Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Chelseaklippning av perenner

Beskärning av perenner me sekatör
Beskärning av perenner med sekatör
 
Det finns knep för att förlänga blomningssäsongen för många av våra perenner
Genom att göra det som i England går under namnet 'Chelseaklippning' både förlänger man blomningstiden och får i många fall också fler blommor på samma planta.
 
Namnet Chelseaklippning härrör från tidpunkten när det är dags att klippa till. Det är nämligen under perioden som Chelsea Flower Show hålls, dvs mitten-slutet av maj som den här beskärningen brukar göras. 
Här i Sverige kan vi nog för det mesta lägga till ett par veckor så början, till mitten av juni är nog mer lagom här men varierar var i landet du bor. Anpassa till olika perenners tillväxtperiod och blomningstid så får du ut det mesta av dina växter.
 
 

Så här gör man Chelseaklippning

Chelseaklippning innebär att man klipper ner 1/3 av stjälkarna på en perenn relativt offensivt, 1/3, halvvägs eller något högre och den sista tredjedelen låter man vara.
Klipp alltid precis ovanför ett blad eller bladpar. (man kan också välja att klippa ner bara 1/3 och låta resten vara orört)
 
Före-efter-bilder på Chelseaklippning
 
På det här sättet fördröjer man blomningen på de nerklippta stjälkarna samtidigt som dessa får möjlighet att förgrena sig och därmed producera ytterligare blommor på flera stammar något senare på säsongen.
 
Det är långt ifrån alla sorters perenner som passar för en chelseaklippning, det beror helt enkelt på växtsättet. Om t.ex blomstängeln utgår från en bladrosett hjälper det inte att klippa, utan risken finns att det inte blir några blommor alls...    
 
Några perenner man kan prova på är: Riddarsporre, Aster, Flox, Kärleksört och Stormhatt.
 
Rikling blomning hos stånd med riddarsporrar
Riklig blomning hos riddarsporrar efter 'Chelseaklippning'
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.