Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Omplantering av krukväxter

Omplantering av fredskalla - LS
Att våra krukväxter behöver planteras om med jämna mellanrum har nog alla koll på. Men kanske vet inte alla varför och när. 
 
Här får du svaren på dessa frågor och några tips som underlättar när ska göra omplanteringen.
(Beskrivningen gäller de krukväxter vi har inne på fönsterbrädan och i våra bostadsrum. Sommarblommor och andra utplanteringsväxter har ett lite annat omplanteringsschema)

Varför behöver man plantera om krukväxter?

Omplantering av krukväxten monstera
Här ser man hur rotklumpen ser ut på en stor monstera efter några år sedan senaste omplanteringen.

För liten kruka

Om plantan har stor tillväxt, vilket de flesta yngre plantor har de första åren, kan krukan mer eller mindre snabbt bli för liten och rötterna trängs i krukan. Då är det dags att plantera om den i en större kruka.

Jordtrötthet och näringsbrist

Med tiden blir jorden i krukan hoptryckt och kompakt. Här gör jordens kvalitet stor skillnad. En bra jord bibehåller sin struktur under en längre tid medan jord av låg kvalitet kan tryckas ihop och bli kompakt inom bara några månader. Det gör att cirkulationen av syre kring rötterna försämras. Beroende av jordens sammansättning kan det orsaka att jorden förblir blöt länge efter vattningen eller håller kvar vatten väldigt dåligt. Båda lika illa och gör ingen växt glad.
 
Med tiden ändras jordens struktur i takt med att den bryts ner samtidigt som mikrolivet i jorden som är så viktig för utbytet av näring och syre försämras. Jordtrötthet brukar det här kallas i ett sammanfattande ord.

Hur ofta behöver man plantera om krukväxter?

Unga plantor som växer mycket behöver planteras om i takt med att rötterna trängs i krukan. 
För äldre plantor som normalt inte har så kraftig tillväxt räcker det ofta med omplantering vart annat till vart tredje år. Det förutsätter att den har planterats i bra jord från början eftersom den håller betydligt längre än jord av låg kvalitet.
 
Växter i stora krukor kan jordförbättras då och då genom att försiktigt avlägsna lite av det övre jordlagret och fylla på med ny fräsch jord. Försök gärna luckra lite samtidigt genom att göra några hål i jorden med t.ex. en  prickelpinne eller liknande så att den nya jorden samtidigt kan komma ner en bit.
 

När ska man plantera om krukväxter?

Våren är en utmärkt tid för omplantering av dina krukväxter. Då har de stått i lite vila i en mörkare och torrare miljö under några månader. I takt med att ljuset återvänder sätter tillväxten igång igen. Med ny fräsch jord och en kruka i rätt storlek får tillväxtsäsongen en bra start.
 
Men det går också bra att plantera om närsomhelst under året. 
Växter som har blomknoppar eller blommor bör man vänta med att plantera om till efter blomningen. Omplantering är trots allt lite stressande för växten. Risken är därför stor att knopparna kan falla av.

Det här behöver du vid omplanteringen

Allt blir mycket enklare om man är förberedd. Här en lista på saker som underlättar när du ska plantera om:
 

Så här planterar man om krukväxter

Vattna igenom jorden

Ett bra knep för att få jordklumpen att släppa lättare ur krukan är att vattna igenom jorden ordentligt några timmar innan. Då blir det också lättare att rensa bort jord kring rötterna utan att de skadas. 
Vattna mer än normalt så att jorden blir ordentligt blöt.

Kontrollera ohyra

Innan du flyttar på plantan. Börja med att kontrollera om växten du ska plantera om har ohyra. Kika under bladen, i bladvecken, i bladfästen och i topparna. Det är där man ofta kan se tecken på ohyra. 
Ser du ohyra eller misstänker att där finns ohyra, låt plantan stå kvar eller isolera den så att risken för spridning minskar. Bekämpa med insektssåpa eller nyttodjur och gör omplanteringen när växten är fri från ohyran.

Putsa och beskär

Klipp eller dra bort fula blad. Blad som har fula kanter kan man 'frisera' genom att klippa bort det fula. Följ bladets naturliga form när du klipper.
Grenar som är helt eller delvis torra klipps bort och för växter som t.ex. hibiskus kan en rejäl beskärning vara ett bra sätt att få en fin form och en frodigare och mer blomrik planta. Större beskärning rekommenderas främst på våren. Läs på rekommendationer för just den växt du ska beskära.

