Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0.00 kr
Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Växter  /  Frukt & Bär   

Odlingsråd för blåbär

Blåbär Pelle
'Pelle' är ett exempel på den perfekta kombinationen av robust växtsätt, riklig skörd och sötsyrlig, härlig blåbärssmak. Den senaste svenska blåbärssorten.
 
Blåbär är vårt nationalbär. Goda och otroligt nyttiga! De nya sorterna vi kan odla har det bästa av två världar; den svenska sötsyrliga smaken och det nordamerikanska, robusta växtsättet. Blåbärsbusken är vacker från vår til höst; den blommar med ljusrosa klockor, får en friskt grön sommargrönska, vackra bär och sprakar i eldrött hela hösten.

Fakta om blåbär

Svenskt namn: blåbär, hybridblåbär, amerikanskt blåbär.
Vetenskapligt namn: Vilt blåbär Vaccinium myrtillus, amerikanskt blåbär V. corymbosum, kanadensiskt blåbär V. angustifolium
Botanik: Sveriges vanligaste vilda växt som täcker 15 % av landets yta. Tillhör familjen ljungväxter, Ericaceae. De stora amerikanska blåbären hör hemma i Nordamerikas skogar
Svårighetsgrad: Medel.
Läge: Trivs i sura, genomsläppliga jordar i sol till halvskuggigt läge. Kan också odlas i stor kruka. De högresta sorterna behöver gott om plats, 1 m mellan plantorna. Undvik om möjligt att plantera i sänkor, då frost i blomningen ger utebliven skörd.
Näring/jord: Trivs i sur, mullrik jord, som rhododendronjord med pH på 4- 5. Mylla ner surjordsgödning, barrkompost, lövkompost och okalkad torv. Blåbär behöver järn som tillsätts som järnsulfat (finns i vissa näringsblandningar). Om vattnet är kalkrikt vattnas med regnvatten som har naturligt lågt pH. Blåbär ger större och större skörd med åldern och kan bli mycket gamla. FÖrmodligen för att mykorrhizasvampar hjälper till.
Vatten: Busken tål inte att torka ut. Vattnas ordentligt mycket torra somrar.
Övrigt: Blommar vackert med ljusrosa-gräddvita klockor och får en vacker, röd höstfärg. Blåbärsbuskar är därför vackra som inramning till köksträdgården. 
Ohyra/sjukdomar: En frisk växt men fåglarna älskar blåbär, så ett nät under skörden är ett måste om man vill behålla bären.
Skörd/användning: Favoritmat för fåglar, skydda med bärnät. Blåbär är godast direkt från busken. Bästa bäret i smoothie, paj och bakverk som muffins. Blåbär är nyttiga med hög halt av anitoxidanter. 

De bästa blåbärssorterna för trädgården

Blåbär Oskar och försöksledare Kimmo Rumpunen på Balsgård SLU
Sverige har en lång tradition av växtförädling av frukt och bär. Vid Sveriges lantbruksuniversitet, Balsgård, har flera svenska blåbärssorter sin vagga. Försöksledare, hortonom Kimmo Rumpunen tycker att varje trädgård borde ha åtminstone två blåbärsbuskar att njuta av. Här vid 'Oskar' som ger drivor av daggblå läckra bär i augusti.

De vanligaste trädgårdssorterna är hybrider, korsningar, mellan amerikanska och kanadensiska blåbär. Det ger halvhöga sorter med goda egenskaper från båda grupperna. E betyder elitplanta, en svensk kvalitetsmärkning för friska, odlingsvärda sorter.
I utlandet skiljer man ofta på odlade och vilda blåbär. I Tyskland heter odlade blåbär Blaubeere och vilda Heidelbeere. I England kallas odlade blueberries och vilda bilberry.
 
De amerikanska blåbären blir höga, 1.5-2 m med upprätt växtsätt och ger ca 5 kg bär per planta. Härdiga till zon 1-3. Smaken är söt, något parfymerad med ljust fruktkött. Bären är hållbara med tjockt skal och vackert blådaggig färg.
 
blåbär Reka och Bluecrop
'Reka' växer snabbt och får rejält stora bär redan i juli månad och sedan långt in i augusti. BIid th: 'Bluecrop' är en senare amerikansk sort med stora, vackert blå bär.

'Berkley' Mognar från augusti. Mycket stora bär. 1.5 m hög, zon 2.
'Bluecrop' Mognar från mitten av augusti. Hög skörd av stora bär. Självfertil. 1.5 m hög, zon 3-4. 
'Pelle'E  Svensk sort, det första amerikanska blåbäret med vild, sötsyrlig blåbärssmak. Rikbärande med stora bär. Mognar i augusti-september. Självfertil, 1-5-2 m hög, zon 3-4.
'Reka' Mognar från juli, hög skörd av stora, goda bär. Tris i de flesta jordar, etablerar sig snabbt och får tidigt stora skördar. En Nya Zeeländsk sort som är yrkesodlarnas favorit. 1.2 m hög. Zon 3-5.

