Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Stamma upp växter till små träd - 5 steg

Uppstammad ros och fuchsia i kruka
Många växter kan formas till små träd som bara blir vackrare med åren. Det är praktiskt om du har ont om plats, som på en balkong. Men det är också trevligt när blommor, doft och skörd hamnar i titt- och plockhöjd.
 
Uppstammad ros och fuchsia
Rosenträd är fina på en vindskyddad plats. Rosor har ett djupt rotsystem, klipp in rötterna före plantering så kommer nya, livkraftiga rötter att etablera sig. Bild th: Fuchsior blir vackra små träd redan på en säsong. Stammen blir med åren charmigt knotig.

Stamma upp växter - fem steg

uppstammade krukväxter pelargon och myrten
Krukväxter som pelargon och myrten blir med åren nästan som japanska bonsaier. Klipp in kronans skott ofta så blir den tät.
  1. Se ut ett kraftigt, någorlunda uppåtriktat skott. Ta bort övriga skott.
  2. Sätt en stadig pinne i mitten som har ungefär den höjd du önskar på trädet. 
Pelargonträd på gång! Använd små blomklips som följer med orkidéer som stjälk-klämmor.
  1. Blada av "stammen" så att bara toppbladen återstår. Nyp framöver kontinuerligt bort skott och blad som bryter längs stammen.
  2. När stammen nått önskad höjd toppas plantan. Då förgrenar sig växten och bildar en "krona". Använd en vass sekatör så läker snittet snabbt.
  3. Forma kronan genom att korta in de skott som kommer i toppen, så blir den buskig och fin. Eller låt skotten bli långa och bilda en kaskad-form, som många sälgar som säljs i plantskolan.
Var rädd om ditt träd, är det vinterhärdigt är det vackert att ha belysning i kronan vintertid. Skydda annars trädet och ställ det svalt men frostfritt.
 
 


Stamma upp växter - växtförslag

Det spelar ingen roll om det är en krukväxt eller bärbuske, principen är den samma. Det häftiga är att uppstammade växter bara blir vackrare med åren. Stammen blir knotig, kronan tätare.

 

Uppstammad lager och syren

Fördelen med krukväxter (här lager) är att de kan ställas nära uteplatsen och passar perfekt på balkongen. Men krukan måste skyddas vinterid. Bild th: de små dvärgsyrenerna är ljuvliga att stamma upp.

 
Krukväxter: pelargon, fuchsia, hibiskus, azalea, myrten m fl.
Bärbuskar: krusbär, vinbär.
 
Uppstammade bärbuskar röda vinbär och krusbär
Bärbuskarna blir plötsligt vackra prydnadsträd. Dessutom lättplockade. Här röda vinbär och krusbär.
 
Medelhavsväxter: lavendel, lager, fikon, citrus, rosmarin.
Fruktträd: de flesta som växer på svagväxande stam. Särskilt pysslingträd av körsbär som 'Gisela'.
Prydnadsväxter ute: vintergröna barrväxter, flikbladig rönnsumak, prydnadsäpple, gullregn, dvärgsyren, småväxta magnolior, rosor och klotnaverlönn.
 
Foto: Karin Elmberg och iVerde.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.