Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vågar jag flytta min fikus?

Fråga

Hej,
jag undrar om det är möjligt att flytta en 3 meter hög Benjaminfikus från ett fönster i sydväst läge till ett fönstret med betydligt mindre ljusinsläpp och kompensera med belysning?
Nu mår fikusen bra. Vilken belysning rekommenderar ni i så fall?
Hälsningar Bella

Svar

Hej Bella,
Visst kan du göra det. Och växtlampa är nog nödvändigt för att den ska trivas på sin nya plats. Jag rekommenderar till exempel Primula Nova Indoor 16 W . Den har trevligt ljus och borde räcka eftersom den också kommer att få en del ljus utifrån.
Häng den så nära växten som möjligt, men så att ljuset fortfarande når för att täcka hela bredden.
Det är ganska stor risk att den kommer att må lite dåligt direkt efter flytten även om du har lampan. Det är helt naturligt eftersom den blir lite stressad av att miljön ändrats.
 
Du kan underlätta för den genom att höja luftfuktigheten runt växten genom att ställa ett par mindre skålar med vatten invid den. Det är ett enkelt knep som hjälper alla inomhusväxter att må bättre.
Om den tappar blad direkt efter flytten kommer det snart att växa ut nya så snart den vant sig vid sin nya plats. Ett tips är att ge näringen Houseplant Myst som du sprayar på plantan. Då tas näringen upp direkt samtidigt som luftfuktigheten ökar.  
Lycka till! /Mvh Lena
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.