Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur mycket ska man vattna krukväxter på vintern?

Fråga

Hej!
Jag tycker det är svårt att veta hur jag ska vattna mina krukväxter lagom på vintern. Vet att det finns risk för övervattning, många av mina gröna växter tappar bladen och blir fula. Samtidigt blommar ordkidéerna för fullt. 
 
Undrar Susanna

Svar

Hej Susanna!
Det hör till en utmaning att hålla krukväxterna i fin form genom den mörka vinterperioden. Här kommer några goda råd. I artikeln Vattna krukväxter på vintern  hittar du fler bra tips!
 
Vattning av krukväxter - x
 

Vattna krukväxter lagom på vintern

När ljuset avtar och det samtidigt är rumsvarmt inomhus hamnar krukväxterna i trubbel. Ljuset signalerar viloläge, medan värmen ger en torr milö och behov av fukt. Här är några tips för att hjälpa krukväxterna att klara pärsen.
 
  • Ställ samman krukväxter med liknande behov.
  • Gröna bladväxter ställs samman och duschas varje vecka. Höj gärna luftfuktighet med någon form av vattenmagasin. Vattna sparsamt, ungefär varannan vecka. Ge näring en gång i månaden.
  • Blommande krukväxter är inte i vila. Ge dem växtbelysning eller ställ dem så ljust som möjligt . Vattna med normaldos näring varje vecka under blomningen, orkidéer tar upp näring via bladen, Orchid Myst är en perfekt näring som både ger fukt och gödslar. När blomningen är över får de vila med sparsam vattning, ungefär varannan vecka.
  • Växter som behöver vila, som kaktusar och suckulenter, ställs så ljust och svalt som möjligt. Till exempel vid ett fönster utan undervärme. De vattnas mycket sparsamt och utan näring, bara när jorden är kruttorr. Testa gärna med en fuktmätare.
 
Lycka till!
Hälsar Karin 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.