Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Äppelträd - sorter, odling och skötsel

Äppelträd med röda äpplen

 

Äppelträd med röda äpplen - LS

 

Fakta om äpplen

Ingen trädgård behöver sakna ett äppelträd. Det finns sorter och växtsätt för alla lägen och smaker - också för balkong och uteplats. Vårt sortiment hittar du under Fruktträd. I säsong har vi också ympris och grundstammar.
 
Kort om att odla och välja äppelträd:
 
  • Hur stort vill du att trädet ska bli? Grundstam och sort avgör trädets slutliga storlek
  • Hur är härdigheten där du bor? Välj med marginal så att trädet klarar tuffa vintrar.
  • När ska frukten avnjutas? Välj bland sommar- höst- och vinteräpplen. Eller välj en sort av varje!
  • Välj sorter som pollinerar varandra.
 
Svenskt namn: äppelträd, apel, vildapel.
Vetenskapliga namnMalus domestica (äppelträd), Malus sylvestris (vildapel).
Familj: Rosaceae, rosväxter.
 
Botanik: Man vet inte exakt äppelträdets genetiska härkomst, men troligen härstammar släktet från vildapeln, Malus sieversii, och Centralasien.
Vildapeln är vildväxande i större delen av jordklotets tempererade zon, i Sverige är både äppelträd och vildapel vildväxande och sprids kontinuerligt med hjälp av fåglar.
 
Vildapel i naturen - x
Vildapelträd är vanliga i det svenska landskapet. De är viktiga för djurlivet.

Äppelträdet ingår i den stora rosfamiljen som enkelt känns igen på den femtaliga blomman. Genetiken är komplicerad, blomman är självsteril och behöver pollineras av en annan individ för att befruktning ska ske.
Kärnsådder ger en stor variation av avkomman. Därför måste en äppelsort förökas genom kloning, vilket görs med ympning eller okulering.
 
Pollinering av äppelblomma - x
Äppelträd blommar sent med minskad risk för frostskador.
 
Äppelträden blommar betydligt senare än körsbär och plommon. Det är en stor fördel, då det minmerar risken för frostskador och ökar möjligheten för pollinerande instekter att vara i farten.

Frukten mognar från augusti till oktober.

 

Sorter av äppelträd

Plantera gärna några olika sorter som avlöser varandra för en lång skördesäsong.
Man skiljer på tre olika slags äpplen:
 
  • Sommaräpplen. Mognar tidigt och ska ätas direkt. De har tunt skal, saftigt och krispigt fruktkött men kort hållbarhet.
  • Höstäpplen. Mognar under oktober-december. Tål att lagras några månader.
  • Vinteräpplen. Plockas under senhösten. Behöver några månaders lagring för att smaken ska utvecklas optimalt. Avnjuts som bäst i december-mars.
 
Alla äppelträd består av två delar: själva äppelsorten också grundstammen, som är rotsystemet. Äppelsorten är inympad på grundstammen, genom att man fört in en knopp av äppelsorten i rothalsen. På så vis växer de båda individerna ihop. Läs mer om ympning.

Grundstammen avgör hur stort trädet blir som fullvuxet. Läs i Faktabanken om Välj rätt grundstam.
Du kan av samma äppelsort få ett pelarträd, dvärgträd eller normaltstort träd, beroende på val av grundstam. I Sverige är vanligaste grundstammen A2, om ingen märkning finns kan du förutsätta att äppelsorten har denna grundstam.
 
Spaljerat äppelträd som valv - LS
Om du vill få höjd på äppelträdet och som här leda det till ett valv, välj en kraftigväxande grundstam som A2. 

Du behöver också ta hänsyn till odlingszonen, så att trädet inte riskerar att få frostskador. 
 
 
 

10 bra äppelsorter

Det har aldrig funnits så många trevliga äppelsorter att välja på för svenskt klimat. Här nämner vi bara ett litet urval. 
Eftersom äpplen är självsterila behövs en lämplig partner för att befruktning ska kunna ske. I samhällen är det inga problem, då det oftast finns passande äppelsorter i närheten. Men bor du ensligt, se till att välja sorter som pollinerar varandra. Du kan också ympa in flera sorter om du har ett befintligt äppelträd.
 

1. 'Agnes'

'Agnes' är en svensk sommarsort. Vackra, medelstora ljusröda frukter som mognar i slutet av augusti. Saftigt, vitt fruktkött med sötsyrlig, aromatisk smak. Medelsvagväxande sort med upprättväxande krona. Pollineras av bland andra 'Mio', 'Oranie' och 'James Grieve'. Zon 3.
 

