Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Hur räddar jag min avokado efter omplantering?

Fråga

Hej, jag har odlat min avokado och planterat om den men den har blivit ledsen och en del blad har torkat. Vad skulle ni tipsa om hur jag räddar den? Växtnäring eller sätta den i vattenglas?
 
Mvh S
 

Svar

Hej!
Har du odlad din avokado i vatten och nu planterat den i jord?
I så fall är det inte konstigt att den slokar. Det är andra typer av rötter som den använder i vatten och i jord. Det är därför man inte rekommenderar att rota växter i vatten och sedan sätta dem i jord.
Det är inte ovanligt att en växt som får ändrad miljö blir stressad och att fälla bladen är ett exempel på hur det kan visa sig. Det gör den för att minimera avdunstningen eller för att den inte orkar cirkulera vatten och näring i hela växten.
Mitt råd är att du ser till att den står så ljust som möjligt. Jorden ska hållas 'lagom' fuktig. Inte för mycket så jorden blir genomsur (då blir det lätt syrebrist i jorden) och inte för torrt såklart.
Att öka luftfuktigheten invid plantan är en bra idé. Det hjälper den att återhämta sig. Ställ gärna en skål vatten bredvid plantan för att höja luftfuktigheten. Du kan också sätta en helt genomskinlig plastpåse över plantan under en tid. Du ser att den börjar trivas igen växer när det växer ut nya blad i bladvecken där bladen vissnat eller ramlat av.
Vattna eller spraya gärna med Formulex som innehåller en mycket bra bred profil av alla vikitiga mineral och mikronäringsämnen som den behöver. Det hjälper plantan återhämta sig.
 
Lycka till!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.