Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Formklippning av buskar och träd

Formklippt avenbok med våningar - LS
Formklippning av buskar och träd ger levande prydnader som är vackra året om. Det ger form och struktur till utemiljön, i trädgården så väl som på en balkong eller uteplats. 
 
Formklippta klot av tuja, buxbom och idegran - x
Trio med formklippta klot - lika snygg året om. Inifrån tuja, buxbom och idegran.

Om du bara behärskar några enkla moment så är formklippning inget svårt hantverk. 
För fina snitt och snygga figurer behövs vassa och ändamålsenliga verktyg som du hittar under Beskärningsverktyg. Vårt stora sortiment av lämpliga växter finner du under Växter.

I korthet gäller:
 • Använd vassa verktyg.
 • Välj växter som klarar hård beskärning, till exempel buxbom, idegran och tuja.
 • Börja med en enkel figur som en kon. 
 • Huvudklippning två gånger om året, försommar och sensommar. 
 • Däremellan någon putsning vid behov.
 • Trimmas lätt så att de får fin form inför vintern.
 • Gödsla med kväverik hönsgödsel, som kompensation för all växtmassa som försvinner vid beskärningen.
 

Formklippning – bästa råden

Formklippning av buxbom till figurer på Egeskovs slott Danmark - x
Ett proffs i arbete på danska Egeskovs slott som har en fantastisk samling buxbomsfigurer.

I Faktabanken hittar du flera allmänna råd om beskärning. Här tar vi upp konkreta tips för hur du får till fina, formklippta växter.

Formklippning - börja så här

 • Välj en växt vars naturlig karaktär fungerar för den form du önskar. Då blir det lättare att hålla formen i trim. För en hög figur – välj en slank växt, för en bred, välj en växt med utbrett växtsätt.
 • Börja med en enkel form, som en kon eller romb.
 • För små figurer passar småbladiga växter som buxbom, liguster och måbär. För stora formen funkar bok, avenbok, idegran, gran och tuja bäst.
 • Använd vassa verktyg. En häcksax för de större jobben och en sekatör för finputsning räcker. Läs i Faktabankens om att Vårda trädgårdens redskap.
 • Huvudbeskärningen görs kring midsommar. Nästa större beskärning görs vid behov i augusti, så att figuren håller formen över vintern. Däremellan kan någon mindre putsning behövas.
 • Man klipper uppifrån och ner.
 • Ta hjälp av en formklippningsmall för lite svårare figurer. Gör en egen av hönsnät, eller köp färdiga. Mallen träs över växten och stannar sedan kvar och blir med tiden övervuxens, så att den inte syns.
 • Vintergröna växter är känsliga för gassande vårsol och för uttorkning. Ge dem lite extra omvårdnad och välj helst ett halvskuggigt, lugnt läge. 
 • Olika växtslag svarar olika på den hårda beskärning som formklippning är. Om du redan har en gammal, etablerad växt kan vissa klara att låta sig formas, medan andra inte kan beskäras hårt och omformas som äldre. Till dem som klarar detta hör idegran, liguster, måbär och buxbom.
 • Sist men inte minst – ha roligt! Våga testa någon mer avancerad form när du blivit van vid saxen. Växter är förlåtande – det bryter nya skott nästa säsong!
 
ads
 

Formklippning - vidare skötsel

 • Om du har dina figurer i kruka behöver den skyddas vintertid. Läs i artikeln Vintergröna växter i kruka. Då kan du också välja växtslag som inte är härdiga där du bor. 
 • Vid beskärningen försvinner en hel del skott och bladmassa. Det skapar obalans för rotsystemet. Gödsla därför med kväverikt gödselmedel som hönsgödsel i två omgångar; senvåren och i mitten på juli. Inte senare, då skottens invintring börjar redan i slutet av juli och de inte får lockas att växa vidare.
 • Det tar från ett till fem år att få till en fin figur beroende på växtslag och hur stor planta du utgår ifrån. Liguster, klätterbenved och avenbok är relativt snabbväxande.

Formklippning - designtips

 • Se gärna till att figurerna syns inifrån huset. Det blir vackra blickfång året om – inte minst vintertid, då de snöpudrade formerna tecknar sig grafiskt.
 • Tänk i kontraster. De skulpturala, gröna figurerna kommer bäst till sin rätt mot kontrasterande, svepande prydnadsgräs, blommiga buskage eller färgstarka möblemang.
 • När du valt din form, låt den återkomma på flera ställen i trädgården. Runda klot kan tas upp med mjukt rundade häckar till exempel, eller en rundad gång.
 • Blanda gärna in formklippta figurer i en rabatt – det blir en snygg kontrast med den harmoniska grönskan.
 • Vårblommande, höga lökväxter som allium, tulpaner och narcisser, är underbara partners till formklippta växter.
 
Uppstammad lager formklippt i kruka - x
Ta snabbspåret och börja med en uppstammad planta som du sedan fulländar med regelbunden klippning. Här lagerhägg.

