Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vad är det för blomma jag sått?

Fråga

Hej!
Jag undrar vad detta är för blomma? Fick frön från en väninna som inte visste namnet. Den har blommat fantastiskt med klockformade, blålila blommor. Efter blomningen kommer små fröhus. Plantan blir ca en halvmeter/meter hög.
Hälsar Gärd

Svar

ballongblomma nicandra
Titta noga på blomformen om du vill ta reda på en blommas namn. Den visar vilken familj blomman tillhör. Ballongblomman ingår i potatisfamiljen, precis som spikklubba, tomat och physalis. Många växter i potatisfamiljen, Solanaceae, är prydnadsväxter. De liknar varandra med sina klockade blommor och ofta uppsvällda fröhöljen.
 
Hej Gärd!
Det är en ballongblomma, Nicandra physalodes, som också kallas leanderklocka. Den tillhör familjen potatisväxter, Solanaceae och härstammar, liksom potatisen, från Sydamerika och Peru.
Ballongblomman är ettårig så du behöver ta vara på fröna och så på nytt varje vår. Vänta tills frökapseln är torr och lite brun, först då är fröna mogna. Spara dem i en tändsticksask till nästa vår.
Ballongblomman är en lättodlad, trevlig balkongväxt, men bären är giftiga (som hos nästan alla växter i potatisfamiljen), så se upp med små barn.
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.