Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skydda växter mot rådjur och vilt

radjur-som-ater-i-tradgarden-px.jpg
Rådjur i trädgården som äter
Det är inte roligt när nyplanterade växter är försvunna morgonen därpå. Rådjuren saknar framtänder i överkäken och sliter av växterna vilket skadar än värre.
 
På grund av milda vintrar och avsaknad av naturliga fiender har rådjursstammen exploderat i Sverige. Djuren är på sina håll näst intill tama och har trädgårdarna som paradis med all inclusive – särskilt när ägaren inte är hemma.
Allra enklast är det såklart att satsa på Rådjurssäkra växter. Men det finns andra bra metoder, effektivast är inhägnader som är näst intill osynliga. Vårt sortiment finner du under Viltskydd och växtskydd.

Skydda växter mot rådjur

Nät som stänger ute rådjur och vilt
Höga nät är det absolut effektivaste sättet att freda trädgården. 

Staket mot rådjur

Det mest effektiva sättet att mota djuren. Vi har Allox vädertåliga nät som knappt syns för det mänskliga ögat och är enkla att sätta upp, också vid långa tomtgränser. Används bland annat av Göteborgs botaniska trädgård med gott resultat.

Rådjursavskräckare

Har man inte möjlighet att inhägna gottesakerna kan man använda sig av repellenter, ämnen som verkar frånstötande på rådjuren som har ett känsligt doftsinne. 
  • Sprayen Tricogarden innehåller fårtalg och kan användas året runt. Vi här på Wexthuset använder detta med väldigt bra resultat.
  • Du kan också röra ihop en oaptitlig gegga. Slamma upp blodmjöl i en hink och doppa kuber av  grön stickmassa (Oasis) i vätskan och trä på pinnar eller häng upp bland åtråvärda växter.
  • För ännu bättre effekt kan man också blanda i ammoniak i proportionerna 1 kg blodmjöl + 2 dl ammoniak till 5 liter ljummet vatten. Upprepa ungefär var fjärde månad.
  • Ett annat recept på avskräckare är att röra ihop ägg, chilipeppar och vitlök som stryks på växterna.
  • Fyll avklippta nylonstrumpor med hår från människa, hund eller fårull. Häng upp längs tomtgränsen eller vid begärliga växter. Även detta behöver bytas ut efter ett tag då rådjuren är smarta och vänjer sig. Den kraftiga doften från fårullen försvinner efter ett tag, inte minst i samband med nederbörd.
  • Häng upp avskräckande material som rådjuren skyr. Svarta långa plastband, CD-skivor i snören och vita frigolitskivor (eller måla en skiva vit) som skurits som formen av rådjurens bak. Efter ett tag vänjer de sig, så skifta mellan lite olika.
 

Blodmjöl och stamskydd mot rådjur i trädgård
Gör egna rådjursskydd med oasisbitar som doppas i blodmjöl. Till höger: skydda stammar på unga träd vintertid när bockarna ömsar horn och ger trädstammar fläkskador.

 

Skydda stammar mot rådjurens skav

Skydda stammen på unga träd med stamskydd som sadelhjords-remsor eller använd plastspiraler (se bild ovan).
Det skyddar mot fläkskador då bockarna ömsar horn under hösten/tidiga vintern. Tag bort skydden under sommaren.

Täck mot rådjur

Täck över begärliga växter med fiberduk eller hönsnät – inte snyggt men en god idé om du är bortrest.
 

Skydda växter mot andra djur

Det är inte bara rådjur som kommer på ovälkommet besök. Särskilt i områden som förtätats och där naturområden försvunnit, blir trädgårdarna tillflyktsorter för djurlivet.

Skydda växter mot katter

Den största olägenheter med katter är att de gräver ner sin avföring i lucker jord, som sand eller mulljord. Katter avskyr citrusdofter, enklast kan du därför avhysa dem genom att spraya citronvatten på platser där de håller till. Neemolja fungerar också avskräckande på kattdjur.

Skydda växter mot kaniner och harar

Smågnagare kan gå hårt åt nyplanterade träd och buskar. Vintertid är den mjälla barken mums för kaniner och harar. Skydda med stamskydd eller kronskydd. Har du stora problem, hägna in begärliga plantor med växter som kaniner och harar inte gillar. Hit hör doftande buskar som lavendel, vitlök och piplök.

Skydda växter mot älgar

I skogstrakter är älgen ett stort bekymmer, då de med lätthet forcerar ganska höga hinder. Framför allt behöver man skydda äppelträd mot älg. Använd samma metoder som mot rådjur (se ovan). Svarta plastband har visat sig ha stor effekt och anväds av trafikverket längs vägstråk där älgarna gärna passerar.

Skydda växter mot sork

Sorkar kan på sina håll vara förödande mot träd, då de attackerar underifrån. Sorkar är vanedjur och det gäller att avleda dem från deras gängse, underjordiska gångstråk. Bäst effekt har olika former av sorkskrämmor som sänder ut ljud i våglängder  som bara irriterar sork och andra gnagare. Testa en avskräckare med batteri, som kan placeras skyddad i en låda intill sorkens gångstråk.
 
 
Foto: Scott Darbey och Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.