Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Olika leveransformat av växter

olika storlek på pluggplantor
När du köper växter av oss kommer de till dig i lite olika format och storlek beroende av vad du beställt. Vi skickar plantor som pluggar i olika storlek, planterade i kruka, barrotade och i form av lökar och knölar och ytterligare några varianter utöver detta.
Här nedan finner du information om de olika typerna så att du ska få en så bra uppfattning som möjligt av vad du kan förvänta dig när du får dina växter och hur du ska göra när de tagits emot.
 
Notera att oavsätt vilken växt och i vilken form du får den är det viktigt att du packar upp och tar hand om dem direkt.

Pluggplantor

Pluggplantor i olika storlek
Pluggplantor i olika storlek
 
Detta är oftast plantor som är uppdragna frön från men i vissa fall även sticklingsförökade växter. 
Pluggplantorna odlas upp i ett brätte med pluggar (låda med flera hål i) som fylls med jord där plantan fått växa upp. De kan också vara planerade i färdigformade pluggar av olika material som t.ex. Root Riot, rockwoolkuber eller kokosbriketter.
Pluggarna kan ha olika storlek från ett par centimeter till 6-8 cm i diameter beroende av växtslag och ibland beroende av hur länge det är tänkt att plantan ska växa i pluggen innan den planteras om i egen kruka eller planteras ut i en rabatt eller i ett land.
 
Pluggplantor säljs en och en eller i flerpack och packas då ofta tillsammans både av praktiska och miljömässiga skäl och för att de mår bättre tillsammans än separerade under transporten till dig.

Så tar du hand om dina pluggplantor

planbtering av pluggplantor
 
Pluggplantor har av naturliga skäl relativt lite jord och utrymme där de vuxit och för att utvecklas bra behöver de omgående planteras i en kruka där de kan fortsätta utvecklas innan de planteras på den tänkta platsen.
 
Välj till att börja med en mindre kruka som bara är några centimeter vidare än själva pluggen och plantera vid behov om plantan i en större storlek när rötterna börjar fylla krukan.
Väljer man en för stor kruka från början är det svårt att reglera vattenmängden i jorden och det finns stor risk att plantan "drunknar" av för mycket vatten, men även uttrorkning kan vara en risk.

Använd en krukväxtjord eller planteringsjord av hög kvalitet då denna oftast har bättre struktur och släpper igenom syre och vatten lättare än jord av sämre kvalitet.
 
Börja vattna med näring i vattnet ca. tre veckor efter planteringen. Formulex är en näring som är särskilt bra också för små plantor och hjälper deras rötter att utvecklas bra.
Många näringar kan annars vara för kraftiga för små plantor. Är du osäker späd i så fall ut näringen till minst halva styrkan.
 
Läs gärna våra råd om omplantering av pluggplantor.
 
 

Barrotade växter

Beroende av när på säsongen du handlar växter av oss levereras vissa av dem barrotade.
 
Barrotade hallonplantor
Barrotade hallonplantor

Exempel på växter som främst tidigt och sent på säsongen skickas barrotade är pioner, rosor, perenner, bärväxter, buskar, träd och häckväxter.
I Faktabanken hittar du våra planteringsråd för olika sorters barrotade växter. 
 
 
Barrotade liljekonvaljer
Barrotade liljekonvaljer
 
 

Växter i kruka

Krukodlade växter
 
Många av våra växter skickas planterade i en kruka. Det gäller allt från små krukväxter, större krukväxter, träd, buskar, perenner mfl.
Krukodlade växter är naturligtvis enklare att ta omhand än barrotade växter.
 
Det är viktigt att sköta om växterna enligt de instruktioner som finns i produktbeskrivningen, i Faktabanken och i den medföljande informationen som följer med i paketet med våra större växter.
Kontakta oss omgående om du behöver råd kring omhändertagandet i det fall du inte hittar den information du söker på vår hemsida.
 
ads
 

Krukväxter

För inomhusväxter gäller att de snarast ska placeras i tillräckligt ljus i lämplig temperatur och skötas om med rätt mängd vatten och näring.

Sticklingar och småplantor

För sticklingar gäller att de ska planteras om i större kruka när rötterna fyller krukan.
Mer tips om detta kan du läsa i artikeln om hur du tar hand om nyinskaffade sticklingar:

Övriga växter i kruka

Krukodlade rosor, pioner, perenner, träd och buskar samt övriga "plantskoleväxter" ska tas om hand och planteras snarast efter ankomst.

I Faktabanken hittar du våra planteringsråd för olika typer av växter.
 
 
 
 
 
 

Lökväxter, knölar och rhizomer

Begreppet lökväxter används ofta för flera olika typer av rotknölar som förutom just lökar kan vara knölar, rötter och rhizomer.
 
Lökar, knölar och rhizomer som inte planteras direkt vid ankomsten ska förvaras svalt (ej under 6 grader) och mörkt fram till planteringen. 

Lökar 

Lökar kan man grovt säga är uppdelade i blomsterlök och matlök. De har den typiska lökformen som de klassiska matlökarna har där man på undersidan kan se mer eller mindre långa små rottrådar.
 
 
 
sättlök till matlök
 
Här hittar du våra odlingsråd för matlök och hur du kan odla vitlök.

Knölar

dahliaknölar
Dahliaknölar
 
Knölar kommer i många olika former och storlekar och den mest välbekanta är väl sättpotatisen. Även många blommande växter utvecklas från knölar som t.e.x begonia, krokus och gladiolus.
 
 
Sättpotatis
 

Rötter

Exempel på en växt som levereras som rötter ä sparris. Även många prydnadsväxter levereras som rötter. Dessa kan dock helt likställas med barrotade perenner.
 

Rhizomer

En rhizom, eller jordstam som den också kallas på svenska är en slags rotknöl som ofta är mer eller mindre utsträckt till sin form.
Från denna jordstam växer plantans själk eller stängel upp ur jorden. 
Vissa rhizomer är ätbara som t.ex. ingefära, sötpotatis och jordärtskocka. Vanligare är rhizomer till växter vi använder till prydnad som t.ex. iris och kanna.
 
Rhizomer planteras, odlas och hanteras i stora drag likadant som knölar.
 
Läs mer om rhizomer i artikeln Rhizom – Växtens underjordiska stam
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.