Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Boosta lövkomposten med bokashi

lov-med-bokashi.jpg
 
Löven är förutom lite jobbiga att ta hand om på hösten en värdefull resurs. Det är alltid läge att spara dem som blandning i trädgårdskomposten eller i en separat lövkompost. Här får du tips på hur du får extra fart på lövkomposten med hjälp av bokashi och EM (effektiva mikroorganismer som används vid bokashikompostering)

Så tar du hand om löven

Löv på träterrassen krattas upp
 
  • Löven som fallit på gångar och terrasser är det bra att kratta upp på hösten annars bildas där mylla där frö gärna gror. 
  • De som fallit på träterrassen ska sopas bort så att där inte ligger fuktiga löv kvar under vintern så att träet börjar brytas ner. 
  • Ligger de i rabatten får de gärna ligga kvar om inte lagret är för tjockt. De bidrar till att skydda mot kylan och bygger upp mullhalten i jorden.
  • Löven som fallit på gräsmattan kör du över med fina klippinställningen med gräsklipparen och låter ligga så myllas de snabbt ner när värmen återkommer. Är lagret för tjockt kratta lätt och lägg under buskar och träd eller i komposten om det blir för över.

Boosta löven med bokashi och EM

Lövsäck med bokashispray
 
Ett snabbt sätt att bryta ner och göra löven användbara för inblandning i jorden är att lägga dem i svarta plastsäckar (Finns nedbrytbara varianter att köpa och självklart ska säckarna återanvändas flera gånger så de verkligen kommer till nytta). 
Den svarta färgen hos säcken hjälper till att värma innehållet när solen strålar vilket bidrar till att nedbrytningen skyndas på.
 
  • Fyll påsen med löv och blanda med innehållet från en bokashihink eller blanda in EM i form av strö eller spray genom att spraya eller strö så att det blandar sig väl med löven.
  • Är löven helt torra kan man vattna dem lite för att få fart på processen.
  • Förslut påsen ordentligt, gärna efter att ha pressat ut så mycket luft som möjligt. Nu kan de mikroorganismer som finns i löven jobba tillsammans med det som tillförts i form av EM eller bokashi och på kortast möjliga tid skapa en både mullrik och näringsrik lövkompost.
  • Ställ påsen på skyddad plats, gärna i soligt läge.
 
Höstens löv kan därmed komma till användning redan till våren genom att blandas ut i köksträdgårdens bäddar eller vilken annan plantering som helst som behöver påfyllning.
 
 
Foto: Linda Sandström och Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.