Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Vinterodla i växthuset

Vintersådd i växthuset
 
Har du ett ouppvärmt växthus eller tunnelväxthus kan du dra igång odling av snabbodlade grönsaker på vintern och skörda redan från april och framåt beroende av var i landet du bor. Vinterodling kräver väldigt lite passning och är ju ett perfekt sätt att utnyttja växthuset också på vintern.
 
Så snart solen börjar värma under längre perioder någon gång från mars, börjar det gro. Den första skörden kan sedan bärgas inom fyra-sex veckor. 
 
Vinterodling av grönsaker i växthuset

Här i Mälardalen kunde jag börja plocka både sallat och rucola kring första veckan i april.
 
Odling i växthuset på våren
 
När värmen väl kommer växer det snabbt och det blir massor att skörda. Bilden ovan visar samma sådd i mitten av maj då det är dags att byta ut innehållet i odlingslådan. Plantor som fortsatt är fina kan sättas ut på friland och fortsätta ge skörd många veckor än.

Växter lämpliga för vinterodling

Sådd av fröer i växthuset på vintern
 

Vinterodla i växthuset

Det går i stort sett lika bra att odla i odlingslåda, pallkrage, odlingssäck, kruka eller direkt i jorden. I en mindre kruka kan den snabba temperaturväxlingen försena groningen något men fungerar bra ändå.
 
Vänta tills kylan kommer då vi inte vill att fröerna ska gro förrän till våren. Någon gång i december till februari kan vara en bra tid.

Gör så här

  • Är jorden frusen så att det inte går att luckra den kan du värma den genom att lägga en svart plastsäck över och invänta en solig dag för att så. Ett alternativ är att lägga ett litet nytt lager jord som du sår i.
  • Lägg fröerna i rader eller bredså, dvs. strö ut dem jämnt över ytan.
  • Täck med någon centimeter jord.
  • Är det torrt vattna lätt. Finns det snö kan man strö tunt med den över sådden.
  • Sådden behöver bara vattnas vid längre perioder med sol och värme. Täck gärna med en kraftig fiberduk som ger lite isolering.
  • Efter groning får man följa vattenbehovet lite mer noga, men kylan gör att behovet är relativt litet.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.