Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Fler blommor med nedklippning

Nedklippning av perenner med sekatör för mer blommor
Många perenner med tidig blomning som t.ex. riddarsporre, näva och löjtnantshjärta, liksom många bienner (tvååriga växter) som t.ex. fingerborgsblomma och kungsljus kan man passa på att klippa ner ordentligt direkt efter blomningen.
Då kommer de istället för att bilda frö använda den energi och kraft de har kvar för att sätta igång med ny tillväxt med nya blomknoppar och ny blomning.
Ett logiskt grepp som växten använder sig av för att få möljighet att sätta frö i syfte att sprida och föröka sig.
 
Beskärning av fingerborgsblomma för ny blomning
 
Klipp ner ordentligt, ända ner till första bladparet eller om du hittar antydan till förgrening med ny tillväxt så klipper du stjälken precis ovanför.
 
Ny tillväxt på gång med nya blomknoppar
 
Utvecklingen av nya blomstänglar som annars kanske inte orkat växa till får nu ny kraft när växten inte lägger sin energi på att låta fröerna mogna.
 
Växter som blommar senare på säsongen hinner oftast inte med denna andra omgång även om de klipps ner, men det är bara att testa och prova vilka som hinner blomma om och vilka som bara hinner få ny grönska. Oavsett brukar resultatet bli ganska bra med nya friska blad både för växter som blommar tidigt och sent.
 
 
 
Läs också tricket att sprida blomningen över längre tid över säsongen med den sk. Chelseaklippningen.
 
Perennsax för att putsa överblommade perenner och buskar
 
En bra sax eller sekatör lämplig för ändamålet gör arbetet snabbt och enkelt.
Min egen favorit är Garden Life-sekatören men för större bestånd kan jag rekommendera perennsaxen som är jätteskön att jobba med och har ett fantastiskt bra skär när mjuka eller halvförvedade växter ska putsas och beskäras.
 

Nedklippning och föryngring av sommarblommor

Med ettåriga sommarblommor är det inte riktigt samma sak då de ofta blommar hela säsongen.
Klipp kontinuerligt bort överblommade blommor så de inte tar kraft från nya knoppar och blomning när de ska sätta frö. En snyggare växt med fler blommor blir resultatet.
Blir den ful och risig, vilket händer med många sommarblommor efter ett tag då är en nedklippning på sin plats. Läs hur proffsen gör här.

Bonus med nedklippning

Genom att klippa ner plantan uppmuntras den att bilda nya skott i bladvecken. När dessa vuxit till lite grann till ca 10 cm längd är de perfekta att använda för att sätta som sticklingar. Bra va!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.