FRI FRAKT hela helgen!
Fakta & Råd

Odla dahlia

Hav av dahlior - LL
 
Få sommarblommande växter är så populära som dahlian. Väl omhändertagna dahlior kan bli en livslång kamrat om den trivs. Det är en lättodlad knölväxt, bara du kan ställa upp med några små krav. 

Odling och skötsel av dahlia

Under våren kan du köpa dahliaknölar om du inte övervintrat dina egna. De ska ha lite spänst och inte vara torra, eller ännu värre mjuka, vilket tyder på att de förvarats för fuktigt.

Ett hav av dahlior i Holland - x
Ett hav av dahlior i Holland. Det finns verkligen dahlior för alla smaker.

Förodla dahlior

Du får tidigare blomning i rabatten om knölarna förodlas inomhus i kruka. Läs mer om Drivning av dahliaknölar

Läge för dahlia

Dahlian har ett kraftigt rotsystem och trivs bra i rabatt. Välj ett varmt läge i genomsläpplig jord, gärna med mycket naturgödsel inblandad på våren.
Om du vill odla i kruka, välj rejäla krukor med välgödslad, porös jord och god dränering.

Plantera dahlia

Plantera dahliaknölen ganska grunt, ca 1 dm djupt.
Tänk på sluthöjden, så att höga sorter kommer längre bak och lägre framför. Höga sorter kan behöva stöd för regn och blåst. Tyck ner en smal, ca 80 cm lång, bambupinne intill när du planterar som du senare kan binda till. Görs det senare finns risk att knölen skadas. Läs mer om att plantera dahliaknölar.

Ohyra och skadedjur hos dahlia

Dahlia kan drabbas av löss men då främst tidigt på säsongen. Annars kan sniglar och tvestjärtar vara ett problem. Läs vår artikel Tips för att bli av med tvestjärtar. för att göra en tvestjärtfälla.
Tips för skydd mot angrepp av sniglar hittar du i artikeln De tio bästa tipsen mot sniglar

Vattna dahlior

Vattna vid torka, dahlior är törstiga och särskilt krukodlade plantor behöver vattnas ofta under högsommaren.

Plocka buketter av dahlia

Plocka massor av buketter, låt ingen blomma gå i frö. Det tar energi från knölen som ska ladda inför nästa säsong. Dessutom bildas nya blombildande skott vartefter gamla tas bort.

skörd av dahlia som snittblomma i bukettJu mer du plockar, desto fler blomskott kommer. Dahlian är en underbar, hållbar snittblomma. Fin både i enkelt arrangemang eller i en maffig bukett.

Övervintra dahlia

Gräv upp dahliaknölar - KR
 
Dahlior är frostkänsliga, täck med en fiberduk om frost hotar så kan de stå kvar ännu några veckor.
När kylan kommit för att stanna på hösten grävs knölarna upp försiktigt med grep. Klipp av dem en bit upp på stammen och förvara mörkt, svalt men frostfritt. Tallbarr med lite kottar är perfekt, luftigt och lagom fuktigt. Krukodlade dahlior kan ställas undan i krukan. Läs mer om att övervintra knölar
På våren syns de nya små groddarna, ögonen, som rödvita utskott. Om du vill föröka knölarna, se till att varje del får med sig en eller flera knoppar.

Föröka dahliaknölar

I april börjar ett nytt dahliaår. Dela gärna knölarna med vass kniv. Se till att minst ett öga (litet skottanlag på knölen) kommer med varje bit. 
När plantorna börjar växa till sig går det även att ta stickling av dahlia

Plantera dahliaknölar direkt i rabatt

Tack vare den stora mångfalden av sorter är dahlian en fantastisk tillgång för dig som vill skapa vackra effekter och leka med färg och form i trädgården.
 
Dahliknölarna kan planteras direkt i rabatten eller förodlas för att direkt få en lite större planta som då dessutom blommar lite tidigare än om knölen sätts direkt i rabatten.
Tänk på att sätta stöd tidigt då många sorter blir höga och lätt blåser ikull med sina relativt sköra stjälkar.
 
