Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Känn igen och bekämpa ramsbladstekelns larver

Larver av ramsbladstekel på rams
Växtsteklarnas larver är glupska och värdspecifika; de håller bara till på sina värdväxter. Så här känner du igen ramsbladstekelns larver som snabbt kan kaläta alla slags ramsväxter.

Ramsbladstekelns biologi

Ramsstekel med larv
Honan har en sågtandad äggledare med vilken hon sticker in och gömmer äggen i ramsens unga skott. Den knubbiga larven har ett karaktärisktiskt svart litet huvud och flera små bukfötter.
 

Namn: Ramsbladstekel, Phymatocera aterrima

Livscykel: Tillhör bladsteklarna vars fullbildade insekt saknar midja, till skillnad från de flesta andra steklar (myror, geingar och parasitsteklar). Bladsteklarna är ofta värdspecifika och angriper bara ett växtsläkte som klematisbladstekeln, aklejabladstekeln och ramsbladstekeln.
Honan lägger ägg på värdväxten i maj/juni. Hon har sågtänder på sin äggledare med vilken hon sågar upp ingångar i växten där äggen sedan kan läggas väl skyddade. På engelska kallas dessa steklar sawflies, sågtandflugor. 
Larverna kläcks några veckor senare, nästan samtidigt och i stor mängd. De är ca 2 cm långa och känns igen på sitt svarta huvud och ljusgrå, vårtiga kropp med små svarta prickar. Skilj dem från fjärilslarver genom att räkna bubkfötterna: bladstekellarver har fem eller fler par bukfötter medan fjärilslarver har fyra par eller färre. Här kan du läsa mer om hur man känner igen olika larver i trädgården. 

Larverna kan kaläta hela bestånd och faller sedan till marken där de förupppar sig och övervintrar som puppor. De fullbildade steklarna utvecklas på våren och är svarta, knappt centimeterlånga. Bladsteklarna hinner bara med en generation per år.
Är funnen i Sverige upp till Svealand men finns säkert också längre norrut.
 
 

Bekämpning av ramsbladstekelns larv

Larver av ramsstekel
De utsvultna larverna kaläter snabbt de mjälla ramsbladen. Notera det stora antalet bukfötter som särskiljer stekellarver från fjärilslarver som bara har högst fyra par bukfötter.

Tyvärr finns inget botemedel att ta till. En trädgård med ett rikt fågelliv får effektiv hjälp då de feta larverna är populär fågelmat.
Annars gäller handplockning. Var tidigt ute om du vet att du tidigare haft angrepp. Kläm ihjäl larverna med en gång, eller dränk dem i en hink med vatten och lägg dem sedan till fåglarna. Klipp av hela blad som är totalinvaderade och kasta i soporna. 

Foto:  Gailhampshire och Hans Zimmer.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.