Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Växter  /  Krukväxter   

Passionsblomma - krukväxt från paradiset

passionsblomma Passiflora
Som exotiska fåglar gnistrar passionsblomman från sina frodigt grönskande rankor. Så frön av häftiga sorter eller köp färdiga plantor. Läckrast är förstås den ätbara passionsfrukt-arten. Allra bäst trivs passionsblomman utomhus sommartid. Den raketsnabba tillväxten gör den lämplig att rama in vid uteplatsen eller ett fönster i uterummet.
 
passionsblomma i utekruka vid uteplatsPassionsblomman är en ivrig klättrare som trivs utmärkt utomhus under sommaren. Perfekt att rama in vid uteplatsen.
 
Det finns drygt 400 arter av passionsblomma, Passiflora, och tusentals sorter. Ett dussintal odlas för fruktens skull och hör till arten passionsfrukt, Passiflora edulis. De härstammar från tre kontinenter: Amerika, Australien och Afrika.
Den slingrar sig med hjälp av korkskruvslika klängen och växer rekordsnabbt. Ge den rejält med svängrum och klätterstöd så har du en fantastiskt maffig krukväxt som en del av inredningen ute eller inne.

Så trivs passionsblomman

*Fukt är a och o. Plantera i stor kruka med näringsrik blomjord som aldrig får torka ut. Arter med tunna blad är särskilt känsliga för torr luft, duscha dem ofta.
*Inomhuskrukor kan förses med en ytterkruka och inuti den ett djupt fat som fylls med vatten för att höja luftfuktigheten.
*De tropiska sorterna vill sommartid stå varmt för att blomma rikligt. Vintertid är en temperatur mellan 10-15 grader idealiskt. De tål inte temperaturer under 5-15 grader. Hit hör P. vitifolia och P. foetida.
*Härdiga sorter från bergstrakterna kan klara -5 grader vintertid och övervintras i uterum. Till de härdiga hör vanlig blå passionsblomma, P. caerulea och P. incarnata.
*Beskär under våren genom att klippa tillbaka de långa rankorna. Passa också på att ta sticklingar.
*Blommorna kommer från februari till november. De flesta lämpar sig fint för utomhusodling, perfekt som insynsskydd vid uteplatsen.
*Växtkraften fordrar mycket vatten och gödsling, välj näring för blommande krukväxter så att det inte blir för mycket blad på bekostnad av blomningen. Börja ge flytande näring när blomknopparna kommer på våren. Gödselvattna helst varje vecka under sommarhalvåret.
*Är du sugen på goda frukter? Så frön av arten P. edulis, P. mollissima eller P. antioquinensis. Om du väljer frön från frukter i affären kan det hända att de inte är självfertila, då behövs två plantor från två olika frukter. Dessa berfruktas genom pollinering med en pensel om de inte står utomhus och flygande hjälpredor gör jobbet. 

Såtips för pasionsblomma

Det finns massor av spännande sorter, många går bara att komma över genom att så frön. Så här lyckas du med frösådden:
 • Blötlägg fröna i varmt vatten något dygn.
 • Skrapa fröet försiktigt med en rasp eller ett grovt sandpapper.
 • Plantera i krukjord, ca 1 cm djupt. Ställ varmt och täck med en plastpåse. Fröet gror efter ca 2-4 veckor. 
 • När du ser att tillväxten tar fart, plantera om i större kruka med näringsrik blomjord.

Så har passionsblomman fått sitt namn
 

Se på blomman, inte konstigt att man redan på 1600-talet ansåg att den var skapad av Gud som minne av Jesus korsfästelse. Den tredelade pistillen med tre märken symboliserar spikarna, de fem ståndarna såren, de tio foder- och kronbladen apostlarna som närvarade vid korsfästelsen. Den fransiga bikronan, fruktämnet, symboliserar Herrens kalk. Och namnet associerar till passionshistorien.
Foto: FCH och Karin Elmberg.
 
Nyhetsbrev med tips och odlingsråd
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com