Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Boosta pallkragen på hösten

Pallkrage med gräsklipp
När sista skörden bärgats från pallkrage och odlingsland kan vi med några få, enkla medel förbereda jorden och ge den en rejäl boost inför nästa odlingsår.
 
Grunden till lyckad odling av de ettåriga växterna är att de får rikligt tillgång till näring och att jorden har en bra struktur som bidrar till att näringen kan frigöras effektivt. En bra struktur hjälper också till att balansera vattentillgången och ge rötterna bra utrymme att utvecklas.
 
Här får du flera tips som både fyller på med näring och förbättrar jordens kvalitet och struktur för att uppnå precis detta.

Gröngödsla

Genom att så växter med olika egenskaper som gör dem lämpade att använda för gröngödsling berikas jorden med näring samtidigt som den luckras och tillförs mullämnen.
När växterna utvecklas bidrar rötterna till att luckra och konditionera jorden. Innan växten går i frö klipps den av och får ligga kvar eller myllas ner i jorden. 
Många olika växtslag kan användas för gröngödsling. Gröngödsel hittar du i vår webshop.
 

Fyll på med kompostjord

Kompost  är trädgårdsmästarens guld. Den innehåller massor av näring och bidrar med mull och struktur till jorden och skapar samtidigt en miljö där viktiga mikroorganismer trivs.
 
Lägg ett lager nedbruten trädgårdskompost över odlingsjorden. Den bryts snabbt ner och blandas upp med jorden bland annat tack vare våra vänner maskarna. För att skynda på processen kan du mylla ner den lätt i jorden med hjälp av en grep.

Gräsklipp och löv

Gräsklipp på pallkragen
 
Lägg över gräsklipp och löv överkörda av gräsklipparen eller strimlade på annat vis. Genom att finfördela materialet bryts det snabbt ner.
Mylla ner klipp och löv i jorden med en grep.
Gräset bidrar med en fin struktur och tillför kväve i jorden. Löven bidrar till att stärka jorden med spår- och humusämnen. 

Fyll på med bokashikompost

Om du komposterar med bokashimetoden har du troligen en eller annan hink med material som mognar under säsongen som kan grävas ner i odlingsbädden. 
Från bokashikomposten frigörs många potenta näringsämnen och mikroorganismer som gynnar växternas tillväxt. Det organiska material bidrar samtidigt till att på kort tid bidra till en förbättrad struktur i jorden.

Superladda jorden

Det finns inget som hindrar från att använda sig av alla metoder tillsammans och därmed skapa de allra bästa förutsättningar inför kommande säsongs odlingar.
 
Fler tips hittar du i Odlingsskolan, del 5 - Bördig jord.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.