Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Gödsla växterna med äggskal

Pulveriserade äggskal blir jättebra växtnäring
 
Krossade äggskal är något vi odlare bör ta tillvara för att gödsla våra växter med.
 
Krossade äggskal till växter
 
Skalen innehåller främst kalk och kalcium men även magnesium och fosfor som alla är viktiga för växters utveckling och välbefinnande.
Läs mer om växtnäring och gödsling av växter i Odlingsskolan.
 
Äggskal kan krossas och blandas direkt i trädgårdskomposten men för att få ut mesta möjliga av dem bör de malas till ett fint pulver. Då görs näring direkt tillgänglig till växterna.
Äggskal kan med fördel användas för att ge lite extra näring till många olika slags växter. Strö ut pulvret runt rosorna och i köksträdgården där bland annat sparris, kålväxter, morötter och bönor uppskattare lite extra kalktillskott.
Till näringskrävande växter som till exempel tomater kan man ge en extra boost genom att hälla några teskedar i planteringshålet.
 
Också krukväxter uppskattar näringen från äggskal. Låt skalen ligga i vattenkannan så att näringen kan lösas upp och göras tillgängligt när du vattnar. Detta är dock ett komplement och ingen ersättning för den regelbundna näringsvattningen av dina inomhusväxter.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.