Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Växtskador av tjältorka

Häckväxer med tjältorka
Vårvintern är den mest kritiska perioden för många växter där det är en dragkamp mellan vår och vinter. 
Solens strålar värmer gott om dagarna men ofta bjuder nätterna på många minusgrader. Dessa växlingar gör lätt att växterna blir stressade.

Vad är tjältorka

Tjältorka på växter
 
När dagstemperaturen stiger vaknar de ovanjordiska delarna av växterna. Men om rotsystemet fortfarande är fruset och därmed i vila kan det inte försörja växten med vatten och näring i den utsträckning som behövs. 
Vintergröna växter som till exempel lagerhägg, buxbom, rhododendron och tuja är särskilt utsatta då blad och barr redan är utslagna och börjar andas när solen värmer. 
Denna obalans kan leda till att växten får torkskador vilka i allvarliga fall till och med kan leda till att växten dör.
 
Växter som dessutom har ett grunt rotsystem är särskilt utsatta. Särskilt nyplanterade växter kan vara extra känsliga. När växten väl har etablerat sig har den i de flesta fall fått ner rötterna på frostfritt djup men de första åren efter plantering är risken stor för allt vintergrönt. För till exempel rhododendron har även gamla exemplar ganska ytliga rötter och känsligheten kvarstår. 

Åtgärder för att motvärka tjältorka

För att förebygga skador kan man:
  • Vattna upp ordentligt innan det fryser om hösten har varit torr
  • Att täcka marken med ett luftigt lager av löv eller flis gör att tjälen inte går lika djupt och som en bonus stimuleras mikrolivet i jorden
  • Skydda växten från den starka vårsolen med säckväv, fiberduk eller någon annan luftig duk.
  • Vattna ordentligt när tjälen går ur jorden
 
Skulle växten trots allt drabbas av tjältorka får man ta fram sekatören och klippa in till frisk ved. 
Skrapa på barken – är det brunt är grenen död, är det grönt finns det liv.
 
Men var inte för snabb med att ge upp hoppet. Det kan i vissa fall dröja fram till midsommar innan man ser det finns liv i en vissnad växt. Ibland kommer nya skott nerifrån och ibland en bit upp.
 
TIPS! Läs mer i vår artikel Vinterskydd av känsliga växter.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.