Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Suzukiflugan - ny fruktad skadegörare

Hona av suzukifluga
Angripna frukter och bär blir snabbt brådmogna, sjunker in och snart kryper larverna ut. Frukterna kan också falla till marken i förtid. Suzukiflugan påminner om den närbesläktade bananflugan. Men till skillnad från den lägger suzukiflugan ägg i färska, tunnskaliga frukter och bär som körsbär, hallon, jordgubbar, björnbär och blåbär.

Känn igen suzukiflugan

Hane och hona av suzukifluga
Hanen har en mörk fläck på vardera vingen. Båda har röda ögon och är 2-4 mm långa.
 
Suzukiflugan, Drosophila suzukii, är en liten fluga, 2.3-4 mm lång. Den har röda ögon och hannen känns igen på en mörk fläck på varje vinge. Larverna är vita, små typiska fluglarver. Den härstammar från Sydostasien men har spridits över stora delar av världen. 2014 upptäcktes den första flugan i Sverige i Skåne.
Här kan du se mera om hur man känner igen suzukiflugan (från Jordbruksverkets hemsida). 
Flugan förökar sig snabbt, en hona kan lägga 400 ägg under sin livscykel. Äggen kläcks efter bara några timmar och larverna utvecklas till nya flugor på bara några veckor. Jordbruksverket beräknar att flugan hinner med 1-2 generationer per år i Sverige, vilket räcker för att den ska kunna etablera sig.
Det verkar som att den trivs i lite fuktigare miljö och kan övervintra som fullbordad, befruktad hona på milda platser, dock klarar den inte många minusgrader. 
Spridningen har uppstått via handel med frukt och bär. Ännu vet man för lite om oss spridningen, men om du befarar att den finns i din trädgård eller i naturen, ta bilder och skicka till: Yngve Brodin på Naturhistoriska riksmuseet, e-postadress fornamn.efternamn@nrm.se. Eller rapportera fyndet till artportalen.se Suzukiflugan befaras vara en allvarlig skadegörare, både för det vilda, för den kommersiella odlingen och för hobbyodlare. 

Bekämpning av suzukifluga

Tyvärr finns ännu inga bekämpningsmedel, men man försöker hindra spridning, samla upp nedfallen frukt och täcka odlingar med fiberduk. Men kan också fånga in flugorna med klisterskivor och en hemgjord fälla:
  • Fällan görs av PET-flaskor.
  • Borra små hål, 2-3 mm runt om på flaskans övre del.
  • Fyll den sedan med ca 1,5 dl av 40 procent äppelcidervinäger, 10 procent vin och resten vatten. Tillsätt  några droppar diskmedel.
  • Häng upp fällorna  bland flugans värdväxter.
 
Foto:  Martin Hauser Phycus
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.