Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur länge ska växtlampan vara tänd?

Övervintring av växter i uterum med växtlampa
Det är många som frågar hur länge växtbelysningen ska vara tänd. 
Det korta svaret på frågan är mellan 10-16 timmar/dygn,
 
Växtlampa i uterum på höst och vinter

Vill man så kan man utveckla svaret så här kommer en liten sammanfattning om  hur man kan tänka beroende av situation.

Övergripande om växtbelysning

Växter som står svalt behöver mindre mängd ljus än de som står i varmare temperatur.
Rent principiellt kan man för övervintrande växter välja att belysa dem med färre timmar på hösten, öka fram till jul/nyår och sedan successivt öka ytterligare i ett par etapper fram tills det är dags att ta ut dem igen. Då sätter man successivt igång tillväxten och de vänjer de sig vid ett ljusare liv utomhus.

Övervintrande växter som står svalt i vila

Växter som står i svalare temperatur mellan 4-10 grader behöver lite mindre ljus och kan också ta färre timmar, dvs från ca 10 timmar/dygn.
Om man utgår ifrån att de inte ska drivas till blomning räcker 10-12 timmar/dygn för de allra flesta växter från att de tas in på hösten tills det börjar bli dags att vänja dem med utomhusmiljön igen.
Har man möljlighet kan det vara smart att öka någon timme eller två månaden innan de ska börja vänjas ut.
 
 

Övervintrande växter i rumstemperatur

Växter man övervintrar i rumstemperatur eller ner till ca 15 grader behöver lite mer ljus för att trivas.
12-14 timmar/dygn rekommenderas för dem och inför att de ska börja vänjas ut går man på 14-16 timmar/dygn.

Tillskottsbelysning för rumsväxter

Tillskottsljus för gröna växter i mörkt hörn - LS
 
Växter som hela tiden står inomhus och står mörkt behöver också växtbelysning för att trivas. Till exempel gäller detta palmer, dracenta, gullranka mfl, men även alla andra sorters rumsväxter som man står inomhus. Även ganska mörkertåliga växter som klarar sig utan belysning sommartid mår definitivt bättre med tillskottsbelysning under vintern.
För dessa rekommenderas en belysningstid på 12-16 timmar. De färre timmarna gäller för de mer mörkertåliga växter som många praktfikus, kalla, garderobsblomma, aspidistra mfl.

Belysningstid för inomhusodling

Inomhusodling i hydrokultur under växtlampa
 
När man odlar ätbart inomhus bör de få ca 16 timmars belysning per dag för att växa ordentligt och ge en god smak.

Belysningstid för sticklingar och fröer

Sticklingar och fröer odlade inomhus i hylla under växtlampa
 
Ljuset är jätteviktigt både för att lyckas med att få rötter på sticklingar, men också för att vissa fröer ska gro och sedan för att plantorna ska bli knubbiga och fina och inte ränna iväg och bli ranka och klena. 
Då behövs en bra växtbelysning som ska sitta så nära plantorna som möjligt. Rekommenderad belysningstid är 16 timmar/dygnet

Belysningstid för växter i växthus och uterum

VInter i växthuset med växtlampa
 
Växter som övervintras i växthus, i orangeriet eller i vinterträdgårdar får tillgång till så mycket naturligt ljus som det är möjligt i förhållande till perioden på året.
Under senhöst, vinter och tidig vår är det väldigt få ljusa timmar och dagar med sol är ibland sällsynt. 
Temperaturen i dessa förhållanden brukar variera kraftigt och snabbt vilket gör att växterna lätt kan känna stress, särskilt på senvintern när vårsolen kommer.
Ett bra sätt att hjälpa växterna på traven är att tillföra belysning 12-14 timmar/dygn. Man kan börja med 10 timmar/dygn första månaderna på hösten, öka till 12 kring nyåret och sedan öka ytterligare 2-4 timmar fram till vårkanten.
Ett sätt att spara energi är att sätta timern så att man räknar på mellan 2-6 timmars naturligt ljus mitt på dagen beroende av årstid och fyller på med växtbelysning morgon och eftermiddag/kväll.

Växtbelysning natt eller dag?

Även om växter har en inbyggd klocka som styr dygnsrytmen kan du själv välja under vilken tid dina plantor ska få ljus så kommer den snart att anpassa sig. Det går lika bra att belysa dem på natten som på dagen bara de får sin vila med mörker. Att ändra schema allt för tätt eller för ofta bör man nog undvika för att inte stressa växten för mycket.
 
ads
 
 
Få tips om hur du ska välja växtbelysning här.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.