Ta bort krukan

Lyft växten ur krukan genom att luta krukan snett nedåt och håll emot med ena handen över jorden så att plantan inte ramlar ut. 
Ibland kan man behöva lirka och klämma lite på krukan för att rotklumpen ska släppa. 
Innan du börjar rensa bort jord från rötterna kan det vara klokt att undersöka så där inte finns rotlöss i jorden. De är inte jättevanliga, men sprider sig lätt.

Rensa jord och rötter

Fredskalla ensad på jord vid omplantering - LS
 
Det är inte alls all jord som ska bort. Bara den som enkelt släpper när du krafsar med fingrarna. Om där finns döda eller klämda rötter rensas de bort. Använd en sekatör för skarpa snitt.

Välj rätt kruka

Rengjord kruka
Se alltid till att de redskap, planteringskrukor jord mm. som du använder när du hanterar dina växter är väl rengjorda. Ett enkelt och billigt sätt att minimera risk för spridning av ohyra och andra skadegörare.
Även om du väljer att använda samma kruka för omplanteringen är det viktigt att den görs ren. Läs mer om rengöring av krukor här.
 
Omplantering av krukväxten i en storlek större kruka - LS
 
Storlek på krukan
Kanske tänker man spontant att omplantering betyder plantering i en större kruka, men det är inte säkert det behövs.
 
Undantaget yngre plantor som har stor tillväxt kan det mycket väl vara så att samma storlek på krukan, eller ibland till och med en mindre krukstorlek är ett bättre alterantiv. 
Med få undantag är en stor kruka negativt för växten. I en större kruka än nödvändigt finns alltid en risk för att vatten samlas i jorden när man vattnar eftersom där inte finns tillräckligt många rötter som kan ta upp vattnet. Övervattning är en vanligare orsak till att växter dör eller mår dåligt än torka så man ska inte underskatta betydelsen av krukans storlek.
Välj en kruka där rötterna får gott om plats tillsammans med ett ordentligt lager ny jord både nedtill i krukan och runtom.
 
Plastkruka eller lerkruka?
Förutom utseendet så är detta mest en praktisk fråga. 
 
I lerkrukan kan vatten ventileras ut genom krukans vägg. Det innebär att jorden därför fortare torkar upp i en lerkruka.
I plastkrukan stannar fukten kvar längre i jorden eftersom ingen avdunstning sker genom krukväggen.
Välj därför en lerkruka om du vet med dig att du brukar vattna lite för mycket och för växter som trivs med att jorden torkar upp lite mellan vattningarna.
Välj en plastkruka om du vattnar mer sällan och till växter som trivs med en fuktigare jord och inte tål att jorden torkar ur.
 
Krukväxter i lerkruka och plastkruka -LS
 

Dränera

Det finns risk för att jorden kan täppa igen hålen i krukans botten när man börjar vattna. Eftersom det är viktigt att överskottsvatten enkelt kan ta sig ur krukan är det bra att lägga något som fungerar som dränering i krukans botten. Den klassiska metoden med en uppochnedvänd krukskärva fungerar bra. Lecakulor är ett annat bra alterantiv.

Fyll på med jord

Välj alltid en jord av bra kvalitet, gärna jord speciellt för krukväxter. Då kommer växten att trivas och omplantering behöver inte göras lika ofta om inte rötterna växer ur krukan.
 
Jorden fylls upp till samma höjd som innan i krukan - LS
 
Fyll upp jorden till samma höjd på plantan som den hade innan.
 
Tryck aldrig hårt på jorden i krukan. Det är viktigt att den förblir lucker och genomsläpplig så att syre kan cirkulera ordentligt i jorden. 
 
Lämna minst en centimeter utan jord vid krukkanten så är det enklare att vattna utan att vatten rinner över krukkanten.

Vattna

Vattna igenom krukan så all jord blir fuktig. 
En bra vana är att vattna i ytterkanten av krukan. Då blir fukten i krukan mer jämnt fördelad, rötterna söker sig utåt och många plantor är känsliga för att få fukt på rothalsen, dvs. där plantan sticker upp ur jorden.
 
Nu behöver du inte vattna på ett tag. Känn i jorden eller på tyngden i krukan när det börjar bli dags. Härefter börjar du vattna regelbundet som innan. Efter tre till fyra veckor är det dags att börja med näring i vattnet.
 
TIPS! Du kan också tillföra näring genom att spraya plantan med Houseplant Myst. Enkelt och effektivt.
 
Vill du hellre se hur det går till kan du kika på vår video som handlar just om omplantering av krukväxter.
 
 
Foto: Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.