Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Ny snigel att se upp med!

Krynickillus melanocephalus, svarthuvad snigel
En ny snigelart, svarthuvad snigel, verkar krypa oroande nära svensk mark. I oktober 2019 hittades hundratals svarthuvade sniglar i Västmanland.
 
Svarthuvad snigel Krynickillus melanocephalus
Den nya snigeln känns främst igen på det svarta huvudet.
 
Sniglarna kalasade på blad i en trädgård. Det var det första kända fyndet av denna förmodat invasiva art i Sverige. Sedan dess har nya fynd rapporterats från flera andra håll i landet. 

Känn igen svarthuvad snigel

Den svarthuvade snigeln, Krynickillus melanocephalus, känns igen så här:
  • Huvudet är karaktäristiskt svart.
  • Kroppen är skiftande ljusbeige, grå till ljusbrun och lite genomskinlig. 
  • Längd upp till ca 5 cm
Snigeln finns i Baltikum där den upplevs vara ett stort besvär, även om den inte verkar lika glupsk som den spanska skogssnigeln (kallad mördarsnigeln). Den påträffas på samma ställen som andra sniglar; fuktiga, mörka skrymslen som under blad, krukor och vid komposter. Sniglar sprids med växter och jordtransporter, så se upp med att importera och ta in växter. Kolla i så fall extra efter snigelägg. För att vara på den säkra sidan kan hela rotsystemet sköljas före plantering hemma hos dig.

Rapportera misstänkt snigel

Än så länge vet inte experterna hur pass aggressiv den svarthuvade snigeln är, men ambitionen är att den inte ska få fäste i Sverige och därför bekämpas omedelbart. Därför vädjar man nu till allmänheten att ha ögonen öppna och omedelbart rapportera in misstänkta fall. 
Hör av dig till Artdatabanken, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Där finns information om hur du rapporterar och mer information om snigeln och andra invasiva arter i Sverige, både växter och djur.
 
Foto: Jonas Roth
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.