15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Trichoderma, nyttosvampar mot svampsjukdomar

Rosenblad med svartfläcksjuka
Svartfläcksjuka på rosor
Svartfläcksjuka på rosor är ett av problemen som kan avhjälpas med Trichoderma
 
Trichoderma är samlingsnamnet på mikroskopiska, naturligt förekommande nyttosvampar av arten Trichoderma polysporum och Trichoderma harzianum eller Trichoderma atroviride
De har många positiva effekter för oss odlare både genom att de stoppar och minimerar risken för skadliga svampangrepp på växterna och som växtstimulerare där Trichoderma kan bidra till bättre och snabbare rotning av sticklingar.
Trichoderma är godkänd att använda vid ekologisk odling.
 
Nyttosvampen Trichoderma förekommer naturligt i nästan alla typer av jord. 
Binab t Ros är ett koncentrat av dessa Trichodermasvampar och levereras i pulverform som späds ut i vatten för behandling.
 
Binab - Trichoderma. Nyttosvampar för biologisk bekämpning av skadegörare

Användningsområde för Trichoderma

Trichodermasvamparna används för behandling av
  • Svampangrepp på rosor
  • I jorden
  • I växthuset
  • På prydnadsväxter
  • Mot häxringar på gräsmattan
  • Förebyggande och behandlande på plantor som gurka, tomat, jordgubbar och rosor mot svartfläcksjuka och gråmögel.

Behandling och förebyggnade av svampsjukdomar

Inom yrkesodlingen används BINAB förebyggande mot ett flertal svampsjukdomar i såväl växthus, som på friland för potatis, snittblommor, krukväxter, gräsytor, grönsaker, blomsterlökar, bär och frukt, samt prydnadsträd.

Vid sticklingsförökning

Trichoderma kan även användas vid sticklingsförökning i syfte att minska risk för mögel i jorden och för snabbare och mer effektiv rotning.
 
ads
 

Så här fungerar Trichoderma

Trichoderma spp. producerar ämnen som hjälper sticklingen / plantan att rota sig och dessutom koloniseras plantornas rötter. På så sätt bildas ett skyddande skikt, som hindrar skadliga svampar från att angripa plantan. Trichodermasvamparna hindrar dessutom andra svampar från att utnyttja näringsämnena i jorden och bryter ner vissa skadliga svampar.

Förvaring och lagring av BINAB Trichoderma

BINAB är en färskvara som beroende av förvaring är effektivt upp till 2 år från tillverkningsdatum vid förvaring i frys vid -18 grader. Vi lagrar alltid BINAB i frysen och tar ut den först precis när leveransen ska göras för att minska tiden utanför frysen för allra bästa hållbarhet. När du får din förpackning bör den stoppas i frysen snarast. Därefter kan den tas ut för att användas och stoppas in igen för att förlänga hållbarheten så långt möljigt.
Nedan ungefärligt schema för hållbarhet:
-5 månader vid +8 °C
- 2 veckor vid +20 °C

OBS! Färdig blandning måste användas inom ett dygn. 

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.