Formklippning – förslag på figurer

Formklippta hjärtan av buxbom - x
Ett mer hjärtligt välkomnande kan man knappast få till. Här formklippt buxbom.


Det är snyggt att upprepa samma form, helst i minst ett tretal. Undantag är inramning till en entré där det är ett par som gäller.

Formklippt klot

Buxbomsklot i kruka - x
Buxbomsklot i lerkrukor - enkelt och supersnyggt på balkong och terrass.

Klotet är den klassiska formen som man aldrig tröttnar på - en tidlös form. Mjuk och hård på samma gång. Det är vackert att låta flera buskar klippas till klot intill varandra. Gärna med skira prydnadsgräs som kontrast intill.
Klipp först ”ekvatorn” som utgör klotets breda mittpunkt. Klipp därefter från toppen och neråt mot ekvatorn och sedan ner mot marken.
Tuja ’Little Giant’ och ’Woodwardii’ växer naturligt klotformat, liksom gulbarriga ’Yellow Ribbon’. Likaså vitgran Picea ’Alberta Globe’ och dvärgtall Pinus ’Globe’. Även idegran ’Fastigiata Robusta’ och gulbarriga ’Fastigiata Aurea’ har naturligt rund form.

Formklippt spiral 

Formklippning av buxbom i spiralform - x
Buxbomsspiralen ser mer avancerad ut än den är att få till. Ett rep visar vägen i början.
 
En välsvarvad spiral drar blickarna till sig och är tjusig i alla lägen. 
I början lägger man ett rep i spiralform att klippa efter, med minst fem törnar för att ge en tydlig spiraleffekt. Inte svår att åstadkomma, men tar tid för att nå sin fulländning.
 
 

Formklippt kon

Klippt kon av idegran - x
Fort var det gjort - idegranen blir snabbt prydlig i sin nya försommarfrissyr.

Konen är ätt att lyckas med. Den håller formen och är supersnygg året om. Den ger karaktär såväl solo i kruka på balkongen, som flera på rad längs en trädgårdsgång.
Det är en bra nybörjar form, lätt att få till och kippa antingen jämn som en kon, eller med tvära sidor till en pyramid.
Naturlig konform har sockertoppsgran ’Conica’, vitgran ’Arneson’s Blue Variegated’ och ’Blue Wonder’.

Formklippta våningar 

Formklippt avenbok till figur med våningar - LS
Våningsklippt avenbok.
 
Blir en riktig praktpjäs och är inte så svårt att åstadkomma. Det tar dock lite tid, särskilt om du önskar flera våningar. Utse ett kraftigt, uppåtriktat skott till huvudstam. Klipp därefter ut våningarna efter hand som plantan växer till sig uppåt. 

Formklippt pelare 

Formklippning av idegran till pelare - x
Urtjusigt att kombinera idegranens strikta pelarform med svävande, mjuka hakonegräs. Idén från Sofiero - bara att kopiera i liten skala.
 
Pelarformen är jättefin att upprepa som en miniallé, eller flera efter varandra i en rabatt. De blir med åren riktiga praktpjäser. 
Välj en sort som naturligt växer upprätt, till exempel tuja ’Fastigiata’, idegran ’Viridis’, blågran ’Iseli Fastigiata’ eller cembratall ’Stricta’.

Formklippt kub/romb/cirkel

Formklippt uppslammad tuja - x
Den uppstammade gamla tujan har fått ett nytt liv som häftig, levande skultpur. Vintertid med belysning i håret.
 
En trevlig och enkel och finurlig form som passar vintergröna växter och framträder särskilt fint under vintern. Välj växtslag med utbrett växtsätt.
Passar äldre, förvuxna buskage som gamla thujor.

Formklippt uppstamning

Formklippning av uppslammad tuja - LS
En gammal tuja har stammats upp till en häftig, levande skulptur med bollar.
 
Om du redan har en gammal trött buske ger uppstamning ett bokstavligen fantastiskt lyft! En trevlig och enkel variant av formklippning.
Många växtslag kan stammas upp till kronträd. Det är också en kul metod för att ge nytt, skulpturalt liv åt förvuxna barrväxter från 1970-talet.
Undertill kan du sedan plantera lökar eller skuggtåliga perenner som skugggröna eller hostor. Läs om principen för hur du gör i Faktabankens Stamma upp växter till små träd.

Formklippta djur 

Formklippning av idegran till en fågelfigur - LS
Idegran formklippt som en stor vacker fågel.
 
För den som blivit riktigt flink finns inga gränser för vad man kan forma fram med en lekfull finslipning. 
För en snygg finish får man räkna med att putsa figuren några gånger med sekatören under sommaren. 
Mindre figurer passar utmärkt att odla i kruka. Ställ dem skyddat under vintern. Läs i Faktabanken om Tips för övervintring i kruka.

