Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Så odlar du dina köpekryddor

Enkel odling av kryddor från snabbköpet
Små krukodlade kryddväxter och sallat i kruka är något vi ofta köper i livsmedelsaffären, men vore det inte trevligt att fortsätta odla dem vidare ett tag. Med bara lite extra omvårdnad kan de leva vidare och ge nya skördar under flera veckor och kanske till och med månader.
Här är tipsen för hur du snabbt och enkelt skapar bra odlingsmiljö för dina köpekryddor. Här kan du också läsa vidare om de tio bästa örterna att odla inomhus året om.
 
Odling av kryddor inomhus i konservburkar
 
Med bara lite extra omvårdnad kan de leva vidare och ge nya skördar under flera veckor och kanske till och med månader.

Kryddodling inomhus

Allra bäst resultat får man om de omplanteras i en större kruka med jord eller om man odlar dem vidare i hydrokultur för hemmabruk, men det finns en medelväg som gör att man kan klara den under en ganska lång tid. 
Följ råden nedan så kan du fortsätta odla dina kryddor för nya skördar under många veckor framöver.

Så här odlar man kryddor inomhus

Enkel vattenodling i konservburk

 
Timjan odlad i kruka inomhus i hydrokultur
Krukodlad timjan köpt i snabbköpet kan odlas vidare i enkel hydrokultur i en konservburk
 
Små konservburkar eller andra kärl i liknande storlek är helt perfekta att använda för att odla krukodlade kryddväxter och örter vi köper i livsmedelsaffären.
  • Mät upp hur djupt krukan når från konservburkens överkant. Fyll konservburken med lecakulor, perlite eller grus ända upp till den nivå där krukan botten når från kanten.
  • Ställ i krukan som då vilar på grusbädden.
  • Häll på ljummet vatten upp till botten av krukan. Då kan kryddväxten själv dra så mycket vatten den behöver. Fortsätt fylla på med vatten så att växten hela tiden kan dricka efter behov.
  • Var eller varannan vecka tar du upp krukan och sköljer igenom grusbädden så den hålls fräsch.
  • Extra bra resultat får du om du blandar näring i vattnet. Använd en näring som blandar sig helt i vatten (en del näringar faller till botten efter ett tag om man inte rör om)
    Vi rekommenderar Formulex som är utvecklat både för att använda i hydrokultur (odling i vatten) och när man odlar i jord. Formulex innehåller Blanda näring i vattnet en gång i veckan. Använd helst en näring avsedd för örter och kryddor, men vanlig krukväxtnäring av hög kvalitet går också bra.
  • Placera så ljust som möjligt.
 

Odla köpekryddor i hydrokultursystem

Nästan alla kryddor som du köper i kruka i livsmedelsaffären har odlats fram i sk. hydrokultur, dvs. de har odlats i vatten. 
Därför är det absolut bästa sättet att odla dem vidare i en odlingsstation som är särskilt utvecklad för just odling i vatten. Det finns flera modeller, storlekar och färger för att passa olika behov. Några har särskilda odlingskuber som man sår i, de passar inte så bra för dette ändamål, men alla andra modeller passar perfekt för vidareodling av dina köpekryddor. Här hittar du vårt sortiment för att odla inomhus i hydrokultur.
 
Odling av krukodlade krukor inomhus i odlingssation för hydrokultur
 
Väljer du att odla dem i en sådan odlingsstation som alltid har inbyggd belysning kommer dina kryddor garanterat trivas och ge skörd under lång tid framöver.
Det enda du behöver göra för att odla dina krukodlade kryddor och även sallat i en sådan odlingsstation är att ställa ner krukan i den - enklare kan det inte bli.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.