Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Rädda hängpelargonen efter vintern

Fråga

Hej, en fråga, jag har aldrig lyckats få en sån pelargon överleva vintern. Jag har försökt ta skott och satt i vatten och tagit skott som jag satt direkt i jord, men aldrig lyckats, så jag har köpt nya varje vår. Nu har den överlevt men skott har kommit i början på en gren men inte på de andra två som är kala i början men har blad i slutet av grenen. 
 

Hängpelargon som ska beskäras
 

Hur ska jag klippa ner den? Och hur får jag de avklippta att rota sig? Min älsklingspelargon! Tacksam för hjälp! 

/Siv

Svar

Hej Siv,

Generellt om hängpelargoner hittar du i Faktabanken här: Hängpelargoner, skötsel och fakta

Aldrig rota i vatten. Pelargoner liksom alla andra växter som inte växer i vatten rotar bäst i jord. Använd såjord och sätt inte någon plastpåse över. Det här är olikt nästan alla andra växter vi förökar med sticklingar som vill ha högre luftfuktighet i en plastpåse eller minidrivhus.

Hängpelargoner är lite segare att rota än zonaler, men går oftast bra.

Vill du vara säker på att du har kvar din favoritpelargon kan du börja med att klippa några sticklingar nu och när de rotar kan du fortsätta klippa ner moderplantan och byta jord. Då har du en ”säkerhetskopia” och kan låta den gamla plantan växa ut på nytt.

Vill du läsa mer om hur du tar sticklingar kan du läsa artikeln Ta stickling av pelargon.

Lycka till!

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.