Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Frukt & Bär

Odlingsråd för hallon

Odling av hallon Mormorshallon
Inget bär är så användbart som hallon. Med olika sortval kan du skörda färska bär från juli till november i stora delar av landet.
 
Hemodlade hallon Mormorshallon
Solvarma hallon hör det det godaste man kan äta. Här 'Mormorshallon'.

Det är dessutom tacksamt att frysa in överskottet och njuta av hallon året om. Här hittar du vårt trevliga sortiment av hallonsorter för hela odlingssäsongen.
 
ads
 

Fakta om hallon

Svenskt namn: hallon, hösthallon, trädgårdshallon, sommarhallon, vinhallon

Vetenskapligt namn: Rubus idaeus, Rubus phoenicolasius, 
 
Sorter: Man skiljer på sommarhallon och hösthallon. Kombinera båda för en lång skördesäsong. Även om hallon är självpollinerande ökar skörden med korsbefruktning av olika sorter. En spännande art som hör till hallonsläktet är vinhallon.
 
Sommarhallon Preussen
'Preussen' är en gammal fantastiskt god hallonsort med tyska anor.

Sommarhallon ger skörd på två-årsskotten och mognar i juli-augusti. Några goda sorter: ’Glen Ample’ zon 4, ger stora, goda bär. ’Mormorshallon’, zon 5, är en gammal svensk sort som får söta, goda bär med lång skördesäsong. ’Preussen’, zon 5, är en gammal tysk sort som får mycket aromatiska, ljusröda bär. ’Ottawa’, zon 7, ger fina skördar i kallt klimat och är den vanligaste sorten i Finland. 'Glen Prosen', zon 3, får stora, vackra och fasta bär. ’Golden Queen’, zon 4, får mycket söta, små, gula hallon.
 
Sommarhallon Glen Prosen
'Glen Prozen' är ett mycket vackert och gott hallon - perfekt för dekorationer.
 
Hösthallonen är lättskötta. De får bär på årsskotten och mognar därför senare, i augusti-oktober. Bra sorter: ’Autumn Bliss’, zon 3, ger stora sötsyrliga bär.
 
Hösthallon 'Autumn Bliss'
'Autumn Bliss' mognar från september och långt in på hösten.
 
Polka’, zon 3, får stora, goda mörkröda bär. ’Elektra', zon 3, får mörkröda, stora bär med kraftig smak. ’Allgold’ får vackra, gulorange bär.
 
Allgold hösthallon
'Allgold' ger härligt söta och bärnstensorange hösthallon.
 
VinhallonRubus phoenicolasius, zon 3, är en trevlig variant, som får klasar med rödorange, sötsyrliga bär som passar till sylt. De härstammar från Japan och får mjuka taggar. Växtsättet är mer likt björnbär, med långa rankor som behöver bindas upp mot till exempel en vägg.
 
Vinhallon i trädgård
Vinhallon får bär i stora klasar. De har vackra, mjuka hår på foderblad och stjälkar.
 
Botanik: Vildväxande i hela Sverige. Hallon är solälskande och gillar ett lågt pH. Det är därför en så kallad pionjärväxt, en av de första växterna som dyker upp på kalhyggen efter tall- och granskog.
Ursprungshallonet är två-årigt. Första året kommer bara höga skott med blad. Andra året blommar skotten på våren som ger bär sommartid. Därefter vissnar de och dör. 
Växtförädlare har tagit fram sorter som är ettåriga, så kallade hösthallon. De blommar redan på årsskotten under sommaren och ger bär under sensommaren/hösten. Skotten dör därefter.
Hallon är självpollinerande men är en viktig pollengivare i både natur och trädgård.

Svårighetsgrad: Lätt.

Läge: Utvecklas bäst i sol. För att hålla ordning på skotten odlas hallon enklast i en rad med uppbindning, eller längs ett plank med uppbindning. Det är snyggt att rama in en köksväxtodling med en hallonhäck.
 
Hallonrad med uppbindning
Hallonodlingen blir lättskött med uppbindning och täckbark.
 
Näring/jord: Trivs i genomsläpplig, mullrik jord med ganska lågt pH, kring 6.0. Mylla ner barrkompost eller lövkompost. Lerjordar jordförbättras med okalkad torv. Undvik för mycket kväve, som ger frodiga skott på bekostnad av blomning och skörd. Gödsla varje vår med mullrik kogödsel som gynnar blomning och skörd. Kalkrik lerjord gödslas med rhododendrongödsel för att få ner pH.
Bleka, rödaktiga eller marmorerade blad tyder på obalanserad näring på grund av att jorden har för högt pH. Sänk pH genom att jordförbättra med okalkad torv, tallbarr eller komposterade ek- eller boklöv. Marktäckning med täckbark sänker också pH, fast mera långsiktigt.

Vatten: Tål torka men nyplanterade hallon måste vattnas vid torka.

Övrigt: Hallonplantan är en viktig pollengivare med sin rika blomning och ursprung i vår vilda natur.

Beskärning av hallon

Sommarsorter får bär på två-årsskotten. Därefter dör dessa skott och ska tas bort helt. Enklast görs detta direkt efter skörden, men man kan också vänta fram till våren året därpå. Samtidigt glesas årsskotten ut. Man knipsar bort skott så att det återstår ca åtta skott per meter i raden. Dessa skott kommer att ge skörd nästa sommar. De binds också upp i samma veva.

För höstallon är besärningen mycket enklare. De får bär på årsskotten, vilka samtliga skärs bort efter skörden, eller om det inte hinns med kan det vänta till våren då de nya skotten bryter fram.

Ohyra och sjukdomar hos hallon

En frisk växt, men några problem kan dyka upp.

