Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Smart förökning med Root Riot

Rotningskub Root Riot med sticklingar i minidrivhus
Om man vill göra det enkelt för sig med sådd eller sticklingsförökning av mjuka eller halvförvedade sticklingar är rotningkuben Root Riot något jag verkligen kan rekommendera. Odlingsbriketter och rotningskuber hittar du i vår webshop.
 
Rotningskub Root Riot med fina rötter på en stickling

Rota sticklingar med Root Riot

Root Riot är också suverän när man vill ta sticklingar av växter som är lite svårrotade, eller om man har väldigt små sticklingar att sätta. 
Jag har använt Root Riot i runt 15 år nu så jag har hunnit testa dem på alla möjliga (och omöjliga) sätt.
 
Liten stickling med rötter i Root Riot
 
Oftast använder jag dem till sorter som är lite svårrotade, ovanliga sorter jag absolut vill lyckas med och små sticklingar. För detta är de helt oöverträffade.
Ibland använder jag dem också för pelargonsticklingar eller andra växter som normalt rotar sig ganska enkelt, men då mest för att det är så praktiskt och smidigt att slippa hålla på med jord och för att det ofta går väldigt fort att få rötter när man sätter dem i Root Riot. 
 
Den snabbaste rotningen av pelargoner jag varit med om var när rötter tittade ut ur kuben redan efter sju dagar. Oftast brukar det ta från 9-10 dagar till dryga två veckor i Root Riot jämfört med två veckor och uppåt när jag sätter dem i såjord.
 
Root Riot är också väldigt bra om man bara har en mycket liten stickling. Det räcker med ett bladfäste där rötterna ska utvecklas och en tillväxtpunkt.
 
Stickling av nerium med rötter i root riot
Nyrotad stickling av nerium i Root Riot
 
Jag har  använt Root Riot för att föröka basilika, porslinsblomma, nerium, hibiskus, oliver och många, många andra växter. Även en hel del örtartade perenner. Det lyckas nästan alltid, förutsatt att moderplantan (den planta man tar sticklingen ifrån) är i god kondition.

Frösådd med Root Riot

Root Riot är också mycket bra för frösådder. Vi har många exempel på att frö gror snabbare när de sätts i rotningskuberna. Ett exempel är persilja som grodde redan efter 7 dagar. Persilja brukar annars ta ganska gott om tid på sig och gro. Inte ovanligt att det tar två till tre veckor. En kollega sådde gurka i Root Riot som visade rötter redan efter 2 dagar!

Varför är Root Riot så bra?

Kuberna består av finfördelad jord som sammanfogats med ett växtbaserat lim. Konsistensen är lite som skumgummi. De är väldigt porösa i strukturen vilket gör att syre lätt kan komma in till rotningsområdet. En stor fördel under rotbildningen.

Kuberna är fuktiga redan från början eftersom de är indränkta i en lösning med vitaminer, mineraler och trichoderma. Trichoderma är en 'snäll' svamp som oskadliggör olika svampar som kan orsaka mögelangrepp på sticklingen. Dessutom har det en rotningsbefrämjande effekt. 
Vitaminerna och mineralerna bidrar till att sticklingen håller sig frisk och spänstig.
 
 

Hur använder man Root Riot?

Sticklingar

De bästa sticklingarna är ofta de från färska, mjuka toppar av plantan.

Sätt ner sticklingen försiktigt i rotningskuben
Sticklingen sätts grunt i kuben, bara så att den står kvar.

  1. Skär ett diagonalt snitt nedanför en nod. Lämna endast ett fåtal blad i toppen av sticklingen, stora blad kan skäras till hälften för att minimera avdunstningen.
  2. Placera försiktigt sticklingen i kubens hål. Är hålet för stort kan ett mindre hål göras intill med ett spetsigt föremål.
  3. Pressa inte in sticklingen utan stick bara ner den tillräckligt för att den skall stå kvar.
  4. Spraya den med vatten eller Clonex Mist och ställ helst sticklingen i ett minidrivhus med ett genomskinligt lock eller i en plastpåse.
  5. Underhåll fuktigheten genom att spraya igen vid behov.

Frösådd

  1. Placera ett eller två fröer i hålet. Är fröena små kan man göra små hål och sätta flera frö i kuben med någon centimeters avstånd.
  2. Nyp av en liten bit av kubens hörn och placera i hålet över fröerna.
  3. Placera varmt fram till dess fröerna grott  i ett minidrivhus med ett genomskinligt lock eller i en plastpåse.
Rotningskuber håller fukten i ett minidrivhus

Undervärme rekommenderas både för sticklingar och fröer, men är inte nödvändigt.

Håll kontinuerligt koll på kubernas fuktighet. Vid varma förhållanden torkar de snabbt. Idealiskt är om lite fukt
tränger fram när man klämmer på ett hörn av kuben.

Det är viktigt att de inte blir för mättade med vatten. Då finns risk för mögel och att rötterna kvävs. Har de blivit allt för fuktiga kan de lätt torkas ur genom att placera dem på tex tidningspapper en liten stund.
 
Få sticklingar kan stå tillsammans i ett mindre kärl för att hålla fukten
Få sticklingar kan stå tillsammans i ett mindre kärl för att hålla fukten

Om man bara använder en eller ett par enstaka kuber kan de med fördel placeras tillsammans i en plastlåda med kant eller i ett litet glas så att fuktigheten bibehålls.
Är det flera sticklingar som ska rotas kan man använda det brätte med 24 pluggar som finns eller sätta kuberna i ett odlingsbrätte. Pluggbrättet med 77 celler passar perfekt för Root Riot.

När rötterna visasr sig i kuben är det dags för plantering. Sätt den i jord så att ovansidan av kuben kommer i samma höjd som jorden i krukan.

Kuben är biologiskt nedbrytbar och försvinner med tiden.
Root Riot kan också placeras i ett hydroponiskt odlingssystem för fortsatt odling.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.