Fakta om jordgubbar
Sötsyrliga jordgubbar är lättodlade och hör sommaren till.
Alla kan odla jordgubbar, de trivs i kruka, pallkrage, väggodling eller i odlingsbädden. Det är en lättodlad växt som ger goda skördar. I säsong hittar du våra plantor under
Bär och frukt och frön under
Fröer till bär och frukt.
Svenskt namn: jordgubbe, smulgubbe.
Vetenskapliga namn: Fragaria x ananassa
Sorter: Traditionella jordgubbssorter ger en riklig skörd i juni månad. Växtförädlarna jobbar numera mycket för sorter med en längre skördesäsong.
Dels sena sorter, som komplement.
Dels sorter som remonterar, blommar om och ger ännu en skörd.
Men också sorter som blommar och ger skörd kontinuerligt under hela sommaren. Till dem hör de så kallade ampeljordgubbarna, där bären kommer på långa stjälkar. De ger något mindre skörd, men å andra sidan under en längre tid. Bären är lättplockade om de odlas i kruka eller ampel.
Har du ont om plats är
väggodling definitivt ett trevligt sätt att odla de nya ampelsorterna på.
Här är ett urval av riktigt bra sorter. Kontinuerligt uppdaterar vi då det varje vår kommer nya, odlingsvärda sorter - så håll utkik i webbutiken.
'
Honeoye' Tidig, frisk och rikbärande med vackert röda bär. Lätt syrliga och hållbara. Härdig till zon 5.
'
Polka' Medeltidig, härdig med saftiga, genomfärgade röda bär. Söta med fin arom. Härdig till zon 6.
'Korona' är en klassisk jordgubbssort, populär för sin rika skörd av saftiga, söta bär på robusta plantor. Saftiga bär med klassisk jordgubbssmak. Medeltidig och frisk. Zon 6.
Ampeljordgubbarna är odlingsvärda på balkongen. Till vänster 'Montana', till höger 'Ariba White'.
'Montana' Ampeljordgubbe som ger massor av riktigt röda, vackra bär redan under försommaren om de odlas i uterum. Sedan blommar plantan om hela sommaren och ger bär till tidiga hösten. Perfekt för balkonglåda eller ampel, där bären kan få hänga ut och bli lättplockade från långa revor. Härdigheten är ännu osäker, förmodligen zon 3-4 men plantans rotsystem måste skyddas vintertid genom att exempelvis grävas ner eller lindas in i isolerande material.
'Ariba' En serie ampeljordgubbar som ger bär hela sommaren tack vara att de blommar om, remonterar. Ger skörd långt in på hösten med röda, söta bär. Passar för ampel och balkonglåda. Härdighet osäker men ökar om plantan grävs ner under vintern. Troligen zon 3-4.
'
Florence' Sen, frisk sort med stora, hjärtformade och genomfärgade röda bär. Fin balans mellan sötma och syrlighet. Zon 3-4.
'
Ostara' Vacker jordgubbe som remonterar (blommar om) och därför ger skörd från tidiga sommaren till hösten. Medelstora med underbar smak. Zon 5.
Botanik: Den odlade jordgubben härstammar från två vilda föräldrar som korsades i Frankrike under 1700-talet. Dels jättesmultron, Fragaria chiloensis, från Chile, dels scharlakanssmulton, F. virginiana, från östra Nordamerika.
Här på Chiles bergssluttningar växer jordgubbsmamman jättesmultron, Fragaria chiloensis.
För att plantan ska blomma krävs en period av kyla. Därför förekommer ingen jordgubbsodling i ständigt varma trakter.
På det lackröda skalet sitter fröna som botaniskt är nötter.
Botaniskt är jordgubben inte ett äkta bär, utan en skenfrukt, en uppsvälld blombotten. På utsidan sitter ett förband med små nötter, som är jordgubbens frön.
Bären mognar under tidiga delen av sommaren från grönvitt till rött. Det finns också en albinoform som blir vit och saknar det röda färgämnet.
Plantan förökar sig naturligt med revplantor och frösådd, främst genom fåglar som sprider fröna med sin spillning.
Svårighetsgrad: lätt.
Läge: Trivs på en varm, solig plats utan risk för sen nattfrost, som skadar blommorna. Jordgubbar kan odlas på många ställen, förutom traditionell upphöjd bädd. Pallkrage, odlingslåda, ampel eller stor utekruka fungerar utmärkt. Här hittar du våra
pallkragar och odlingslådor.
Näring/jord: Trivs i genomsläpplig, mullrik jord.
Grönsaksjord fungerar utmärkt också till jordgubbar.
Undvik för mycket kväve, som ger frodiga blad på bekostnad av blomning och skörd.
Gödsla varje vår med mullrik
kogödsel som gynnar blomning, skörd och övervintring.
Vatten: Tål viss torka när plantorna väl är etablerade, men skörden blir rikligare om plantan inte utsätts för stressande torka.
Övrigt: Jordgubbsplantan är lätt att föröka med revplantor. Vart fjärde-femte år föryngrar man odlingen för att hålla plantorna friska med högre skörd.
Genom att ta revplantor under sommaren får man snabbt en egen jordgubbsodling. De kan rotas och mellanlanda i kruka tills det är dags för plantering på nytt.
