Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Så bekämpas öronviveln - marodör på prydnadsbuskar

oronvivel-atit-pa-rhododendron.jpg
Typiskt angrepp av öronvivel på rhododendron
Öronvivelns typiska gnaghål längs bladkanten, så kallade "biljettklipp". Här på rhododendron.
 
Har dina prydnadsbuskar gnagskador längs bladkanterna? Små, halvmåneformade hål som förr kallades ”biljettklipp”.
Det är den lilla skalbaggen öronvivel som är framme. Öronviveln har tyvärr ökat i framför allt södra Sverige de senaste åren. Denna lilla skalbagge kan inte flyga, utan sprids med växter från plantskolan. 
Nematoder mot öronvivels larver hittar du vårt sortiment med biologisk bekämpning.
 
Larv och skalbagge av öronvivel Otiorhynchus
Larven är gulvit, lite krum, saknar fötter och har ett brunt huvud. TIll vänster: öronvivelns antenner sitter fast vid ett litet öronformat hål, därav namnet.
 

Öronvivelns biologi

Det finns flera arter av den lilla skalbaggen öronvivel, Otiorhynchus. Alla gör skador på prydnadsbuskar som rosor, rhododendron, syren, liguster, korneller, hortensia och olvon. Öronviveln har fyra stadier; ägg, larv, puppa och vuxen skalbagge. Alla stadier gömmer sig i jorden, varför de är svåra att upptäcka när man köper växter. Man måste därför upprepa behandlingarna för att komma åt nykläckta larver, eftersom det är larverna som gör störst skada.
Skalbaggarna är 4-12 mm långa och känns igen på sitt karaktäristiska snyte och antenner som är fästade vid en öronformad grop, därav namnet. Dagtid gömmer de sig i jorden, men nattetid kryper de upp och äter på blad och knoppar där de gör typiska, halvmåndeformade gnag längs bladkanterna. Beroende på art kan gnagformen se olika ut; kantig, rund eller med en liten krok.
Larverna är 2-12 mm långa, ljusa med ett mörkt huvud. De saknar fötter och är lite krumma, varför de har svårt att flytta sig. De lever av rötterna där de kan göra stor skada.

 

Syrenbuske med blad uppätna av öronvivel

Syrenblad med söndertuggade kanter efter besök av öronviveln.

Bekämpning av öronvivel

Förebyggande kan man kolla rotsystemet på nyköpta växter och spola av jorden kring rötterna där djuren gömmer sig.
Larverna bekämpas med nematoder mot öronvivel, små rundmaskar som äter sig in i larverna och oskadliggör dem effektivt. De vattnas ut under sommarmånaderna när jordtemperaturen är över 14 grader. Nematoderna är känsliga för solljusets UV-strålar och måste därför vattnas ut på kvällen.
Skalbaggarna fångas in genom att man lägger ut lakan under buskarna. Skaka grenverket kraftigt så trillar skalbaggarna ner på lakanet.
 
Foto: Karin Elmberg, Scot Nelson och Linda Sandström.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.