Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Grönt kulturarv - Växter med gammal historia

Perenn inom Grönt kulturarv Jätteprästkragen 'Bröllopsgåvan'
Grönt kulturarv är ett svenskt varumärke som har skapats för att bevara och sälja odlingsvärda trädgårdsväxter med en gammal odlingshistoria. Flera har samlats in genom Programmet för odlad mångfald, POM. 
 
Hjärtbergenia 'Möja'
Hjärtbergenia 'Möja' är en av perennerna bevarade via POM som nu säljs med märkning Grönt kulturarv.
 
POM är en nationella insats för att rädda våra gamla kulturväxter och deras vilda släktingar. Förutom att odlingsvärda sorter säkras för framtiden, bidrar arbetet också till att öka den biologiska mångfalden.
Den internationella benämningen på gamla, odlingsvärda kulturväxter är heirloom, som betyder släktklenod eller arvegods.

Grönt kulturarv - sorter

Grönt kulturarv logotyp

Logotypen för varumärket Grönt kulturarv är lätt att känna igen.
 

Från projektet POM, som fortfarande pågår, har man samlat in hundratals olika lantbruks- och trädgårdsväxter, tack vare upprop till allmänheten.

Det handlar om allt från krukväxter, prydnadsbuskar, rosor och perenner till ätbara grödor, frukträd och bärbuskar där vi nu kan njuta av växter som både är odlingsvärda och en del av vårt gröna kulturarv.
Kanske har du själv en gammal sort som kan vara värd att bevara? Tveka i så fall inte att kontakta POM.

Flera av sorterna som bevarats genom programmet finns nu i handeln under varumärket Grönt kulturarv. Några hittar du i vår webbutik under Växter och fröer

 

Grönt kulturarv - krukväxter

Gemensamt för krukväxterna som valts ut genom Grönt kulturarv, är att de har en lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och fina odlingsegenskaper.
 
Pelargon 'Drottningminne'
Zonalperlargonen 'Drottningminne' kommer från en gård  i södra Jämtland med samma namn.
 
Det finns idag sex krukväxter som är märkta med Grönt Kulturarv:
'Knapaträdet'
P. x fragrans (som har flera namn, däribland 'Svenskbyborna' eller 'Muskotpelargon'

Grönt kulturarv - rosor

Idag finns 15 rosor inom programmet som provodlats runt om i Sverige i upp till 10 år. De har alla en spännande, väldokumenterad historia och mycket goda odlingsegenskaper. 

Grönt kulturarv - perenner

Jätteprästkrage 'Bröllopsgåvan¨' grönt kulturarv
Jätteprästkragen 'Bröllopsgåva' har spårats bakåt till Skånska Slimminge 1923 då den gavs till en blivande brud i samband med ett bröllop.

Perennerna som lanseras som Grönt kulturarv har odlats sedan före 1940. De har alla en intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper. Sortimentet består i dag av sexton sorter.
Vårt sortiment av perenner märkta med Grönt kulturarv hittar du här.

Grönt kulturarv - köksväxter

Humle 'Hulla Norrgard'
Humle 'Hulla Norrgård' är en av humlesorterna inom Grönt kulturav
 
Köksväxterna inom Grönt kulturarv är utvalda för sina fina odlingsegenskaper och sitt kulturhistoriska värde. De är också bevarade i Nationella genbanken.
Sortimentet består i dag av fjorton sorter, varav åtta spännande humlesorter som sticklingsförökas.
 
I vårt sortiment hittar du flera olika sorters humle.

Grönt kulturarv - fröer

 

 

Det finns också flera värdefulla köksväxter och spannmålssorter som bevarats genom frön. Dessa sorter av ätbara växter bidrar med smaker, sundhet, vädertålighet och andra egenskaper som kan vara mycket värdefulla. 

Grönt kulturarv - frukt och bär

Äpple Filippa
'Äpplet 'Filippa' är en gammal dansk sort, som lanserades i Sverige 1893. Finns att köpa som E-planta.
 
Ett fyrtiotal sorter av äpple, päron, plommon och körsbär har bedömts särskilt värda att bevara som Grönt kulturarvssorter.
De har odlats i generationer och är en del av vårt pomologiska arv. Du hittar vårt sortiment av frukt och bär märkta med Grönt kulturarv här.

Grönt kulturarv - lökar och knölar

Lilja KAllmora
Den fyllda krolliljan 'Kallmora' är ett unikt fynd från Dalarna.
 
Blommande lök- och knölväxter är lättodlade och långlivade. Många bortglömda sorter kan påträffas vid boplatser där det inte längre finns någon egentlig trädgård. De har både en rik kulturhistoria och genetisk mångfald som är viktig att bevara. 

Grönt kulturarv - träd och buskar

Syrenen 'Emilie Piper' vid fyndplatsen Löfstad slott i Östergötland. En ljuvlig syren med ett luftigt växtsätt.
 
Pydnadsträd och buskar är den sista växtgruppen att utredas under Pom:s försorg. Framför allt är man intresserad av sorter som odlats före 1950 och som klarat de tuffa krigsvintrarna på 1940-talet. Hittills finns fyra träd och buskar i Grönt kulturarvs sortiment.
 
 
Foto: Agneta Börjeson/SLU, Erik de Vahl/SLU, Lars-Åke Gustavsson, Lena Ljungquist, Henrik Morin/SLU, Mäster Grön och Pom/SLU.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.