Formklippning av minibuskar på Legoland Danmark - x
En minimalistisk tappning av formklippning i världsklass kan beskådas på Danska Legoland. Här Fredensborgs slott i miniformat med bonsailika träd, häckar och buskage. Huskroppen med svart tak är ca 3 dm hög.

Växter för formklippning

Formklippta växter - x
England är rätta landet att besöka om du vill få inspiration till häftiga former. Här formklippt järnek (närmsta klotet), buxbom och idegran.

När du väljer buske eller träd, utgå från en växt som redan har någorlunda karaktär av din önskade slutform. Då blir det mycket enklare att hålla växten i fint trim.
 
 • Avenbok, Carpinus betulus. Tålig och vacker i flera stadier, också avlövad. Zon 4.
 • Berberis, Berberis. Välj bland flera häftiga färger som rött, orange och gulbladig berberis som upplevs som självlysande. Zon 3-5.
 • Bergtall, Pinus mugo. Unga plantor kan formas och äldre bergtallar kan klippas in och stammas upp för en maffig, skulptural figur. Man klipper in de mjuka årsskotten ungefär till hälften vid midsommartid. 
 • Bok, Fagus sylvatica. Starkväxande med bastant växtsätt. Lämplig för större figurer. Rödbladig bok är dramatisk. Zon 2-4.
 • Buxbom, Buxus sempervirens m fl. Klassikern som är lätt att forma med sitt täta växtsätt och vintergröna blad. Zon 3-5.
 • Cypress, Chaemacyparis. Vackra barr, finns också i limegröna toner. Zon 1-4.
 • En, Juniperus. Finns massor av spännande sorter. Alla går fint att klippa. Zon 4-8.
 • Eldtorn, Pyracantha coccinea. Stadigt växtsätt och får både blommor och bär trots hård beskärning. Zon 2-3.
 • Forsythia, Forsythia . Tål hård beskärning och blommar ändå, om än något mindre. Finns många sorter. Kan klippas till ett blommande, vackert klot då den blommar på årsskotten. Zon 3-5.
 • Gran, Picea. Unga plantor kan formas. Man klipper in de mjuka årsskotten ungefär till hälften vid midsommartid. Zon 5-8.
 • Hagtorn, Crataegus. Tätt växtsätt som håller formen också vintertid. Tål hård beskärning och blommar ändå, om än något mindre. Zon 4-7.
 • Idegran, Taxus. Den mest tåliga av alla växtslag för beskärning. En av få barrväxter som kan bryta nya skott från grenar som är kala. Ganska långsamväxande. Det finns massor av sorter, välj efter den slutstorlek och form du önskar på din figur. Zon 2-5.
 
ads
 
 
 • Järnek, Ilex. Japansk järnek, I. crenata ’Dark Green’ är en trevlig, småvuxen sort. Mörkgröna, vintergröna, hårda och glansiga blad. Trivs i sur rododendronjord. Zon 1-4.
 • Klätterbenved, Euonymus fortunei. ’Emerald Gaiety’ och ’Emerald’n Gold’ är trevliga sorter med variegerade blad som skimrar i halvskugga. Växer snabbt med ett tätt, buskigt och stadigt växtsätt. Vintergrön och tål hård beskärning. Zon 4-6.
 • Körsbärskornell, Cornus mas. Tål hård beskärning och blommar ändå, om än något mindre. Finns flera sorter. Kan klippas till ett blommande, vackert klot då den blommar på årsskotten. Zon 4.
 • Lagerhägg, Prunus laurocerasus. Vackra, glansiga, mörkgröna blad. Fin att stamma upp till ett litet träd. Zon 2-3.
 • Liguster, Ligustrum vulgare. Lätt att forma och tål hård beskärning. Zon 3.
 • Måbär, Ribes alpinum. Tålig och härdig med fina, små blad. Kan klippas i många former. Zon 6.
 • Spirea, Spireaea. Lite löst och luftigt växtsätt. Tål hård beskärning och blommar ändå, om än något mindre. Zon 4-7.
 • Tuja, Thuja. Finns i flera former och storlekar; smala, breda, runda, breda. Välj efter den slutstorlek och form du önskar på din figur. Klipp inte innanför nakna grenar, tuja har svårt att bryta nytt från naken ved. Annars lätt att klippa och forma. Zon 3-5.
 • Ädelgran, Abies. Unga plantor kan formas. Man klipper in de mjuka årsskotten ungefär till hälften vid midsommartid. Äldre ädelgranar kan stammas upp. Zon 3-5.
 • Ölandstok, Potentilla fruticosa. Tål hård beskärning och får ändå blommor, om än lite färre än en obeskuren buske. Zon 4-7.
 
Formklippning av buxbomsklot med prydnadsgräs - x
Snygg kontrast med grönskande buxbomsklot och jättetåtel 'Transparent'.


Foto: Karin Emberg, Iverde och Linda Sandström.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.