2. 'Aroma' och 'Amorosa'

Svenska höstäpplen med fantastisk, sötsyrlig smak och krispigt fruktkött. 'Amorosa' är en rödskalig variant av gröngulröda 'Aroma'. 
Pollineras av bland andra  ’Discovery’, ’Filippa’ och ’Mio’. Zon 4.
 

3. 'Cox Pomona'

'Cox Pomona' är ett delika vinteräpple. Fruktköttet är saftigt och sött. Ger rikliga skördar på ett medelstort, friskt träd. Pollineras av bland andra 'Cox’s Orange', 'Filippa', 'James Grieve', 'Melon', och 'Signe Tillisch'. Zon 5.


4. 'Filippa' 

'Filippa' är ett gott, friskt vinteräpple. Trädet växer sirligt, med lite hängande grenar med frukten långt ut i grenverket vilket gör äpplena lättplockade. Tillhör sortgruppen kalviller med låg syrahalt och söt, bärig arom. En gammal dansk sort som pollineras av bland andra 'Aroma', 'Discoverry' och 'James Grieve'. Zon 3.
 

5. 'Folke'

'Folke' är en svensk, frisk sort som blir ett kraftigt träd. Stora frukter, gulgröna med röd täckfärg. Fruktkött ät fast med sötsyrlig och aromatisk smak. Mognar i oktober och kan lagras till våren.
Pollineras av bland andra 'Filippa', 'James Grieve' och 'Ingrid Marie'. Zon 4.
 

6. 'Gravensteiner'

'Gravensteiner' ger stora, saftiga frukter med sötsyrlig, härlig arom. 'Röd Gravensteiner' är en rödskalig variant. Ett fantastiskt hushållsäpple som passar både att avnjutas färskt och användas till mos eller desserter. Ger ett stort träd.
Pollineras av 'Aroma', 'Discovery', 'Filippa', 'Gyllenkroks Astrakan', 'James Grieve', 'Katja', 'Mio', 'Oranie', 'Summerred', 'Säfstaholm', 'Transparente Blanche' och 'Åkerö'. Zon 3.


7. 'Ingrid Marie'

'Ingrid Marie' är ett omtyckt, danskt vinteräpple. Fast, vitt fruktkött med delikat, sötsyrlig smak. Användbart både som färskt och i all slags matlagning. Blir ett medelstarkt träd.
Pollineras av 'Alice', 'Aroma', 'Cox´s Orange', 'Filippa' och 'Katja'. Zon 3.
 

8. 'James Grieve'

'James Grieve' är ett härligt höstäpple med fantastisk doft. Smakar mycket aromatiskt, en av de bästa sorterna för mustning. Ger jämn skörd.
Pollineras av bland andra ’Discovery’, ’Filippa’ och ’Mio’. Zon 3.
 

9. 'Lobo'

'Lobo' är ett vackert, mörkrött höstäpple med ett glansigt, tåligt skal. Saftigt och sött med fin arom. En höstsort som kan lagras till december. 'Lobo' är en kanadensisk sort som odlats i Sverige sedan 1930-talet.
Rikbärande och tolereras av många äppelallergiker. 
Pollineras av Alice, Aroma, James Grieve, Katja, Ingrid Marie, Mio. Zon 4.
 

10. 'Transparente Blanche'

'Transparante Blanche' är ett vackert, ljusgult sommaräpple med mycket tunt skal. Läckert att både äta färskt eller göra ett luftigt mos av. Ger ett medelstort träd.
Pollineras av bl a 'Alice', 'Aroma', 'Katja', 'Melba' och 'Oranie'. Zon 6.
 
ads

 

Odlingsråd för äppelträd

Svårighetsgrad: lätt.

Läge: Utvecklas bäst på en solig-halvskuggig plats. Undvik att plantera i en svacka. Det är viktigt att vatten inte blir stående i planteringsgropen. Rötterna behöver  god dränering för att trädet ska utvecklas väl.
En sänka är också vanskligt ur härdighet- och pollineringssynpunkt, då frostgrader hotar och kylan lägger sig i tomtens lägsta svacka. 
Läs vidare om att plantera fruktträd för fler tips.
 
Näring/jord: Trivs i genomsläpplig, mullrik jord.  Rosjord är en bra planteringsjord till äppelträd.
Undvik för mycket kväve, som ger frodiga skott på bekostnad av blomning och skörd. Gödsla varje vår med mullrik kogödsel som gynnar blomning, skörd och övervintring. 

Vatten: Tål torka men vattna nyplanterade träd rejält första åren vid torka.
 
Övrigt: Ett lättskött träd. Sorter som är rikbärande behöver kartgallras. Man knipsar då bort unga kart under försommaren, så att ungefär fyra fingrar ryms mellan äppelkarten. Det ger friskare, större och godare frukter.

