
Det är dessutom tacksamt att frysa in överskottet och njuta av hallon året om. Här hittar du vårt trevliga sortiment av hallonsorter för hela odlingssäsongen.
Fakta om hallon
Vetenskapligt namn: Rubus idaeus, Rubus phoenicolasius,

Sommarhallon ger skörd på två-årsskotten och mognar i juli-augusti. Några goda sorter: ’Glen Ample’ zon 4, ger stora, goda bär. ’Mormorshallon’, zon 5, är en gammal svensk sort som får söta, goda bär med lång skördesäsong. ’Preussen’, zon 5, är en gammal tysk sort som får mycket aromatiska, ljusröda bär. ’Ottawa’, zon 7, ger fina skördar i kallt klimat och är den vanligaste sorten i Finland. 'Glen Prosen', zon 3, får stora, vackra och fasta bär. ’Golden Queen’, zon 4, får mycket söta, små, gula hallon.

'Autumn Bliss' mognar från september och långt in på hösten.


Ursprungshallonet är två-årigt. Första året kommer bara höga skott med blad. Andra året blommar skotten på våren som ger bär sommartid. Därefter vissnar de och dör.
Växtförädlare har tagit fram sorter som är ettåriga, så kallade hösthallon. De blommar redan på årsskotten under sommaren och ger bär under sensommaren/hösten. Skotten dör därefter.
Hallon är självpollinerande men är en viktig pollengivare i både natur och trädgård.
Svårighetsgrad: Lätt.
Läge: Utvecklas bäst i sol. För att hålla ordning på skotten odlas hallon enklast i en rad med uppbindning, eller längs ett plank med uppbindning. Det är snyggt att rama in en köksväxtodling med en hallonhäck.
Bleka, rödaktiga eller marmorerade blad tyder på obalanserad näring på grund av att jorden har för högt pH. Sänk pH genom att jordförbättra med okalkad torv, tallbarr eller komposterade ek- eller boklöv. Marktäckning med täckbark sänker också pH, fast mera långsiktigt.
Vatten: Tål torka men nyplanterade hallon måste vattnas vid torka.
Övrigt: Hallonplantan är en viktig pollengivare med sin rika blomning och ursprung i vår vilda natur.
Beskärning av hallon
Sommarsorter får bär på två-årsskotten. Därefter dör dessa skott och ska tas bort helt. Enklast görs detta direkt efter skörden, men man kan också vänta fram till våren året därpå. Samtidigt glesas årsskotten ut. Man knipsar bort skott så att det återstår ca åtta skott per meter i raden. Dessa skott kommer att ge skörd nästa sommar. De binds också upp i samma veva.
För höstallon är besärningen mycket enklare. De får bär på årsskotten, vilka samtliga skärs bort efter skörden, eller om det inte hinns med kan det vänta till våren då de nya skotten bryter fram.
Ohyra och sjukdomar hos hallon
En frisk växt, men några problem kan dyka upp.
Hallonänger, Byturus tomentosus. En liten, 4 mm lång, mörk skalbagge som lägger ägg i blombotten. Senare kläcks äggen när bären börjar mogna, och äts upp av den lilla ljusa larven, allmänt kallad hallonmask.

Hallonmask är egentligen en larv som kläcks ur skalbaggen hallonägnerns ägg.

Kraftigt angrepp av hallonskottsjuka som ger skadade stjälkar.
Plantera nya, friska sorter vid nyodling och välj en plats där det inte tidigare vuxit hallon. Håll odlingen luftig genom att gallra (se odlingsråd nedan), då stående fukt gynnar svampen. Klipp bort skotten direkt efter skörd,
Hösthallon angrips inte, då ettårsskotten klipps bort, vilket ska göras direkt efter skörd.
Suzukifluga, Drosophila suzukii. En ny skadegörare som härjar bland frukt och bär med lös struktur, som hallon. Bären mognar i förtid och får en mycket kort hållbarhet. Läs vidare om denna allvarliga skadegörare här.
Skörd, användning och lagring av hallon

En stor fördel med hemma-hallon är den långa skördesäsongen.

'Ottawa' är bästa sorten för kallt klimat och vanligaste sorten i Finland. Ger riklig skörd med söta bär.
Lagring och förvaring av hallon: Hallon gär mycket bra att frysa. Styckfrys de finaste på en bricka och lägg sedan de frysta bären i burkar. De håller då formen och kan användas som dekoration på kakor, cheesecakes mm.

Styckfrysning av de vackraste bären för senare dekoration av bakverk.
Hallon kan också torkas i torkugn och användas i müsli eller som naturgodis.
Odling av hallon

En prydlig hallonrad är lättskött och blir en trevlig rumsdelare i trädgården.
Enklas odlas hallon på rad med uppbindning. Spänn upp trådar i brösthöjd på bägge sidor av raden. Eller odla längs ett plank eller som en häck som fungerar som inramning av andra odlingar.
Önskas flera rader är nord-syd riktning optimalt så att plantorna inte skuggar varandra.
Vinhallon växer med långa revor, precis som björnbär. De får också bär på tvåårsskotten, som klipps bort efter skörd. De långa ettårs-rankorna binds sedan upp.
För hösthallonen är beskärningen enkel, då alla skott ska tas bort.
Foto: Karin Elmberg, Line Sp m fl.