Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Monstera – bruna blad

Fråga

Hej!
Vår monstera har fula, bruna partier på bladen. Det verkar inte vara något skadedjur, som vi kan se i alla fall. Men vad kan det vara? Vi vill gärna rädda plantan som vi haft länge och som nu vuxit sig pampig.
Undrar Anton
 
Monstera med bruna bladfläckar av ljusbrist
Vid svår ljusbrist fungerar inte fotosyntesen och bladcellerna ger upp och dör. Äldre blad drabbas först.

Svar

Hej Anton!
Du har rätt i att det inte är ohyra. Skadan är i stället av så kallad fysiologisk karaktär. Det kan vara ljusbrist, drag eller för mycket vatten.
Här gissar jag definitivt på ljusbrist, eftersom det är vintertider. Men dessa faktorer hänger ihop. Det är ljuset som driver plantans tillväxt. Vid brist är det lätt att man övervattnar och ger för mycket näring, då det inte är någon skjuts i tillväxten.
 
Normalt tål monstera en halvskuggig placering, det är en växt från regnskogens undre skikt. Men vintertid behövs mer ljus för att plantan ska trivas och behålla sina vackra, håliga blad. Vid svår ljusbrist blir nya monsterablad hela i stället för de karaktäristiska, håliga. Befintliga blad får mörka, bruna fläckar som drabbar äldre blad först.
 
 
Ställ monsteran i ett ljusare fönster, eller installera en växtbelysning. Lampan ska vara tänd 12 timmar, under dygnets ljusa tid. Eftersom det är en växt som jag förmodar står i ert vardagsrum, eller där ni vistas, vill man inte ha ett för kallt ljus. Satsa då på en lampa som funkar både som växtbelysning och som trivselljus. 
Någon av Primula Nova Indoor vill jag rekommendera. De kan skruvas i en vanlig armatur och är snygga att bara hänga upp som de är.
 
Läs vidare i artikeln Känn igen skador av fel ljus, vattning eller temperatur på krukväxter för flera tips! I artikeln Monstera - odlingsråd och skötsel berättar vi hur monsteran vill ha det för att trivas.
 
Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, hortonom
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.