Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Stocklöpning - Grönsaker som blommar för tidigt

Stocklöpning hos sallat
Det händer ibland att vissa grönsaker går i blom mer eller mindre direkt, innan man har kunnat börja skörda. 
Detta är mer vanligt för vissa växtslag och under vissa perioder på odlingsåret.
 
Stocklöpning hos sallat - AS
Stocklöpning hos sallat

Vad är stocklöping?

Att utveckla blommande skott som bildar frö är växtens naturliga sätt att föröka sig. 
Naturen signalerar till växten när det är dags, men ibland triggas denna process för tidig. När det händer blir skörden mycket liten eller uteblir helt.
Stocklöpning kan inträffa om sådden tidigt utsätts för en köldperiod (vårfrost) och är en naturlig process hos många växter när dagslängden ökar. Även torka kan bidra till stocklöpning.

Växter som stocklöper

Nedan en lista med exempel på växtslag som är mer benägna att stocklöpa.
  • Asiatiska bladgrönsakerrädisa
  • Kålrabbi
  • Mangold
  • Rucola
  • Rödbeta
  • Sallat av olika slag
  • Spenat
 

Förhindra stocklöpining

Genom att vara medveten om vilka växter som är i riskzonen för stocklöpning kan man anpassa sådden och undvika besvikelse. 

För rotfrukter som t.ex. rödbeta, rädsa och rättika liksom mangold som är känsliga för vårfrost kan man avvakta med sådd tills stabila plusgrader väntas.
Väntas en kylig period efter sådd kan man täcka med fiberduk för att mildra risken. 
Ett alterantiv är att förodla småplantor inomhus som sätts ut när temperaturen är mer stabil. I vår tidtabell för sådd till utplantering får du tips om vad som passar att förodla när.
 
Stocklöpning hos spenat
Stocklöpning hos spenat
 
För växter som stocklöper när dagarna blir längre som spenat och olika typer av sallat planeras sådden i olika omgångar med tidiga successiva sådder under vår och försommar med fortsättning från augusti för kontinuerlig tillgång av fräscha blad. Läs mer om att Så i omgångar för ökad skörd.
 
Det finns också vissa sorter med egenskaper som gör att de har mindre benägenhet att stocklöpa. Genom att köpa frö till dessa minskar sannolikheten till stocklöpining.
Beskrivningen på dessa fröer brukar säga att den är "motståndskraftig mot stocklöpining, "motstår tidig blomning" eller "inte går i blom så lätt".

För en odlingsjournal

Glöm inte att notera resultaten från dina egna odlingar, såtid, temperaturer, odlingsplats och vilka sorter du odlat. Då lär du dig snart hur du kan undvika stocklöpning i dina egna odlingar.
 
Foto: Lena Ljungquist, mfl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.