Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Monstera – knottror på blad

Fråga

Hej!
Vår monstera har konstiga, knottriga små prickar. Några av bladkanterna är mörka dessutom. Vad kan det vara och finns det räddning?
Undrar Sara
 
Monstera med knottror och mörka bladkanter

Svar

Hej Sara!
Skadorna är av så kallad fysiologisk karaktär. Det ser man på att bladen tacklar av i en jämn kant från bladspetsarna eller kanterna och att knottrorna sitter i linjer. 
Jag tror att det beror på obalans i vatten- och näringsupptaget, möjligen i kombination med låg temperatur.
När ljuset nu på hösten avtar, minskar vattenbehovet drastiskt. Rötterna tar stor skada av för blöt jord, särskilt i kombination med låg temperatur. De försvagas och kan angripas av rötor. Effekten blir allmän avtackling, obalanserat näringsupptag och märkligt nog vattenbrist, då rotskadorna gör att bladen inte får tillräckligt med vatten. 
 
ads
De knottriga små prickarna, formerade i strängar, ser ut som korksjuka eller ödem. Båda fenomenen beror på obalans i vatten- eller näringsupptag. Särskilt vid kalcium- och kaliumbrist.  
Dessa fenomen uppträder när luftfuktigheten är hög, ljuset avtar och jorden är fuktig. Plantan suger då för mycket vatten som den försöker transpirera (svetta) ut genom de små klyvöppningarna på bladens undersida. Där blir trycket för högt och en skada uppstår.  
I artikeln Ödem ger knottror på chiliblad kan du läsa vidare om ödem.
Och i artikeln Pelargon - korksjuka på blad om korksjuka.

När obalans i vattningen uppstår hamnar också näringsupptaget i obalans, särskilt om det blir brist på kalcium och kalium som reglerar vattenupptaget.
Jag rekommenderar att du gör så här:
  • Kolla rötterna i krukan och se till att monsteran får torka upp ordentligt mellan vattningarna. Känn med fingret så att jorden verkligen är torr. 
  • Ge gärna tillskottsljus med växtbelysning
  • Vattna med svag näring av Formulex, som är en allsidig kavlitetsnäring. Kika gärna i artikeln Näringsbrist hos krukväxter.
 
Med ändrade odlingsförhållandena så kommer din monstera säkert att repa sig och snart bli fin igen! 
Framöver kan vi rekommendera artikeln Fel på krukväxten - ställ diagnos för att hitta orsak till att en planta mår dåligt.
 
Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, hortonom
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.