Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Mullbär - Odla och plantera

Mogna bär på svarta mullbär träd

Fakta om mullbär

Mullbärsträdet har odlats i tusentals år och är ett mytomspunnet träd som kan bli mycket gammalt. Bladen är den berömda silkeslarvens enda föda. Bären är en delikatess!

Du hittar våra mullbärsträd under Frukt och bär.
 
Mogna, svarta mullbär med röda och vita mullbär - px
Svart mullbär skördas när bären övergått från rött till kolsvart.

Svenskt namn: I Sverige odlas tre arter som har namn efter bärens färg; svart mullbär, rött mullbär och vitt mullbär.

Vetenskapliga namn:
Morus nigra = svart mullbär
Morus rubra = rött mullbär
Morus alba = vitt mullbär
 
FamiljMoraceae, mullbärsväxter

Sorter: Svart mullbär är vanligast och får godast bär; sötsyrliga med fantastisk arom. Som fullvuxet blir det ett skulpturalt, vackert träd som kan odlas både som enstammigt och flerstammigt.
Vitt och rött mullbär är något härdigare, röda mullbär söta och goda, de vita mer smaklösa.
Sorten 'Mulle' är en svensk sort med osäkert ursprung. Den är härdig till zon 4 och får svarta, goda bär som är något mindre är svarta mullbär.
 
Träd av svart mullbär
Svart mullbär blir ett vackert prydnadsträd - med superläckra bär. Det kan bli mycketr gammalt och upp till 10 meter högt som fullvuxet.
 
 

Botanik: Mullbärsträden är vildväxande i stora delar av jordklotets tempererade zoner. De tillhör den egna familjen mullbär, Moraceae.
Förutom de tre vanligaste (rött, svart och vitt mullbär) finns ytterligare 200 arter. Det mest omtyckta, svart mullbär, härstammar från Mellanösstern.
Mullbär trivs på en varm, skyddad plats i jord med ganska högt pH, kring 7.
 
Vildväxande svart mullbärsträd
Vildväxande, gammalt svart mullbärsträd i sydöstra Turkiet.
 
De arter vi odlar är alla sambyggare, med skilda han- och honblommor som sitter på samma träd. Trädet växer fort i början och svart mullbär kan bli riktigt pampigt, över tio meter högt. 
Mullbärsträd är vanligen naturligt flerstammiga.
 
Honblomma av svart mullbär
Honblommor av svart mullbär med långa, vita pistiller.
 
Bären mognar från slutet av juli till en bit in i september. 
 
ads

Odla mullbär

Planterat mullbärsträd i trädgård
Ge om möjligt ditt mullbärsträd en plats på första parkett! Här ett nyplanterat svart mullbär.
 
Svårighetsgrad: lätt

Läge: Utvecklas bäst både ett soligt, vindskyddat läge.
Det är viktigt att vatten inte blir stående i planteringsgropen. Rötterna behöver  god dränering för att trädet ska utvecklas väl.
Läs mer om att plantera fruktträd för flera tips.
 
Härdighet: 1-4 beroende på art och sort.
 
Näring/jord: Trivs i genomsläpplig, mullrik jord.
Undvik för mycket kväve, som ger frodiga skott på bekostnad av blomning och skörd.
Gödsla varje vår med mullrik kogödsel som gynnar blomning, skörd och övervintring. 

Vatten: Ungträd trivs inte med torka. Vattna nyplanterade träd ordentligt de första åren, innan rotsystemet vuxit till sig. Äldre träd är mer torktåliga.
 
Övrigt: Ett lättskött träd om man kan erbjuda ett soligt, varmt och skyddat läge. 
Ge trädet svängrum så att de kan utvecklas vackert. Mullbärsträd växer ganska fort de första fyra-fem åren och kommer relativt tidigt i bördighet.
 
Gul höstfärg av mullbärsträd
Mullbärsbladen får en sprakande, solgul höstfärg.

Beskära mullbär

Mullbär kan odlas både som enstammigt och som flerstammigt. Om inget annat anges är trädet uppstammat vid köpet.

Beskärningen är enkel och består bara av att man knipsar bort något enstaka skott som växer inåt i kronan. Gallra också bort frostskadade skott under försommaren.

Läs vidare i artikeln Odlingsskolan del 3: Grunder i beskärning om flera tips.

Sjukdomar och skador hos mullbär

En mycket frisk växt utan några kända, speciella skadegörare.

Dålig tillväxt hos mullbärsträd

Kan bero på att trädet står för blött och det därmed blir syrebrist för rötterna. Det i sin tur beror ofta på en kompakt jord som rötterna inte kan bryta igenom och att vatten inte kan dräneras bort.
Nyanlagda trädgårdar med lerjord kan ha problem med att det under matjordet bildats en så kallad sula, på grund av högt marktryck under bygget. Gräv ner ca 50-80 cm ner i jorden och kolla markprofilen. Om ett kompakt lager syns en bit ner under matjorden, behöver denna sula brytas och luckras upp där du vill plantera träd och buskar. Det görs med en så kallad alvluckrare som kan hyras på maskinhallar.

Skörd och lagring av mullbär

Mullbär skördas när de fått sin mogna färg och lossnar från fästet. Svarta mullbär är rika på en färgstark saft och spricker lätt när de plockas. Men det är värt att vänta in den mogna skörden för smakens skull. Man kan klippa av bären med skaftet i behåll och på så vis undvika att de spricker när de plockas. 
 
Bären kan frysas eller kokas in med lite socker till sylt. De kan också torkas, då koncentreras smaken och blir fantastisk!
 
Nyskördade mullbär - px
Nyskördade, lacksvarta mullbär. Om de skördas med sax och fästet i behåll spricker de inte.

Användning av mullbär

Tillverkning av siden av mullbärsblad och silkesmask
Trätryck från 1840 som visar japansk sidenproduktion med mullbärsblad som utfodring till silkesfjärilens larver. Larverna syns som små vita, feta korvar här och var bland bladen. Till höger larverna i naturlig miljö.
 

Mullbär är mest känt som silkeslarvens enda föda. När larven förpuppas, spinner den in sig i sin egentillverkade silkestråd som man sedan skördar. 

I Sverige har man försökt sig på storskalig silkesproduktion vid två tillfällen, under 1700-talet på Drottningholm och under 1800-talet, främst ute på Visingsö i Vättern. Båda projekten lyckades visserligen få fram några kilon silkestyg, men de vita mullbärsträden var inte tillräckligt produktiva och härdiga för att överleva de tuffaste vintrarna.
 
Vi hobbyodlare får njuta av de läckra bären istället. Det svarta mullbäret är godast och läckrast om det avnjuts färskt med sin sötsyrliga smak, full av arom. Bären är härliga i alla slags desserter, men kanske godast till glass eller på morgonfilen. 
Torkade mullbär är fantastiska i müsli. Sylt på mullbär är lyxigt till plättar, våfflor eller till scones.

Bären kryllar av de nyttiga antioxidanterna antocyaniner, som den starka färgen skvallrar om. De är också rika på C-vitamin, järn och kalcium.
 
 
Foto: Karin Elmberg, Malenkie, Petiyou m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.