Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla dahlia

Olika sorters dahlia i trädgård
Olika sorters dahlia i trädgård
Dalhian är sensommarens primadonna. När de flesta sommarblommor sjunger på refrängen gör dahlian entré med tjusigaste kreationerna av alla!
 
Ge plats åt denna härliga exot och du blir rikligt belönad. Väl omhändertage dahliaknölar kan bli en livslång kamrat om den trivs. Det är en lättodlad knölväxt, bara du kan ställa upp med några små krav. 
 
odling av dahlior i trädgård
Det finns dahliasorter för alla; drygt 55 000! Enklast odlas dahlian i rabatten där en karamellblandning ger en skönt bohemisk karaktär.

Så odlar du dahlia

Köp knölar under våren om du inte övervintrat egna. De ska ha lite spänst och inte vara torra, eller ännu värre mjuka, vilket tyder på att de förvarats för fuktigt.

olika sorter av dahlia
Välj och vraka bland alla fantastiska former och färger. Det finns dahlior för alla smaker.

Förodla dahlior

Du får tidigare blomning i rabatten om knölarna förodlas inomhus i kruka. Se artikeln om Odlingsråd för sommarblommande knölväxter.

Läge för dahlia

Dahlian har ett kraftigt rotsystem och trivs bra i rabatt. Välj ett varmt läge i genomsläpplig jord, gärna med mycket naturgödsel inblandad på våren.
Om du vill odla i kruka, välj rejäla krukor med välgödslad, porös jord och god dränering.

Plantera dahlia

Plantera ganska grunt, ca 1 dm djupt.
Tänk på sluthöjden, så att höga sorter kommer längre bak och lägre framför. Höga sorter kan behöva stöd för regn och blåst. Tyck ner en smal, ca 80 cm lång, bambupinne intill när du planterar som du senare kan binda till. Görs det senare finns risk att knölen skadas. Läs mer om att plantera dahliaknölar.

Ohyra och skadedjur hos dahlia

Enda ohyran att hålla koll på är sniglar, var nitisk och kolla särskilt i juni, morgon och kväll.

Vattna dahlior

Vattna vid torka, dahlior är törstiga och särskilt krukodlade plantor behöver vattnas ofta under högsommaren.

Plocka buketter av dahlia

Plocka massor av buketter, låt ingen blomma gå i frö. Det tar energi från knölen som ska ladda inför nästa säsong. Dessutom bildas nya blombildande skott vartefter gamla tas bort.

skörd av dahlia som snittblomma i bukett
Ju mer du plockar, desto fler blomskott kommer. Dahlian är en underbar, hållbar snittblomma. Fin både i enkelt arrangemang eller i en maffig bukett.

Övervintra dahlia

Dahlior är frostkänsliga, täck med en fiberduk om frost hotar så kan de stå kvar ännu några veckor.
När kylan kommit för att stanna på hösten grävs knölarna upp försiktigt med grep. Klipp av dem en bit upp på stammen och förvara mörkt, svalt men frostfritt. Tallbarr med lite kottar är perfekt, luftigt och lagom fuktigt. Krukodlade dahlior kan ställas undan i krukan. Läs mer om att övervintra knölar

Gräv upp dahliaknölar
På hösten grävs dahlian upp försiktigt med grep. Om du har tillgång till barr och småkottar är det ett utmärkt förvaringsmedium under vintern; fyll en säck eller kruka och bädda in knölarna. Ställ frostfritt. 
På våren syns de nya små groddarna, ögonen, som rödvita utskott. Om du vill föröka knölarna, se till att varje del får med sig en eller flera knoppar.

Föröka dahliaknölar

I april börjar ett nytt dahliaår. Dela gärna knölarna med vass kniv. Se till att minst ett öga (litet skottanlag på knölen) kommer med varje bit. 
När plantorna börjar växa till sig går det även att ta stickling av dahlia

Olika sorters dahliablommor

Det är otroligt att en och samma art kan ha så olika blomformer. Här är de nio vanligaste.

kaktusdahlia enkellommande dahlia halskråsdahlia
 

Kaktusdahlian 

'Electric Flash' ovan är ett bra exempel på en kaktusdahlia. Den känns igen på sina dramatiska, spretiga, rörformade kronblad.

