Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur toppar jag min avokado?

Fråga

Hej!
Jag har precis planterat om min avokadoplanta till en lite större kruka och har hört att man ska klippa av den för att den ska få fler grenar. Kan jag klippa av den var som helst på stammen, eller hur gör jag?
 
Undrar Kent

Svar

Hej Kent!
En jättebra fråga. Rent praktiskt kan du klippa av (kan också kallas att beskära eller toppa) stammen vartsomhelst på plantan ovanför de nedersta bladen med bra resultat.
Man brukar dock klippa precis ovanför ett par blad eftersom det är där som nya skott växer ut. Klipper man mitt på stammen får man en kal 'pinne' som sticker upp där inga blad kommer att växa och det blir ju lite fult. Använd en vass sax eller en sekatör som ger ett skarpt och rent snitt.
 
Jag har försökt illustrera på bilden nedan ungefär vart du ska klippa.
 
Så här toppar man en avokadoplanta
 
Man kan klippa över vilket bladpar (blad som sitter tillsammans på samma höjd) som helst. Klipp 3-5 millimeter över bladparet så att inte tillväxtpunkten, där de nya grenarna kommer att växa ut inte förstörs.
Vill man ha en högre stam innan förgreningen väntar man tills stammen vuxit sig lite högre och klipper över bladpar nummer två, tre eller ännu högre upp. Vill man ha förgreningen längre ner kan man toppa den  så snart stammen är några centimeter över det första bladparet.
 
Vänta gärna ett par veckor med att toppa din planta efter omplanteringen. Då hinner den vänja in sig vid sin nya tillvaro i ny jord och kanske större kruka.
 
TIPS! Formulex är en näring som passar jättebra till din avokadoplanta. 
 
Lycka till!
/Lena
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.