Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Fem tips för en lättskött gräsmatta

Fin gräsmatta i trädgård
En smaragdgrön gräsmatta längtar många efter, särskilt barnfamiljer och lekfulla vuxna. Här kommer fem supertips för en lättskött, fin gräsmatta redo för krocket. Om du har något specifikt problem med din gräsmatta kan du felsöka och få råd i denna artikel.
 
Fin gräsmatta i trädgård
Behoven ändras i trädgården; åren med barn kräver en tålig, slitstark gräsmatta medan lugnare aktiviteter fordrar både mindre yta och kan göra gräsmattan flexibel med inslag av ängskänsla.
 

Fem tips för en lättskött gräsmatta

  1. Klipp inte gräset för kort, vänta till 3-4 cm längd. Då blir det mycket mera tåligt mot både torka och ogräs. Låt klippet ligga kvar, det multnar snabbt och återgödslar gräset.
  2. Gödsla med pelleterad hönsgödsel som innehåller mycket kväve som är perfekt gräsmattegödsel. Gödsla minst två gånger per säsong, i slutet av maj och i början av juli. Är jordmånen mager behövs ytterligare en omgång; dela då upp givorna på slutet av maj och sedan med 6-7 veckors mellanrum. Gödlsa strax före ett rejält regn eller vattna ordentligt efteråt.
  3. Strö ut mulljord, dressa, ungefär vart annat år. En mager sandjord mår bra av att dressas oftare, mer sällan om du har en mullrik lerjord. Kratta ut så att ojämnheter försvinner.
  4. Vattna bara vid svår torka och då rejält. Småskvättar ger bortskämda, ytliga gräsrötter som kräver fortsatt vattning. Vattna på förmiddagen eller kvällen, när solen inte gassar och det är vindstilla. Om du vill ha en torktålig gräsmatta som aldrig behöver vattnas, satsa på sorter för fritidshus. Här kan du läsa mer om en hur man får en torktålig trädgård.
  5. Ogräs bekämpas genom att de tas bort vid rätt stadium, precis när de ska blomma. Då är roten som mest utarmad och plantan orkar inte komma igen. Klöver är i detta stadium lätt att riva upp genom att man tar tag i blomknoppen och drar. Till maskrosor används maskrosjärn, stick upp rötterna efter regn eller vattning, då släpper de mycket lättare taget. Här kan du läsa vidare om bekämpning av maskrosor.

    Mossan då? Det är ett ständigt bry. Om du följer råden ovan kommer mossan att bli utkonkurrerad av gräset. Undvik också att räfsa eller mossriva gräsmattan, det sprider bara sporerna. Här kan du läsa om fler tips för mossbekämpning i gräsmattan.
Bonustips: Låt en del av din gräsmatta förvandlas till en äng så bidrar du till att gynna den biologiska mångfalden både bland växter och djur.
 
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.