Sjukdomar och skador hos jordgubbar
Jordgubbar är det i regel en frisk och lättodlad växt. Men några orosmoln kan dyka upp. Fåglar och sniglar är en ständig hotbild i skördetid - under Växtskydd och barriärer hittar du bärnät, folieband och andra smarta hjälpmedel. Läs också om De tio bästa tipsen mot sniglar.
Missformade jordgubbar
Bären utvecklas dåligt med en frösamling i toppen
Stinkfly, en liten skinnbagge kan ha varit i farten. Den suger växtsaft på främst blommor och kart vilket ger de här typiska, missbildade formerna. Läs vidare om bekämpning i artikeln
Missformade jordgubbar.
Dålig väderlek vid pollineringen. Är det kallt och regnigt vid blomningen blir det dålig pollinering. Bären blir mer oregelbundet buckliga. Varje litet fröämne måste pollineras för att bäret ska svälla till en jämn, fin form.
Vitpudrade blad
Mjöldagg: En bladsvamp som kan slå till vid varm väderlek i kombination med fukt som får sporerna att gro. Bladen vänds lite uppåt med röda markeringar. Både blad och bär får en vitluddig beläggning.
Se till att det är luftigt mellan plantorna och ta kontinuerligt bort vissna blad. Välj friska sorter och undvik kvävegödsling. Läs vidare om bot i artikeln
Mjöldagg på trädgårdsväxter.
Gråludna bär
Gråmögel: En svamp som börjar sitt angrepp i blommorna, särskilt vid regnig väderlek. Se till att det är luftigt mellan plantorna, att vatten kan rinna av och ta kontinuerligt bort vissna eller skadade blad och växtdelar. Välj motståndskraftiga sorter.
Runda fläckar på bladen
Ögonfläcksjuka. En svampsjukdom som ger runda, fläckar med ljus mitt och mörkt vinröda ringar, som ögon. Eftersom svampsorerna övervintrar i jorden, begränsas angreppet av att man så snabbt som möjligt tar bort angripna växtdelar. Se till att det är luftigt mellan plantorna, att vatten kan rinna av.
Dålig tillväxt med svaga plantor
Jordtrötthet: Ett samlingsnamn för symtom som drabbar vissa växtslag där jordbundna sjukdomar och näringsbrist lätt uppstår om de odlas för länge på samma plats. Jordgubbsplantan ska inte bli äldre än fyra år. Tag därför kontinuerligt revplantor så att nya, friska rader tar vid.
Jordgubbar - odlingsråd
Täckodling ger torra, fina bär och bibehåller fukten i jorden.
- Välj några sorter som avlöser varandra i mognadstid för en lång skördesäsong.
- Plantera lite upphöjt så att vatten kan rinna av och rötterna får luft.
- Plantera inte för tätt, 30-40 cm mellan plantorna är lagom. Luftigare plantering ger mindre sjukdomar, högre skördar och enklare skötsel.
- Jordgubbsplantan ska inte få för mycket kväve, då blir det mest blad på bekostnad av blomning och bär. Odlar du i kruka eller pallkrage är grönsaksjord ett bra val. Kontinuerlig inblandning av kompostjord är också gynnsamt med höjd mullhalt och en luftig struktur.
- Täckodla gärna med halm, gräsklipp och växtrester. Det bibehåller fukten och håller bären torra och fina.
- Grundgödsla vår och sensommar med kogödsel. Den är rik på fosfor och kalium, som gynnar blomning och en god övervintring.
- Efter skörd kan man klippa ner plantan till ca. 5 cm för att uppmuntra till ny, frisk tillväxt. Detta ska inte göras senare än juli så att plantan hinner växa till innan kylan kommer.
- Låt inga plantor blir äldre än fyra år. Då får du friska, rikbärande jordgubbsplantor.
- Föröka med revplantor när skörden är över så att du varje år föryngrar dina plantor och ökar odlingen. Odla på en ny plats så att jordbundna sjukdomar inte följer med.
Jordgubbar är lätta att föröka med revplantor.
Övervintra jordgubbar i pallkrage
Jordgubbar är härdiga växter och klarar övervintring också i odlingslådor och pallkrage. Ansa bort fula blad under hösten för att hindra att svampsjukdomar får fäste.
Skörd och lagring av jordgubbar
Skörda när bäret är riktigt färgat, då är smaken som bäst.
Jordgubbarna håller i kylskåp någon vecka.
Bären går utmärkt att frysa. Styckfrys dem så är det lätt att ta fram lagom mängd för att använda bären efter hand.
Ett annat sätt att lagra bären är torkning. Smaken blir fantastiskt koncentrerad med bibehållen färg.
Användning av jordgubbar
Midsommartårtan med jordgubbar måste vara Sveriges nationaldessert! Här med limerisp.
Jordgubben kom till Sverige först under slutet av 1700-talet. Men sedan dess har jordgubbar blivit vårt mest älskade bär i hemträdgården.
Innan frysen blev vanlig i hemmet användes socker som konserveringsmetod för jordgubbar i sylt och saft.
Men smaken slår inte den färska, solvarma jordgubben. En suveränt enkel dessert är att behålla skaftet och doppa jordgubben i en god, smält choklad och sedan i lite kokosrisp.
Rårörda bär med lite socker är klart godare än kokt sylt. Det är därför väl värt att styckfrysa bär och använda dem efter hand; i sylt, bakverk eller som istärningar i drycker.
Foto: Karin Elmberg, E-planta ekonomisk förening och Krzysztof Ziarnek .