Beskärning av äppelträd

Fruktträd ska vara ganska glesa, så att ljus och luft når in. Det ger större och godare frukter och vackra, friska träd.
Man kan beskära när som helst på året, utom vid knoppsprickningen. Bästa tiden är under JAS-månaderna, juli-september. Då är trädet vid god vigör men hinner samtidigt vintra in ordentligt efter beskärningen.
 
Beskuret äppleträd
Så här ser idealäppelträdet ut. Trubbiga grenvinklar. Grenarna pekar utåt och åt alla riktningar. Grenverket är luftigt så att ljus och luft når in i kronan. 
 
Några råd om beskärning av äppelträd:
 
  • Tag bort grenar som växer rakt inåt i kronan och som korsar varandra. 
  • Tag bort torra, döda genar. Kolla om grenen lever genom att skrapa försiktigt med nageln på barken. Där innanför ska vävnaden vara grön och levande. Är den brun är grenen död.
  • Tag bort grenar som bildar en mycket spetsig grenvinkel mot stammen. Får de vara kvar finns risk att grenen fläks när den blir tung av frukt.
  • Om du måste ta bort grova grenar i ett gammalt träd, dela upp processen på flera år så att du tar en grov gren om året. Då hinner trädet hämta sig och läka såret.
  • Beskär gärna på sensommaren, juli-september, så hindrar du att trädet reagerar med en svärm av så kallade vattenskott. Det är ettårsskott som kommer av vårvinterbeskärning och växer rakt uppåt och ger ett risigt utseende. 
 

Läs vidare i artikeln Odlingsskolan del 3: Grunder i beskärning för flera tips.

Samodling med äppelträd

Äppelträd i samodling med perenner - x
Äppelträd med marktäckande nävor och lavendel.
 
På den lilla tomten kan man få plats med mycket under trädkronan, som marktäckande smultron eller perenner med måttligt rotsystem som nävor. På våren pryder lökväxter, som passar perfekt att odla under trädkronan.
 
På en större tomt är det vackert att samodla stora äppelträd med perenner med måttligt rotsystem, som iris, alunrot och nävor. 

Sjukdomar och skador hos äppelträd

Äppelträd är i regel friska.
Vanligaste åkomman är Frukträdskräfta, Nectria galligena, som ger insjunkna partier i barken. Också frukterna drabbas med mjuka rötor.

Larver i äpplen

Framför allt två marodörer angriper äppelfrukterna. Rör det sig om små gångar är det rönnbärsmal. Är frukten genomborrad av en grov gång, rör det sig oftast om äppelvecklarens larv. 
Läs om dem och fler skadegörare på äpplen i Faktabankens Känn igen skador på äpple.

Skörd och lagring av äpplen

Skörd av äpplen med fruktplockare
En fruktplockare är ett suveränt hjälpmedel för högre höjder.
 
Äpplen skördas när de är så kallat skördemogna. Då lossnar skaftet lätt från barken när man vrider frukten uppåt. Kärnan har nu övergått från ljus till brun färg.
Däremot är flera höstsorter och alla vintersorter inte ätmogna vid skördetidpunkten. De behöver lagras svalt en tid för att arom och sötma ska utvecklas.
Ett bra ställe för lagring är en källare, eller frostfritt garage. 
Saknas goda förvaringsställen kan man göra en egen lagringslåda av bubbelplast och banankartonger. Den klarar åtskilliga minusgrader på en skyddad plats vid husväggen utomhus.
 
Frys in klyftade, skalade äpplen i plastpåsar. Behändigt att ta fram året om till kakor, kräm, mos eller alla slags rätter där man vill ha ett sötsyrligt tillbehör.
Äppelmos med lite tillsats av atamon förlänger hållbarheten, men moset kan också frysas in.
Det är också relativt enkelt att torka äppelringar; kärna ur med en urkärnare och behåll det vackra skalet. Häng torrt och luftigt.
 
Lagring av äpplen i banankartong och bubbelplast - x
Enkel och billig metod att lagra äpplen över vintern i en isolerad och luftig banankartong.

Användning av äpplen

Äppelkaka . x
Äppelkaka måste vara Sveriges nationalefterrätt.
 
Eftersom det blir rejäla skördar av äpplen räcker de gott och väl till både färskkonsumtion och tillagning.
Mos och äppelkaka är klassiker. Men testa att använda äpplen till så mycket mera; skivade med brieost i en matig sallad, rivna i sallad, stekta till alla slags rätter med vilt eller rökt kött och i chutney.
En klick äpplemos i salladsdressingen ger en sötsyrlig, fruktig smak och trevlig konsistens.
 
Foto: Karin Elmberg, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.