15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Odla blåbär

Blåbärsbuske
 
Blåbärsbuske - AS

Blåbär är vårt nationalbär. Goda och otroligt nyttiga! De nya sorterna är korsningar av våra vilda blåbär med sötsyrliga smak och det nordamerikanska, robusta växtsättet. Blåbärsbusken är vacker från vår till höst; den blommar med ljusrosa klockor, får en friskt grön sommargrönska, vackra bär och sprakar i eldrött hela hösten.

Fakta om blåbär

Svenskt namn: blåbär, hybridblåbär, amerikanskt blåbär.
Vetenskapligt namn: Vilt blåbär Vaccinium myrtillus, amerikanskt blåbär V. corymbosum, kanadensiskt blåbär V. angustifolium
Botanik: Sveriges vanligaste vilda växt som täcker 15 % av landets yta. Tillhör familjen ljungväxter, Ericaceae. De stora amerikanska blåbären hör hemma i Nordamerikas skogar
Svårighetsgrad: Medel.
Läge: Trivs i sura, genomsläppliga jordar i sol till halvskuggigt läge. Kan också odlas i stor kruka. De högresta sorterna behöver gott om plats, 1 m mellan plantorna. Undvik om möjligt att plantera i sänkor, då frost i blomningen ger utebliven skörd.
Näring/jord: Trivs i sur, mullrik jord, som rhododendronjord med pH på 4-5. Mylla ner surjordsgödning, barrkompost, lövkompost och okalkad torv. Blåbär behöver järn som tillsätts som järnsulfat (finns i vissa näringsblandningar). Om vattnet är kalkrikt vattnas med regnvatten som har naturligt lågt pH. Blåbär ger större och större skörd med åldern och kan bli mycket gamla. Förmodligen för att mykorrhizasvampar hjälper till.
Vatten: Busken tål inte att torka ut. Vattna ordentligt mycket torra somrar.
Övrigt: Blommar vackert med ljusrosa-gräddvita klockor och får en vacker, röd höstfärg. Blåbärsbuskar är därför vackra som inramning till köksträdgården. 
Ohyra/sjukdomar: En frisk växt men fåglarna älskar blåbär, så ett nät under skörden är ett måste om man vill behålla bären.
Skörd/användning: Favoritmat för fåglar, skydda med bärnät. Blåbär är godast direkt från busken. Bästa bäret i smoothie, paj och bakverk som muffins. Blåbär är nyttiga med hög halt av anitoxidanter. 
 

Odla blåbär

 • En sur jord är ett måste för att blåbärsbusken ska trivas. Om man inte har en naturlig skogstomt med barrmull behöver jorden tillföras okalkad torv, rhododendronjord  och kompost för att sänka pH. Löv- och barrkompost ger en luftig, sur mylla som blåbär gillar.
 • De flesta sorter behöver pollinering av en annan sort, varför minst två sorter som blommar samtidigt borgar för god skörd. Också självfertila sorter får både flera och större bär om de korspollineras.
 • Blåbär blommar tidigt och kan behöva skyddas med fiberduk om vårfrost hotar. De är vackra som prydnadsbuskar med frisk sommargrönska och röd höstfärg. 
 • Blåbär kan odlas i stora krukor. Se till att det finns dräneringshål och odla i rhododendronjord. Vintertid är rötterna mer utsatta så ställ säkrast krukan svalt men frostfritt.
 • Är sommaren mycket torr behöver busken vattnas med kalkfritt vatten. Skydda skörden från fåglar med nät.
 • Blåbärsbusken blir mycket gammal och ger god skörd i upp till 80 års ålder. Förmodligen behövever de mykorrhizasvampar som bidrar till näringsupptaget tid att etablera sig i en trädgårdsjord. Ha tålamod de första åren, även om de ger bra skörd från början är det först från tio års ålder busken ger drivor av bär. 
 