Hybridblåbären har ett mer utbrett växtsätt och blir ca 0.5-1 m höga. Ger ca 1.5-3.5 kg per planta. De har sitt ursprung i Kanada (några i Sverige) och är därför härdiga, zon 4-7. Smaken är sötsyrlig och mer lik våra vilda blåbär.
 
Blåbär Putte och Emil
'Putte' känns igen från skogen och är härdig till zon 5-6. Bild th: 'Emil' ger stora skördar redan i juli med drivor av daggblå bär.

'Emil' E Svensk sort som mognar från juli med riktigt blå bär som smakar vilt. 80 cm hög, zon 5.
'Northblue' Mognar från augusti. Hög skörd och självfertil. 60 cm hög, zon 5.
'Northland' Börjar mogna i slutet av juli. Mörkblå bär på 1.2 m höjd. Självfertil. Zon 4.
'Oskar' Svensk sort som mognar i augusti. Ljusblå bär med vild smak på 1 m höjd. Zon 5-6.
'Putte' E Svensk sort som mognar från juli med massor av bär med god, fyllig smak. 60 cm hög. Zon 5-6.

Lagring och förvaring av blåbär

Lagring/förvaring: Framför allt de amerikanska sorterna håller någon vecka i kylskåp. Frys in överflödet. De håller formen bäst om de först styckfryses på en plåt. När de hårdnat kan de förvaras i plastpåsar.

Odling av blåbär

En sur jord är ett måste för att blåbärsbusken ska trivas. Om man inte har en naturlig skogstomt med barrmull behöver jorden tillföras okalkad torv, rhododendronjord  och kompost för att sänka pH. Löv- och barrkompost ger en luftig, sur mylla som blåbär gillar.
De flesta sorter behöver pollinering av en annan sort, varför minst två sorter som blommar samtidigt borgar för god skörd. Också självfertila sorter får både flera och större bär om de korspollineras.
Blåbär blommar tidigt och kan behöva skyddas med fiberduk om vårfrost hotar. De är vackra som prydnadsbuskar med frisk sommargrönska och röd höstfärg. 
Varje vår beskärs busken då de äldsta grenarna tas bort. Bäst skörd fås på 2-4 år gamla grenar. Tag också bort frostskadade grenar, grenar som växer inåt i busken och de som släpar i marken.
Blåbär trivs i stora krukor. Se till att det finns dräneringshål och odla i rhododendronjord. Vintertid är rötterna mer utsatta så ställ säkrast krukan svalt men frostfritt.

Är sommaren mycket torr behöver busken vattnas med kalkfritt vatten. Skydda skörden från fåglar med nät.
Blåbärsbusken blir mycket gammal och ger god skörd i upp till 80 års ålder. Förmodligen behöves de mykorrhizasvampar som bidrar till näringsupptaget tid att etablera sig i en trädgårdsjord. Ha tålamod de första åren, även om de ger bra skörd från början är det först från tio års ålder busken ger drivor av bär. 

Foto: Karin Elmberg 

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen att ringa eller mejla oss om du har några frågor eller funderingar.
  Du kan också söka svar på dina frågor bland våra Vanliga frågor till kundtjänst

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Öppettider:
  vardagar 09.00-16.00
  lördagar 11.00-14.00
  (vardagar lunchstängt 12.00-13.00)
  kundtjanst@wexthuset.com

  x
  Kundtjänst

  Välkommen att ringa eller mejla oss om du har några frågor eller funderingar.
  Du kan också söka svar på dina frågor bland våra Vanliga frågor till kundtjänst

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Öppettider:
  vardagar 09.00-16.00
  lördagar 11.00-14.00
  (vardagar lunchstängt 12.00-13.00)
  kundtjanst@wexthuset.com

  Logga in på Mina sidor
  x
  x
  warningTyvärr gick något fel. Försök igen. Om det fortsätter, starta om webbläsaren eller kontakta kundservice.
  OK
  x
  checkDu är redan inloggad
  OK
  x
  checkEtt verifikeringsmejl har skickats till den e-postadress som du angett. För att avsluta din registrering så måste du klicka på länken i mejlet. Om du inte fått något meddelande eller om något har gått fel, vänligen kontakta våran kundtjänst.
  OK
  x
  checkWexthuset har skickat ett mejl till din emailadress med inloggningsuppgifter
  OK
  x
  Det får inte innehålla ogiltiga tecken. Giltiga tecken är a-z, A-Z samt 0-9
  x
  checkVi ser att du har handlat hos oss sedan tidigare. Du kan nu se alla dina ordrar och följa leveransinformation genom Mina Sidor.
  OK
  x
  Epostadressen får inte vara tom
  x
  Du måste ange en korrekt epostadress
  x
  Epostadressen finns inte. Vänligen ändra och försök igen eller registrera dig som ny kund.
  Har du frågor vänligen kontakta vår kundservice.
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka
  Ja, jag godkänner villkoren

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com