Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Frösådd av jordgubbar

Frösådd jordgubbe i jordgubbslandet med bär och blommor
Jordgubbsplantor med röda jordgubbar
Jordgubbe, Fragaria × ananassa kan förökas både med avläggare och fröer.
 
Fördelen med att föröka jordgubbar från frö är dels att man kan få många plantor för liten peng samtidigt som det är möjligt att få tag på lite mer ovanliga sorter. 
Förutom köpta fröer kan man även prova på att ta frö från goda gubbar man köpt eller smakar hos grannen ;)
(Tips och råd om hur du tar egna frö från jordgubbar finns beskrivet i annan artikel)

Rekommenderad tid för sådd av jordgubbar

Jordgubbsfrö kan gro oregelbundet och tar ca. 3-6 veckor att komma upp. 
Räkna därefter med minst 6-8 veckor innan plantan kan sättas ut på friland, vilket tidigast kan göras när risk för nattfrost är över.
 
Ju tidigare på året du sår, dess kraftigare planta har du att plantera ut, men vid sådd tidigare än slutet av mars rekommenderas växtbelysning för att plantorna ska växa ordentligt och bli friska och fina. Därefter kan dagsljuset de får i ett fönster räcka.
 
Det går också bra både att så och odla jordgubbar inomhus året om förutsatt att plantorna kan placeras under bra växtbelysning.
 
 

Frösådd av jordgubbar

 1. Fyll en plastkruka i storlek 7-8 cm bredd med såjord.
  Vill du ha många plantor kan du istället använda en sålåda, eller ett pluggbrätte.
 2. Tryck till jorden lätt så att den blir jämn, men inte ihoptryckt.
 3. Vattna jorden lätt så att den är fuktig, men inte sur.
 4. I krukan sätter du tre frön med några centimeters avstånd från varandra.
  I sålåda bredsår man fröerna, dvs strör dem jämnt över jorden med 2-3 cm avstånd och i pluggbrättet 2 fröer/cell med ca 1 cm avstånd.
  Fröerna läggs ovanpå den förberedda jorden.
 5. Strö ett mycket tunt lager jord över fröerna och strila över sparsamt med vatten.

Skötsel av frösådd

Ställ sådden i ett miniväxthus med genomskinligt lock eller ställ krukan i en genomskinlig påse och knyt till lätt. Placera ljust i ca 18-20 C. 
Ventilera när det är mycket kondens i locket eller påsen.
Normalt behöver man inte vattna särskilt ofta utan en fin stril vatten varannan vecka är tillräckligt så länge plantan inte kommit upp.
Tillsätt Formulex i vattnet redan från första vattningen för extra fina och frodiga plantor med fina rötter.
När sådderna kommit upp och de två första bladen (hjärtbladen) vuxit ut tar man bort lock/påse efter en dags avvänjning där påsen hålls helt öppen och locket ställs på snedden så luft kan cirkulera runt de små plantorna.

Omskolning av frösådd

Fröplantor av jordgubbar
 
När plantorna fått totalt 4-6 blad är det dags för för plantering i egen kruka.
 • Fyll en kruka på 8-9 cm bredd med bra blomjord upp till 1 cm under krukkanten.
 • Lyft försiktigt den frösådda plantan ur sin position i såkrukan med hjälp av en prickelpinne, eller luta försiktigt krukan och kläm lätt på den så att jorden luckras upp och gör det enklare att ta loss frösådden med fingrarna.
  TIPS! Vattna igenom krukan med frösådderna ordentligt innan du påbörjar omskolningen. Då släpper de lättare ur jorden och risken för att rötterna skadas minskar.
 • Gör en urgröpning mitt i den nya krukan som är lika stort som rotsystemet på frösådden.
 • Sätt ner frösådden i hålet så att den hamnar på samma höjd som tidigare i jorden och fyll upp hålet med jord.
 • Tryck till försiktigt runt plantan så att den sitter stadigt i jorden.
 • Vattna igenom jorden. 
  TIPS! Vattna mellan krukkanten och plantan. På det viset blir inte fukt liggande kvar i bladrosetten, jorden blir jämnt fuktig i hela krukan och rötterna kan då lättare söka sig nedåt/utåt än om man vattnar direkt i närheten av plantan. (ett tips som egentligen gäller för all vattning)

Skötsel av fröplantor

Låt plantorna stå ljust men inte över rumstemperatur och fortsätt gärna näringsvattna med Formulex fram till och med utplantering.

Avhärdning

När plantorna vuxit till sig ordentligt och utomhustemperaturen håller sig över 15 grader kan man börja planera för utplantering.
Plantorna behöver vänja sig vid utomhusklimatet och behöver därför avhärdas. Det gör man genom att under en period om 5-7 dagar börja ställa ut dem på en skyddad plats utan direkt sol några timmar en dag och sedan öka successivt tills de står ute ett helt dygn. (Är det tillfälligt risk för svalare väder kan man mildra med att lägga en fiberduk över plantorna). Läs mer om att avhärda plantor.

Utplantering

 • Förbered planteringsplatsen genom att rensa bort eventuellt ogräs, luckra och fyll på och blanda in lämplig jord om det behövs.
  Jordgubbar gillar en mullrik och väldränerad plats att växa i.
 • Vattna igenom planteringsplatsen och vattna samtidigt igenom krukorna med plantorna ordentligt så tar de lättare upp vatten också när de kommer på plats i jordgubbslandet.
 • Gräv ut hål i storlek som krukan, ta ur plantan ur planteringskrukan genom att luta den lätt framåt och samtidigt klämma på krukan. Då brukar den släppa lätt.
 • Sätt ner hela jordklumpen i hålet och tryck till lätt runt plantan.
 • Vattna sedan runtom plantan så att jorden från krukan och jorden på planteringsplatsen kommer i kontakt ordentligt.

Skötsel av utplanterade jordgubbsplantor

Fortsätt vattna regelbundet under första månaden och vid svår torka.
Beroende av sort och tid för utplantering kan de eventuellt blomma och ge frukt redan första året, men det kan vara klokt att ta bort blommorna så att växten lägger mer kraft på tillväxt så att nästa års skörd blir riktigt bra.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.