Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Odling & skötsel  /  Växtbelysning   

Fakta om växtljus

Växtlampa över frösådd i kruka med groddplantor
Växtlampa över frösådd i kruka med groddplantor
 
Med moderna, energisnåla växtlampor kan vi odla och njuta av växter året runt. Men det är en djungel att förstå sig på alla lamptyper och facktermer som används. Här reder vi ut begreppen och förklarar hur växten använder ljuset. Här kan du sedan läsa om vilken lampa som lämpar sig bäst för dina önskemål.
 
växtbelysning inomhus under vintern
Växtlampor gör det möjligt att odla året runt!

Detta är ljus

Solljuset är grunden för livet på jorden. Ljus sänds ut som energiknippen, fotoner, som växterna fångar upp i sina blad. Via fotosyntesen lagras energin som socker i en reaktion där bladen tar upp koldioxid och vatten. Resultatet blir socker och syre (som avgår från bladen). Sockret används som byggstenar i växten och till andra energikrävande processer.
 

ljus med olika våglängder
Ljusets färgspektra för olika våglängder. Växterna använder ljuset mellan ca 400-700 nm för fotosyntesen. Det är samma intervall som det mänskliga ögat uppfattar ljus.


Ljus rör sig som en vågrörelse i olika våglängder. Ljus med kortare våglängd kallas UV-ljus (ultraviolett). Detta kortvågiga ljus går mot blått och är mer energirikt än det långvågiga, röda ljuset som kallas infrarött ljus. Infrarött ljus avges som värmestrålning. Äldre, vanliga glödlampor strålar ut mest rött ljus varav drygt 80 % som värme - de är därför direkt olämpliga till växtbelysning.

förklaring på fotosyntesen

Bladen fångar upp ljusets energiknippen, fotonerna, och omvandlar dem till energi genom fotosyntesen. TIll höger: Det är klorofyllet i bladen som fångar upp solljuset. Dessa grafer visar i vilka våglängder klorofyll (som finns i två typer, a och b) jobbar mest effektivt.

PAR

Det ljus som växterna har nytta av finns i ett spektrum som kallas PAR-området, Photosynthesis Active Radiation. På svenska fotosyntetisk aktiv strålning. Spannet är mellan väglängderna 400-700 nm (nanometer). Det är ungefär samma intervall som det mänskliga ögat uppfattar ljus. Medan ögat reagerar bäst i det gröngula spektrat, är det tvärt om för växterna. Detta ljus reflekteras bort, eller går rakt igenom bladen utan att absorberas. Det är istället det röda och blå ljuset som är mest effektivt för fotosyntesen. Eftersom bladen inte absorberar grönt ljus så reflekteras detta ljus tillbaka och vi ser dem som gröna. Skulle bladen absorbera allt ljus, skulle de se svarta ut.

Ljusspektra som påverkar människan jämfört med växter
Medan vi människor uppfattar ljuset bäst i det gröngula spektrat (grafen till vänster) är det tvärt om för växterna (grafen till höger). De reflekterar i stället det gröngula ljuset- därför ser vi bladen som gröna!

Så påverkar olika ljus växten

Blått ljus ger kompaktare tillväxt. Det stimulerar rotutvecklingen och ökar växtens förmåga att behålla bladen. Blått och vitt ljus ter sig för våra ögon kallt. Det passar för vinterförvaring av exempelvis pelargoner, oliv- eller citrusträd i ett garage eller annat svalt utrymme. 
 
Rött ljus ger ökat antal sidoskott och rötter. Men också ökad sträckning. 
 
Vitt och rött ljus lämpar sig som tillskottsbelysning för krukväxter. Det ger ett varmt, vitt intryck.
 
Rött, blått och vitt ljus ökar bladtillväxten och blomning. Det är perfekt när man vill driva upp kraftiga och fina plantor. För ögat ger det ett ljust rosa ljus. 
 
