Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Kratta, räfsa - så väljer du rätt

flexibel, utfällbar räfsa
Både krattor och räfsor har man god nytta av i en trädgård. Det finns flera olika typer av krattor och räfsor. En del med längre eller kortare skaft, bredare eller smalare blad. Vissa har till och med ställbart längd och bredd på blad och skaft vilket göra dem extra användbara. 
 
För att göra skötsel och underhållet i trädgården lättare kommer här lite tips om vilken kratta och räfsa som passar bäst till vilken uppgift.

Välj rätt storlek till din kropp och förmåga

Det finns både krattor och räfsor som väger lite mindre än de fullstora krattorna. Välj en sådan för att göra arbetet enklare om du inte är så vältränad eller kanske har begränsad ork i leder och rygg.
 
Räfsa med långt skaft och kort skaft

Välj en längd på skaftet som passar till din längd och till användningsområdet så går jobbet enklare och du undviker onödigt slitage på kroppen. 

Metallkratta

Metallkratta för att jämna såbädden
 
Används för att bereda såbäddar och underlag för nyanläggning av gräsmatta. Luckrar jorden på ytan och drar med sig lite större stenar eller jordklumpar så att såytan blir jämn.
Metallkrattan är också det bästa redskapet för att jämna till och göra fina, raka ränder i en grusgång och grusplan.

Metallräfsa

metallräfs för att kratta löv
 
Metallräfsan användas med kraft för att kratta ur visset gräs i gräsmattan. Med ett lättare handlag fungerar den också bra för att räfsa löv på alla typer av ytor.

Gummikratta

Gummikratta
 
Gummikrattan kan användas på samma vis som metallkrattan vid anläggning av såbäddar. Den passar också bra för att kratta löv och annat skräp ur grusade ytor.
Den här typen av kratta är också bra när man behöver kratta loss fallfrukt som sjunkit ner i gräsmattan då den är skonsam mot gräset men ändå kraftfull.

Lövräfsa

Gummirafsa
 
En lättviktsräfsa av plast eller bambu som har extra bredd är det mest effektiva när man ska räfsa bort löv och mindre grenar i gräsmattan och på andra platser utan att skada underlaget.
 
 

Miniräfsa och minikratta

miniräfsa
 
Det finns små räfsor med kort skaft som är lämpliga att jobba med när man står på knä och rensar i rabatter och planteringar
 
Ställbar räfsa med förlängningsbart skaft
 
En väldigt praktisk räfsa är den ställbara modellen.
Det har flera användningsområden och kan användas som smal kratta och bred räfsa beroende av hur den ställs in. Även skaftet kan förlängas till fullängd för vanlig räfsning. I sin korta version är den ovärderlig när du ska komma åt under buskar och mellan perenner i planteringar.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.