Enkelblommande dahlia

Den enkelblommande dahlian är delikat i sin enkelhet.

Halskråsdahlian

Visas ovan med sorten 'Pooh'. halskråsdahlian har just ett krås som tydligt syns här som en söt krage runt disken.
 

dekorativdahlia bolldahlia orkidédahlia
 

Dekorativdahliorna

Detta är den största sortgruppen. Här med exemepl sorten 'Ferncliff Illussion'.

Bolldahlian

Får blommor som är mjukt rundade som t.e.x  sorten 'Eveline', ovan.

Orkidédahlian

Med det mycket orkidélika utseendet är detta ett mycket passande namn. Här ovan med sorten 'Pink Giraffe' som exempel.
 
näckrosdahlia pompondahlia fransblommig dahlia

Näckrosdahlian

Näckrosdahlian har halvt slutna kronblad och näckrosformad blomma, här ovan sorten 'Patty'.

Pompondahlian 

'Jowey Winnie' är söt som en godisklubba, cylindrisk och mindre än bolldahlian.

Fransblommiga

Påminner lite om kaktusblommande dahlior men har betydlgit mjukare bladform. Här ovan representerad av sorten 'Popular Guest'.

Odla dahlia i rabatten

Tack vare den stora mångfalden av sorter är dahlian en fantastisk tillgång för dig som vill skapa vackra effekter och leka med färg och form i trädgården.
 
Dahliknölarna kan planteras direkt i rabatten eller förodlas för att direkt få en lite större planta som då dessutom blommar lite tidigare än om knölen sätts direkt i rabatten.
Tänk på att sätta stöd tidigt då många sorter blir höga och lätt blåser ikull med sina relativt sköra stjälkar.
 
Låt stå kvar till första frosten och gräv sedan upp lökarna och övervintra svalt och torrt för ännu större och finare plantor nästan år.
 
vit bolldahlia med lammöra och kaktusdahlia med buxbom i rabatt
Vitt och grått är en underbar kombo. Här markätckande perenn lammöra med dekorativdahlian 'Gallery Art Fair'. Om du har en stomme av grönska som buxbom är de mörka sorterna häftiga, som kaktusdahlian 'Nuit d'Eté' (sommarnatt).
 

Odla dahlia i kruka

Den stora fördelen med krukodling är att krukan kan flyttas runt så att den bara behöver stå  framme när växten blommar. Det är också lättare att hålla sniglarna på avstånd med krukodling.
 
När kylan nalkas är det bara att ställa undan krukan på sval och frostfri plats. I och med att dahliarötterna egenltigen vill ha stort utrymme får du räkna med lite mindre tillväxt med krukodling.
 
Ett alternativ är att välja den frösådda sommardahlian, som är nättare i formen. Den brukar säljas som färdiga plantor i trädgårdsbutikerna, men man kan naturligtvis fröså själv.

Tänk på att vattna regelbundet och ge gödning under hela sommaren så att plantan kan leverera sin fulla blomsterpotential och att lagra näring i knölen till nästa säsong.
 
dahlia odlad i kruka sommardahlia 
När den krukodlade dahlian har högsäsong ställs den vid uteplatsen. TIll höger: Den frösådda sommardahlian är nätt i formen och utmärkt för en lite mindre kruka. Bildar också knölar och övervintras som sin storasyster.

Övervintra dahlia i kruka

Dahlior är frostkänsliga, täck med en fiberduk om frost hotar så kan de stå kvar ännu några veckor.
När kylan kommit för att stanna på hösten ställer du undan krukan svalt, torrt och frostfritt - som i ett garage eller en källare. Där kan de övervintra tryggt till våren då du tar upp knölarna och planterar om i ny, näringsrik jord.
Eller ta upp knölarna redan på hösten. Klipp av dem en bit upp på stammen och förvara mörkt, svalt men frostfritt. Tallbarr med lite kottar är perfekt, luftigt och lagom fuktigt. Fler tips i Faktabankens Övervintra sommarblommande lök- och knölväxter.
 
Foto: Karin Elmberg, FCH, iBulb och Karin Runge.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.