan hänga så nära som möjligt utan att bränna bladen. Använd gärna någon slags reflektor av folie eller skärmar, så att ljuset hamnar på växterna och inte går förlorat åt sidorna. För LED-lampro behövs dock ingen reflektor då detta ljus redan är riktat rakt fram. 
 • Med en timer regleras belysningen smidigt. Ju varmare, desto längre behöver lampan vara tänd. På hösten och våren kan det naturliga ljuset räcka till mitt på dagen. Då kan timern ställas så att den har två belysningsperioder; förmiddag och kväll.
Foto: Linda Sandström, Lena Ljungquist m fl.
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar.
  Du hittar också svar på vanliga frågor på denna länk: Vanliga frågor till kundtjänst

  Öppettider kundtjänst:
  vardagar 09.00-16.00 lunchstängt 12.00-13.00

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Mejlkundtjanst@wexthuset.com

  Välkommen också att höra av dig via chatten på hemsidan.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar.
  Du hittar också svar på vanliga frågor på denna länk: Vanliga frågor till kundtjänst

  Öppettider kundtjänst:
  vardagar 09.00-16.00 lunchstängt 12.00-13.00

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Mejlkundtjanst@wexthuset.com

  Välkommen också att höra av dig via chatten på hemsidan.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com