Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

JAS - beskärning av buskar och träd

Beskärning av rönnbär med grensax
JAS, eller JAS-perioden är månaderna juli, augusti, september. Det är under dessa månader som beskärning ska göras av de flesta buskar och träd. 
Under den här perioden beskär och gallrar man för att få en bra form och för att begränsa tillväxten.
 
Beskärning av rönnbär under JAS
Grensax passar bra för beskärning av lite grövre grenar.

Varför är just JAS en bra period för beskärning?

Om man vill forma och begränsa storleken på en buske eller ett träd är JAS en bra tid för beskärning. Under den perioden börjar tillväxten avstanna. När du beskär under vår och sommar stimuleras växten att skjuta nya skott när du klipper. Under sensommar och höst uteblir denna stimulans vilket gör att resultatet av beskärningen håller längre.
 
Man brukar säga att rotsystemet är lika stort som växtens storlek ovan jord.
Vill man begränsa växtens storlek är det därför klokt att beskära den när inte ny tillväxt sätter igång eftersom det då kan starta tillväxt också av rotsystemet.

Resultat av beskärning under JAS-perioden

JAS-beskärning med häcksax
Med häcksaxen klipper och putsar du lätt mindre grenar och skott.
 
Genom att beskära under JAS-perioden minskar mängden nya skott på våren vilken då bidrar till att lättare bibehålla form och storlek.
 
 

Detta ska du inte beskära under JAS

Undvik beskärning av små, unga och nyplanterade träd och buskar. De behöver den kraft som finns i tillväxten för att utveckla ett bra rotsystem. Om det är nödvändigt av praktiska skäl kan man försiktigt 'putsa' enstaka gren som växer fel men undvik större ingrepp.

Fler tips om beskärning av buskar och träd

Beskärning i JAS med sekatör
Med sekatören kan du enkelt beskära både lite finare och kraftigare grenar. Sekatörer finns med olika skär för olika kraftiga grenar.
 
 
Se hela vårt sortiment av trädgårdsredskap i webbutiken.
 
ads
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.