FRI FRAKT t.o.m mån 16/12*
Fakta & Råd

Päronträd - sorter och odling

Päron Göteborgs Diamant

Fakta om päronträd

Päronträdet har något ädelt över sig; den formsköna frukten, det hårda träslaget, de blanka bladen. Och smaken av ett saftigt päron slår det mesta! 
Vårt sortiment hittar du under Fruktträd. I säsong har vi också ympris av några fina päronsorter.
 
Päronträd i spaljé
Päronträd är både vackra och formbara. Här skuggar spaljérat augustipäron växthusets södervägg.
 
Kort om att odla och välja päronträd:
  • Hur stort vill du att päronträdet ska bli? Sorten avgör trädets slutliga storlek.
  • Hur är härdigheten där du bor? Välj med marginal så att päronträdet klarar hårda vintrar.
  • Päron är inte lika lagringsdugliga som äpplen. Välj därför gärna en tidig och en sen sort för en lång skördeperiod.
  • Välj päronsorter som pollinerar varandra.
Svenskt namn: päron

Vetenskapliga namnPyrus communis 
 
Familj: Rosaceae, rosväxter.

10 bra sorter av päronträd

Välj gärna minst två olika sorter som avlöser varandra för en lång skördesäsong. Päron är i regel självsterila och behöver pollineras av en lämplig partner. Välj därför också sorter som pollinerar varandra. Eller lär dig ympa (läs mer om ympning) och ympa in en kvist av en pollinerande sort i ett befintligt päronträd.
 
Päronträdet består av två delar: själva päronsorten och grundstammen, som är rotsystemet. Päronsorten är inympad på grundstammen, genom att man fört in en knopp av päronsorten i rothalsen. På så vis växer de båda individerna ihop. 
 
 
Päronträd som valv
Päronträd är högresta och passar perfekt att leda till valv eller spaljéra.

Du behöver också ta hänsyn till odlingszonen, så att päronträdet inte riskerar att få frostskador. 
 
Augustipäron

 'Augustipäron' får fina, läckra små päron som är godast färska. Blir ett ganska högt, smalt och vackert träd som ger rikligt mer frukt i decennier. 
Pollineras bland annat av 'Clara Frijs', 'Esperens Herre', 'Göteborgs Diamant' och 'Herzogin Elsa'. Zon 5.
 
2. 'Carola'
 
Päron Carola
 
'Carola' är ett härligt, lagringbart höstpäron som kan lagras till jul. Stora, vackra päron med fast fruktkött som har en läskande, sötsyrlig smak. 
En svensk sort, från1980-talet. Frisk och robust sort.
Pollineras av 'Bonne Louise', 'Clara Frijs', 'Conference', 'Esperens herre', 'Herzogin Elsa' m fl. Zon 3.
 
 
päron clara frijs
 
'Clara Frijs' är många pärondiggares favorit. En gammal dansk sort med sött och saftigt fruktkött, som ändå är fast. Mognar i september. Blir ett måttligt stort träd.
Pollineras av bland andra ’Conference’, 'Esperens Herre', ’Göteborgs Diamant’ och 'Williams'. Zon 4.
 
 
 
Päronträd Conference
 
'Conference' får utsökta, avlånga päron, söta med fast fruktkött. En bra och sen sort som mognar i oktober-november. Trädet är upprätt och svagväxande, passar därför i de flesta trädgårdar.
Pollineras av bland andra. ’Clara Frijs’, ’Clapp’s Favourite’ och 'Williams'.  Zon 2. 
 
 
Päron Esperens Herre
 
'Esperens Herre' är en mycket gammal päronsort som ger stora, tunga frukter med god smak. Mognar i mitten av september och kan lagras 2-3 veckor. Trädet blir inte så stort och passar därför både att spaljéra och som friväxande i den mindre trädgården.
Pollineras av 'Augustipäron' och 'Göteborgs Diamant'. Zon 4.

