Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Apelsinskal till komposten

Finfördelade skal till komposten
Allt som kan läggas på komposten är en vinst för miljön, dig och dina växter.
Framförallt vintertid blir det snabbt mängder med apelsinskal när frukostjuicen pressas, men en skalhalva tar lite väl lång tid på sig att förmultna. Ju mer finfördelat ditt avfall är dess fortare förmultnar det och kan användas som jordförbättring och näring. Anledningen är att bakterier och andra mikroorganismer får fler ytor att sitta på för att göra sitt jobb.
 
Det tar bara någon minut att skära ner skalen i bitar på ca 2x2 cm eller mindre innan de åker ner i komposthinken. Men det är väl investerad tid eftersom det går många gånger fortare för dem att förmultna.
Detsamma gäller självklart även andra stora växtdelar som t.ex broccolistjälkar och annanasskal.
 
Skal till frukter som inte odlats ekologiskt bör man alltid skölja av så slipper man få eventuella gifter med i kompostjorden.
Apelsiner är enklast att skölja innan de delas. Då slipper man också få eventuella rester av bekämpningsmedel på händerna när man använder dem.
 
OBS! Notera att citrusskal ska man inte lägga i maskkomposten då de är allt för syrliga för att maskarna ska tycka det är trivsamt.
 
I webbutiken hittar du hela vårt sortiment för att kompostera.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.