Ljus i andra intervall än PAR påverkar också växten, om än inte fotosyntesen. Vanliga glödlampor sänder ut mycket rött ljus, som i sin tur alstrar värme och ger växten ett gängligt, rangligt växtsätt. UV-ljus ger tjockare blad som gör växten mindre mottaglig för sjukdomar och skadedjur. Det stärker också pigmenten, så att färgerna blir intensivare. När det gäller att framkalla blomning, sker det för de flesta arter genom fotoperiodisiet,  dagslängden. Vissa växter triggas att blomma vid lång dag, så kallade långdagsväxter, andra blommar vid kort dag, så kallade kortdagsväxter.

Så mäter man ljus

För att vi ska kunna välja lämpligt ljus till växterna behöver vi veta olika lampors prestanda. Dessa enheter används för lampors tekniska beskrivning. De är bra att känna till om man vill kunna jämföra lampor och förstå ljusets inverkan. De kan tyckas krångligt att förstå sig på, för en hobbyodlare är egentligen det viktigaste lampans effekt (som mäts i watt) och kvaliteten på ljuset, som mäts i µmol eller PPF.

Watt: Mått på lampans effekt. Mäts i W. 1 W = 1 joule (energimängd) per sekund, 1 J/s. Ju högre W desto kraftfullare lampa. Dock kan man bara jämföra prestandan för samma slags lampa, eftersom watt-talet inte säger något om kvaliteten på ljuset. Lysrör och LED-lampor sänder till exempel ut olika slags ljus. Därför är watt-talet lägre på LED lampro som i stället har en större mängd högkvalitativt växtljus.

Lumen: Hur mycket ljus en ljuskälla avger. Enhet lumen

Lux: Ett mått på mängden ljus som träffar en viss yta, kallas ibland illuminans. Enhet lux. Ljusstyrkan avtar kvadratiskt med avståndet från lampan. Samtidigt belyses en större yta. För en ljuskälla som avger 100 lumen och belyser en kvadratmeter blir effekten 100 lux. Flyttas lampan en meter bort blir styrkan bara ¼, det vill säga 25 lux. Samtidigt belyser den en fyra gånger så stor yta. Som riktvärde vill man gärna ha ca 500 lux över skrivbordet som arbetsbelysning. Växter behöver minst 2 000 lux eller 30 µmol (se nedan).

Candela: Den internationella standardenheten för ljusstyrka. Enhet Candela. En gammal enhet som har sitt ursprung i ljusspridningen från ett stearinljus. Candela anger intensiteten i ljuskällan och från denna enhet kan lumen och lux härledas. 

Kelvin:  Ett mått på färgtemperaturen som vanligen används för olika typer av lysrör. Enhet K. Ju högre kelvintal desto kallare ljus. En glödlampa ger ca 2500 K, en halogenlampa ca 2700 K och dagsljus ca 6500 K. En varmvit LED är vitare och intensivare och ligger runt ca 3000 K. Vitt ljus som ofta ingår som ett komplement till övriga färger i LED-växtlampor har ofta 5000 K. Vanligast för lysrör till växter är 6500 K, som passar för alla stadier av växtens utveckling. Dessa kan kompletteras med 2700 K för att driva på knoppsättning och blomning. En annan färgskala som används internationellt för lysrör är ILCOS där 865 motsvaras av 6500 K.

Mikromol: Avser mängden ljus i PAR-området, alltså det som används vid fotosyntesen. Enhet mikromol, µm. Den totala mängden som träffar en viss yta mäts i µm per kvadratmeter och sekund i enheten PPF (engelska för Photosynthetic Photon Flux, på svenska fotosyntes foton flöde). 

DLI  Daily Light Integral. Ett mått på hur mycket ljus växten totalt behöver under ett dygn. Räknas ut genom att multiplicera PAR med antal timmar. 

Växtens behov av ljus

Den naturliga instrålningen en sommardag ger ungefär 1500 PPF. Denna starka instrålning kan jämföras med de mest effektiva växtlamporna som ger ca 200 PPF. Ett riktmärke för växtens totala ljusbehov, DLI, är 200 PPF i 16 timmar per dygn för god tillväxt. 

Mäta ljus

De proffsredskap som finns för att mäta ljus i PAR-området i enheten PPF är dyra. I stället får man uppskatta ljusmängden då man vet lampans typ och dess effekt. Vissa mobiltelefoner har lux-mätare som kan vara bra för att jämföra olika ljusmängd.

 
Foto: Lena Ljungquist. 
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com