6. 'Fritjof'
 
Päron Fritjof
 
'Fritjof' är en ganska ny, svensk sort med söt och aromatisk smak. Mognar i oktober och kan lagras till november. Medelstarkt växtsätt.
Pollineras av bland andra ’Clara Frijs’, ’Conference’ och 'Esperens Herre'. Zon 3. 

7. 'Gråpäron'
 
Gråpäron päronsort
 
'Gråpäron' är en gammal, klassisk sort. Aromatisk, sötsyrlig med lite kryddig smak. Fruktköttet är gulvitt och smältande, mognar i september-oktober. En storvuxen sort.
Kommer sent i bärighet och är därför lämplig att ympa in i sorter som det pollineras av, som 'Göteborgs Diamant' och 'Bonne Louise'. Zon 4.
 
8. 'Ingeborg'
 
parontrad-ingeborg

'Ingeborg' är en ny, svensk sort som får stora, saftiga och söta frukter. Mognar i oktober och kan lagras några månader. Starkt, upprätt växtsätt. 
Pollineras av ’Clara Frijs’ E, ’Conference’ E, ’Esperens Herre’ och 'Williams'. Zon 3. 
 
 
Päron Moskovskaja

'Moskovskaja' ger tidigt skörd av stora, vackra gröngula frukter i augusti-september. Fruktköttet är saftigt, aromatiskt med söt, läskande päronsmak. Blir ett medelstort, friskt och härdigt träd.
Sjävfertilt. Zon 5-6. 

10. 'Williams'
 
Williams päron sort
 
'Williams' får vackra, kägelformade, gulgröna frukter med söda strimmor. Saftigt och sött med lite kryddig smak. Mognar i september-oktober. Blir ett medelstort träd.
Pollineras av bl a 'Clapps Favorit', 'Clara Frijs', 'Julipäron', 'Göteborgs
Diamant' och 'Conference'. Zon 2.
 
ads



Botanik: Päronträdet härstammar från östra Europa och nordöstra Asien.
Det är vildväxande i större delen av jordklotets tempererade zoner, också i Sverige. Kärnorna sprids kontinuerligt med hjälp av fåglar.
 
Vildväxande päronträd
Vildväxande päronträd i Ungern.

Päron ingår i den stora rosfamiljen som enkelt känns igen på den femtaliga blomman. Genetiken är komplicerad, blomman är i regel självsteril och behöver pollineras av en annan individ för att befruktning ska ske.
Kärnsådder ger en stor variation av avkomman. Därför förökas päron genom kloning, vilket görs med så kallad okulering.
 
Päron blomma
Päron blommar något tidigare än äpple och har tydliga, mörkröda ståndarknappar (äppelblomman har gula).
 
Päron blommar senare än körsbär och plommon, men tidigare än äpple. Växtxättet är naturligt smalt och upprätt. Bladen har långa stjälkar, som får dem att röra sig med vinden. Det ger ett litet skimmer, då bladundersidan är gråskimrande.

Frukten mognar från augusti till oktober.

Odlingsråd för päronträd

Svårighetsgrad: lätt.

Läge: Utvecklas bäst på en solig-halvskuggig plats. Undvik att plantera i en svacka. Det är viktigt att vatten inte blir stående i planteringsgropen. Rötterna behöver  god dränering för att trädet ska utvecklas väl.
En sänka är också vanskligt ur härdighet- och pollineringssynpunkt, då frostgrader hotar och kylan lägger sig i tomtens lägsta svacka. 
Läs mer om att plantera fruktträd för fler tips.
 
Näring/jord: Trivs i genomsläpplig, näringsrik jord.  Rosjord är en bra planteringsjord till päronträd.
Undvik för mycket kväve, som ger frodiga skott på bekostnad av blomning och skörd. Gödsla varje vår med mullrik kogödsel som gynnar blomning, skörd och övervintring. 

Vatten: Tål torka men vattna nyplanterade träd rejält första åren vid torka.
 
Övrigt: Ett lättskött träd. Sorter som är rikbärande behöver kartgallras. Man knipsar då bort unga kart under försommaren, så att två-fyra fingrar ryms mellan päronkarten. Det ger friskare, större och godare frukter.
 
