Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skötselråd för sicksackbuske och dvärgkowhai

Fråga

Hej!
Min sicksackbuske, Corokia, har stått fin hela sommaren i ett österfönster. Men nu på vintern har den tappat blad och ser helrisig ut. Vad kan jag göra för att rädda min fina krukväxt? Antar att den behöver en växtlampa.
Undrar Filippa

Svar

Corokia sicksackbuske och sophora dvärkowhai
Två trendiga krukväxter med liknande lite trixiga skötselbehov: sicksackbuske till vänster och dvärgkowhai till höger (här med orkidé och paradisträd).
 
Hej Filippa!
Den vackra sicksackbusken, Corokia cotoneaster, är verkligen en häftig inredningsväxt med sitt gracila växtsätt. Den påminner om dvärgkowhai, Sophora, som har liknande växtsätt och skötselbehov. Det är en utmaning att klara den i hyfsat skick genom vintern då den behöver stå svalt, ljust och med ganska hög luftfuktighet. Den härstammar från Nya Zeeland som har svala, ljusa vintrar. Så här sköter du den:
  • Sänk temperaturen under vintern, om möjligt till ca 15 grader. Kanske kan den stå i ett fönster utan varmt element?
  • Installera en växtlampa, det finns snygga armaturer som ju dessutom ger din sicksackbuske en spotlight i heminredningen. Till exempel våra Primula eller Orion som sätts upp enkelt med en klämma.
  • Duscha plantan då och då för att öka luftfuktigheten, eller gör en enkel luftfuktare så här.
  • Plantera om till våren i blomjord uppblandat med grovt grus. Beskär samtidigt så att torra grenar tas bort. Klipp ovanför en knopp eller grenvinkel.
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.