Beskära blåbär

 • Varje vår beskärs busken då de äldsta grenarna tas bort.
 • Bäst skörd fås på 2-4 år gamla grenar.
 • Tag också bort frostskadade grenar, grenar som växer inåt i busken och de som släpar i marken.
 

Blåbärsbuske - sorter för trädgården

Blåbär Oskar och försöksledare Kimmo Rumpunen på Balsgård SLU
Försöksledare Kimmo Rumpunen, på SLU:S försökstation på Balsgård, tycker att varje trädgård borde ha åtminstone två blåbärsbuskar att njuta av. Här visar han hybridblåbären som ger drivor av daggblå, läckra bär i augusti.
 
Sverige har en lång tradition av växtförädling av frukt och bär. Vid Sveriges lantbruksuniversitet, Balsgård, har flera svenska blåbärssorter sin vagga. De vanligaste trädgårdssorterna är korsningar mellan amerikanska, vilda svenska och kanadensiska blåbär. Det ger halvhöga sorter med goda egenskaper från båda grupperna. 
I utlandet skiljer man ofta på odlade och vilda blåbär. I Tyskland heter odlade blåbär Blaubeere och vilda Heidelbeere. I England kallas odlade blueberries och vilda bilberry.
 

Amerikanska blåbär

De amerikanska blåbären blir höga, 1.5-2 m med upprätt växtsätt och ger ca 5 kg bär per planta. Härdiga till zon 1-3. Smaken är söt, något parfymerad med ljust fruktkött. Bären är hållbara med tjockt skal och vackert blådaggig färg.
 
 • 'Goldtraube' Mognar från augusti. Mycket stora bär. 1.5 m hög, zon 4.
 • 'Bluecrop' Mognar från mitten av augusti. Hög skörd av stora bär. Självfertil. 1.5 m hög, zon 3-4. 
 • 'PelleE  Svensk sort, det första amerikanska blåbäret med vild, sötsyrlig blåbärssmak. Rikbärande med stora bär. Mognar i augusti-september. Självfertil, 1-5-2 m hög, zon 3-4.
 • 'Pink Lemonade' Mognar från augusti. Mörkrosa bär med vitt fruktkött. Kompaktväxande. Zon 1-4.
 • 'Roxy Blue' söta välsmakande bär, medelstora till stora. Självfertil. 100-150cm hög. Zon 1-4.
 

Hybridblåbär

Hybridblåbären har ett mer utbrett växtsätt och blir ca 0.5-1 m höga. Ger ca 1.5-3.5 kg per planta. De har sitt ursprung i Kanada (några i Sverige) och är därför härdiga, zon 4-7. Smaken är sötsyrlig och mer lik våra vilda blåbär.
 
 • 'Emil' E Svensk sort som mognar från juli med riktigt blå bär som smakar vilt. 80 cm hög, zon 5.
 • 'Olle' Kraftigväxande sort med krispiga, stora, söta bär som mognar i augusti. Självfertil. 150-200 cm hög. Zon 1-3.
 • 'Oskar' Mörkblå bär med framträdande arom. Högavkastande. Självfertil. 150 cm hög. Zon 1-5.
 • 'Northblue' Buskigt växtsätt. Medelstora aromatiska bär som mognar tidigt på säsongen. Självfertil. Zon 1-5.
 • 'Northland' Börjar mogna i slutet av juli. Mörkblå bär på 1.2 m höjd. Självfertil. Zon 4.
 • 'North Country' Mognar från juli. Daggblå bär med vild smak på 1 m höjd. Zon 5.
 • 'Putte' E Svensk sort som mognar från juli med massor av bär med god, fyllig smak. 60 cm hög. Zon 5-6.
 

Lagring och förvaring av blåbär

Framför allt de amerikanska sorterna håller någon vecka i kylskåp. Frys in överflödet. De håller formen bäst om de först styckfryses på en plåt. När de hårdnat kan de förvaras i plastpåsar.

 

Foto: Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.