Gallring av päron
Gallring ger luft mellan frukterna och större och godare päron.

Beskära päronträd

Fruktträd ska vara ganska glesa, så att ljus och luft når in. Det ger större och godare frukter och vackra, friska träd.
Päron behöver mycket mindre beskärning än äppelträd. De växer naturligt upprätt, så beskärningen går ut på att ta bort grenar som korsar varandra och växer inåt i kronan.
Man kan beskära när som helst på året, utom vid knoppsprickningen. Bästa tiden är under JAS-månaderna, juli-september. Då är trädet vid god vigör men hinner samtidigt vintra in ordentligt efter beskärningen.

Läs vidare i artikeln Odlingsskolan del 3: Grunder i beskärning för flera tips.

Samodling med päronträd

Päronträd i köksträdgård
Päronträd blir bara vackrare med åren. De flesta är högresta och passar att odla med perenner och lökväxter  under krontaket.
 
På den lilla tomten kan man få plats med marktäckande smultron eller perenner med måttligt rotsystem som nävor. På våren pryder lökväxter, som passar perfekt att odla under trädkronan.

På en större tomt är det vackert att samodla stora päronträd med perenner med måttligt rotsystem, som iris, lavendel, alunrot och nävor. 

Päronets naturligt upprätta växtsätt gör det mycket lämpligt att spaljéra och rama in, till exempel en köksträdgård eller ett kryddland.

Sjukdomar och skador hos päronträd

Päronträd är i regel friska.
Tyvärr är päron mycket mottagliga för päronrost, en besvärlig svampsjukdom. Svampen måste värdväxla med trädgårdsenar (inte vår vilda en, Juniperus communis), där den övervintrar och bildar orange så kallad gelérost. Om enarna inte finns i närheten kan inte sjukdomen heller drabba päronträdet.
 Läs om hur du får bukt med denna svampsjukdom i Faktabankens Päronrost - röda fläckar på bladen.

PÄronrost på päron
Päronrost börjar som tydliga, rödorange fläckar på bladen.

Skörd och lagring av päron

Skörd av päron
Päronskörd i september
 
Päron skördas när de är så kallat skördemogna. Då lossnar skaftet lätt från barken när man vrider frukten uppåt. Kärnan har nu övergått från ljus till brun färg.
Till skillnad från äpplen har päron betydligt sämre hållbarhet. De flesta är ätmogna redan när de plockas, utom de senare höstsorterna. 
Lagras svalt i en källare, eller frostfritt garage. 
Saknas goda förvaringsställen kan man göra en egen lagringslåda av bubbelplast och banankartonger. Den klarar åtskilliga minusgrader på en skyddad plats vid husväggen utomhus.
 
Frys in klyftade, skalade päron i plastpåsar. Behändigt att ta fram året om till kakor, kräm eller marmelad. 
 
Lagring av äpplen i banankartong och bubbelplast
Enkel och billig metod att lagra päron i en isolerad och luftig banankartong.

Användning av päron

Päron kaka med kardemumma och mandel
Päron är goda i kakor med citron, mandel och kardemumma.
 
Päronets ved är mycket hårt och har i tusentals år använts till verktyg som handtag. Det är också ett vackert, mörkt träslag till möbler.

För konsumtion är päron allra läckrast naturella. En klassiker på ostbrickan, de fasta sorterna är härliga i en sallad.
Päron saknar äpplets syra och blir därför goda med citron eller lingon i bakverk. Mandel, stjärnanis, kanel, ingefära och kardemumma är också goda smakkompisar till päron.
Päron ger en god marmelad till dessertostar, prova med citron eller ingefära.
 
Ett klassiskt sätt att ta tillvara päron är att koka in dem i sockerlag och sedan frysa in. Smaksätt med lingon, saffran, ingefära, kanel eller citron. 
 
Halverat päron till ostbricka
Ett läskande 'Conference' är allra godast som det är.
 
Foto: Karin Elmberg, Krzysztof Golik, Vladimir Lobachev m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896