Låt stå kvar till första frosten och gräv sedan upp lökarna och övervintra svalt och torrt för ännu större och finare plantor nästan år.
 

Dahlia i kruka

Den stora fördelen med krukodling är att krukan kan flyttas runt så att den bara behöver stå  framme när växten blommar. Det är också lättare att hålla sniglarna på avstånd med krukodling.
 
När kylan nalkas är det bara att ställa undan krukan på sval och frostfri plats. I och med att dahliarötterna egentligen vill ha stort utrymme får du räkna med lite mindre tillväxt med krukodling.
Ett alternativ är att välja den frösådda sommardahlian, som är nättare i formen.
Tänk på att vattna regelbundet och ge gödning under hela sommaren så att plantan kan leverera sin fulla blomsterpotential och att lagra näring i knölen till nästa säsong.
 
dahlia odlad i kruka sommardahlia
När den krukodlade dahlian har högsäsong ställs den vid uteplatsen. Till höger: Den frösådda sommardahlian är nätt i formen och utmärkt för en lite mindre kruka. Bildar också knölar och övervintras som sin storasyster.

Övervintra dahlia i kruka

Dahlior är frostkänsliga, täck med en fiberduk om frost hotar så kan de stå kvar ännu några veckor.
När kylan kommit för att stanna på hösten ställer du undan krukan svalt, torrt och frostfritt - som i ett garage eller en källare. Där kan de övervintra tryggt till våren då du tar upp knölarna och planterar om i ny, näringsrik jord.
 
Du kan också ta upp knölarna redan på hösten. Klipp av dem en bit upp på stammen och förvara mörkt, svalt men frostfritt. Tallbarr med lite kottar är perfekt, luftigt och lagom fuktigt.
Fler tips om hur du övervintrar dahlia hittar du i Faktabankens Övervintra sommarblommande lök- och knölväxter.
 

Olika sorters dahliablommor

Det finns dahliasorter för alla; drygt 55 000!
Det är otroligt att en och samma art kan ha så olika blomformer. Här är de nio vanligaste.

Kaktusdahlia, enkellommande dahlia och halskråsdahlia

Kaktusdahlia

'Star Elite' ovan är ett bra exempel på en kaktusdahlia. Den känns igen på sina dramatiska, spretiga, rörformade kronblad.

Enkelblommande dahlia

Den enkelblommande dahlian är delikat i sin enkelhet och är omtyckt av pollinatörer.

Halskråsdahlia

Visas ovan med sorten 'Kelsey Sunshine'. Halskråsdahlian har just ett krås som tydligt syns här som en söt krage runt disken.
 

Dekorativdahlia, bolldahlia och stjärnblommig dahlia
 

Dekorativdahlia

Dekorativdahlian är den största sortgruppen. Här med exemepl sorten 'Ferncliff Illussion'.

Bolldahlia

Bolldahlian får blommor som är mjukt rundade som t.e.x  sorten 'Wizard of Oz', ovan.

Stjärnblommig dahlia

Denna dahlia har blommor med en enkel ring av strålblommor runt en öppen disk. Kronbladen är smala och aningen inrullade, eller utrullade. Här ovan med sorten 'Verrone's Obsidian' som exempel.
 
Näckrosdahlia, pompondahlia och fransblommig dahlia

Näckrosdahlia

Näckrosdahlian har halvt slutna kronblad och näckrosformad blomma, här ovan sorten 'Sam Hopkins'.

Pompondahlia

Pompondahlian 'Sylvia' är söt som en godisklubba, cylindrisk och mindre än bolldahlian.

Fransblommiga

Påminner lite om kaktusblommande dahlior men har betydligt mjukare bladform. Här ovan representerad av sorten 'Table Dancer'.
 
 
Foto: Karin Elmberg, FCH, iBulb och Karin Runge.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.