Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Frösådd av papaya

Papayaträd med frukt
 
Papayafrukter
 
Papaya, Carica papaya är fylld med frön du kan så för att få en egen planta. Sannolikheten att den sätter frukt hos dig är inte så stor om du inte har ett stort uppvärmt växthus som plantan kan övervintra i då den blommar först när den blir över 4 meter hög. Även utan blommor och frukt är den väldigt fin att odla som krukväxt.

Så papaya

Frö i en papayafrukt
 
Dela frukten på längden för att blotta kärnorna, fröerna som ska sås. Grobarheten är relativt god så det behövs inte många frön för att få en planta du kan odla vidare.
 • Lägg fröerna i ljummet vatten en stund och gnugga dem sedan fria från fruktköttet.
 • Så sex-åtta frön i en 9cm-kruka med såjord. Vill man så fler fröer kan de istället bredsås i en liten miniväxthus, sålåda med lock.  
 • Täck fröerna med en cm jord.
 • Vattna igenom jorden så den blir ordentlig fuktig, men inte genomblöt.
 • Ställ krukan i en plastpåse eller ett miniväxthus, eller sätt locket på sålådan. På det viset ökas luftfuktigheten kring sådden och vattningsbehovet minskar samtidigt som groningen gynnas. Ventilera om det bildas kondens.
 • Ställ sådden i rumstemperatur eller något varmare. Sommartid går det bra med dagsljus i ett fönster. När dagsljuslängden kryper under åtta timmar behövs en växtlampa 10-12 timmar/dygn för att ge tillräcklig mängd ljus när groning och tillväxt kommer igång.
 • Vill man skynda på groningen kan man ställa sådden på undervärme. Läs gärna mer om odling med undervärme.

Skötsel av papayasådd

Groningen tar två till fyra veckor beroende av temperatur.
 
Fröplantor papaya

Ofta behöver man bara vattna väldigt lite innan bladen börjar titta upp. Känn efter i jorden och vattna måttligt vid behov, gärna med en stril. För mycket vatten i jorden gör att den blir syrefattig och fröerna kan ruttna.

Så snart sådden börjar komma upp ur jorden avlägsnas lock eller plastpåse.

Omplantering av frösådd papaya

Fröplanta av papaya
 
När plantorna har fått minst fyra blad är det dags att sätta dem i egen kruka.
 • Vattna igenom sådden ordentligt så minimeras påverkan på rötterna när plantan lyfts ur såjorden.
 • Börja med en kruka som är ca. nio cm i diameter. I den kan plantan växa till innan det är dags för en kruka i större storlek.
 • Fyll krukan med näringsrik blomjord. Gör ett hål med fingret eller med en prickelpinne lika djupt som rotklumpen och sätt ner plantan. 
 • Tryck försiktigt runtom så att den står stadigt.
 • Vattna så att jorden blir genomvattnad, men inte genomblöt. 
 • Ställ ljust. Vintertid under växtlampa.
 
TIPS! Vattna i ytterkanten av krukan för att undvika onödigt mycket fukt på fröplantans rothals. En bra regel att hålla sig till vid all typ av vattning. Då söker sig också rötterna utåt mot den fuktigare jorden.
 
 

Skötselråd papaya

Papaya växer i tropiskt klimat och behöver gott om ljus, värme, hög luftfuktighet och fuktig jord för att utvecklas bra. Den är relativt snabbväxande och behöver planteras upp till större kruka i takt med tillväxten. Avvakta dock alltid att rötterna fyller upp krukan väl eftersom för stor kruka ofta innebär att det blir för mycket vatten i jorden.
Plantera i näringsrik blomjord. Ge full näringsdos under sommarhalvåret. Vi rekommenderar Formulex
Vattna när krukjorden torkat upp. Bygg en enkel luftfuktare eller duscha gärna plantan några gånger på vintern när inomhusluften är torr.

Övervintring av papaya

Vintertid kan plantan övervintras på ljus, frostfri plats som t.ex. i ett uppvärmt växthus. Saknas ordentligt med dagsljus behövs en växtlampa. 
Står den inomhus i rumstemperatur eller något svalar behövs tillskottsljus av en växtlampa minst 10 timmar/dygn.
Man kan följa de tips och råd som framkommer i vår artikel om att övervintra medelhavsväxter.
 
 
Foto: Lena Ljungquist, falco
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.