Hallonänger, Byturus tomentosus. En liten, 4 mm lång, mörk skalbagge som lägger ägg i blombotten. Senare kläcks äggen när bären börjar mogna, och äts upp av den lilla ljusa larven, allmänt kallad hallonmask.

 
HAllonmask, hallonänger med larv
Hallonmask är egentligen en larv som kläcks ur skalbaggen hallonägnerns ägg.
 
Hallonängern angriper bara sommarhallon, som blommar i rätt tid för äggläggningen. Man kan effektivt samla in skalbaggarna så här: Gå ut tidigt på morgonen när blomknopparna börjar bli synliga. Ta med en hink med varmt såpvatten och skaka grenarna över hinken. De morgontröga skalbaggarna trillar då ner. Upprepa 2-3 gångar och angreppet minskar betydligt.
 
Hallonskottsjuka, Didymella applanata. Bruna, eller lilabruna fläckar längs årsskotten. Vintertid övergår färgen i silver. Inuti finns svampens svarta sporhus. Allmänt nedsatt tillväxt. 
 
Angrepp av hallonskottsjuka på stjälkar av hallon
Kraftigt angrepp av hallonskottsjuka som ger skadade stjälkar.

Plantera nya, friska sorter vid nyodling och välj en plats där det inte tidigare vuxit hallon. Håll odlingen luftig genom att gallra (se odlingsråd nedan), då stående fukt gynnar svampen. Klipp bort skotten direkt efter skörd, 
Hösthallon angrips inte, då ettårsskotten klipps bort, vilket ska göras direkt efter skörd.

Suzukifluga, Drosophila suzukii. En ny skadegörare som härjar bland frukt och bär med lös struktur, som hallon. Bären mognar i förtid och får en mycket kort hållbarhet. Läs vidare om denna allvarliga skadegörare här.
 
Virus kan drabba med symtom som buckliga, klorotiska (ljusspräckliga) blad och dålig blomning. Ingen bot finns, utan drabbade plantor måste grävas upp och brännas. Ta inte plantor från naturen eller från äldre trädgårdar, de är ofta virusdrabbade.

Skörd, användning och lagring av hallon

Skörd av hallon i trädgård
En stor fördel med hemma-hallon är den långa skördesäsongen.
 
Skörd: Hallonplantan har en lång skördeperiod, sommarhallon på en dryg månad. Hösthallonen minst två månader för varje planta. Bäret är moget först när de lätt släpper från fästet. Med flera sorter kan man skörda färska hallon från början av juli till början av november.

Skörd av Ottawa, härdigt hallon
'Ottawa' är bästa sorten för kallt klimat och vanligaste sorten i Finland. Ger riklig skörd med söta bär.
 
Användning: Hallon är vårt mest användbara bär, dessutom supernyttigt med högt innehåll av karotenoider, folacin, B-och C-vitamin och flera nyttiga antioxidanter. De är läckra färska, frysta eller tillredda året om. Använd frysta hallon direkt i smoothies, mixade med banan, yoghurt och en skvätt juice. Bästa hallonsylten görs med lätt uppvärmning med lite socker. Blanda med björnbär eller blåbär för variation och vacker lila färg.

Lagring och förvaring av hallon: Hallon gär mycket bra att frysa. Styckfrys de finaste på en bricka och lägg sedan de frysta bären i burkar. De håller då formen och kan användas som dekoration på kakor, cheesecakes mm.
 
Infrysning av fina hallon styckfrysning
Styckfrysning av de vackraste bären för senare dekoration av bakverk.

Hallon kan också torkas i torkugn och användas i müsli eller som naturgodis.
 
 

Odling av hallon

Förbered växtplatsen genom att noga ta bort ogräs, särskilt rotogräs som annars blir ett elände. Hallon trivs i mullrik jord, tillsätt kogödsel eller nedbrunnen kompost inför planteringen. Har du tillgång på barr är det ett suveränt jordförbättringsmedel då hallonplantan gillar lågt pH. 
 
Hallonrad med uppbindning i trädgård
En prydlig hallonrad är lättskött och blir en trevlig rumsdelare i trädgården.

Enklas odlas hallon på rad med uppbindning. Spänn upp trådar i brösthöjd på bägge sidor av raden. Eller odla längs ett plank eller som en häck som fungerar som inramning av andra odlingar.
Önskas flera rader är nord-syd riktning optimalt så att plantorna inte skuggar varandra. 
Plantera med ca 80 cm avstånd några cm djupare än plantan stått i krukan. Täck marken med täckbark, eller om du har tillgång till barrkompost. Det hindrar ogräs, bibehåller fukten och ger ett lågt pH som hallonplantan trivs med. 
Vattna nyplanterade hallon noga vid torka första åren. Därefter behövs endast vattning vid svår torka.
 
Skörd av hösthallon Atumn Bliss
Skörd av hösthallon 'Autumn Bliss' i oktober.
 
Efter skörden klipps de bärande skotten ner till marken. Glesa samtidigt bland ettårs-skotten till 8-10 starka årsskott per meter.
Vinhallon växer med långa revor, precis som björnbär. De får också bär på tvåårsskotten, som klipps bort efter skörd. De långa ettårs-rankorna binds sedan upp. 
För hösthallonen är beskärningen enkel, då alla skott ska tas bort.

Övervintra hallon i kruka

Om du odlar hallon på balkong eller uteplats, bör övervintringen inte vara något större problem. Hallon är i regel mycket härdiga, men kolla den sort du valt. För krukodling får man sedan lägga till en eller två odlingszoner då krukan utsätter rötterna för betydligt strängare kyla jämfört med om de växer i markan. Läs om tips i Faktabankens Övervintra växter i kruka.

Foto: Karin Elmberg, Line Sp m fl.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com